Emancipatie
6 december 2016 | door: Léontine van Geffen-Lamers, Fotograaf

Maak van slavenmeisjes PowerVrouwen

Laten we samen onze verantwoordelijkheid nemen, en meisjes die als slaven leven redden uit die hel.

"Als het met 10-jarige meisjes goed gaat, dan gaat het in de hele wereld goed"

‘Meisjes staan er beroerd voor’, kopte dagblad Trouw op 21 oktober 2016. Het was maar een klein artikeltje over een VN-onderzoek. Ergens, een linkerkolommetje, alsof het niet echt belangrijk was. Ooit was ik een meisje en als volwassen vrouw besef ik dat ik een geluksvogel ben, simpelweg omdat mijn wieg in Nederland stond. Ik las verder:

 

“Meisjes in ontwikkelingslanden leven bijna allemaal in ellendige omstandigheden. 90 Procent moet gedwongen trouwen, kinderen baren of werken. Ze volgen geen opleiding en krijgen geen gezondheidszorg”…. “62 miljoen meisjes mogen niet naar school. Veel meisjes plegen zelfmoord of sterven aan AIDS. Elke 10 minuten sterft een meisje door geweld.”

 

Stel je eens voor dat je in zo’n land geboren wordt, als meisje… en dat dit je toekomstbeeld is… Er zijn landen waar het nóg beroerder is, als je pech hebt kom je in een kooi en dan moet je seks hebben met wildvreemde mannen. De gedachte alleen al maakt mij ziek.

 

Toch bestaat het. En ik vind dat ik daar, waar ik kan, iets aan moet doen. Daarom werk ik aan het boek ‘PowerVrouwen in beeld’. Een boek over krachtige vrouwen. Met de verkoop van dit boek zamel ik geld in voor Free a Girl; deze stichting zet zich in om meisjes te bevrijden uit die verschrikkelijke kooien. Ze worden niet alleen bevrijd, nee, ze worden ook geholpen weer een normaal leven te leiden.

 

Ik vind het niet meer dan logisch om mij in te zetten en te helpen om een einde te maken aan de gevangenschap en gedwongen prostitutie, kortom, de hel waar die meisjes in leven. Kinderen horen niet in gevangenschap te leven en al helemáál niet gedwongen te worden om met wildvreemden seks te hebben! Een arts vertelde mij eens dat zulke ontberingen niet alleen een psychisch trauma opleveren, maar dat het jonge lijf dit fysiek ook niet aankan.

 

Als jij en ik, wij allemaal nú besluiten om aan die gruwelijke hel waar die meisjes in zitten, dag in, dag uit, wél iets te doen, dan maken we het leven niet alleen voor hen maar ook voor hun naasten, in één klap de moeite waard. Want, zo kopte Trouw ook, een dag ervoor: “Als het met 10-jarige meisjes goed gaat, dan gaat het in de hele wereld goed”. Meisjes die een opleiding hebben genoten, kunnen ze in hun volwassen leven niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun omgeving veel meer betekenen. Dan is er geen uitbuiting, dan hebben zij en hun naasten een gelukkig leven te leven. Dát vind ik een mooi streven!

 

Je zou kunnen zeggen: “Dat gaat nooit lukken, want als je het ene meisje redt, dan is er wel een ander meisje die dit smerige werk moet doen. Zinloos dus.” Toch denk ik dat het beter is íets te doen dan niets. Er is ook zoiets nodig als een cultuurverandering en dat gaat niet van vandaag op morgen. Dat kost tijd. We moeten onze krachten bundelen en verantwoordelijkheid nemen. De wereld is één. En de afgelopen 8 jaar heeft Free a Girl bijgedragen aan de bevrijding van meer dan 3.700 meisjes uit bordelen in Azië.

 

Die hel van gevangenschap en gedwongen prostitutie voor meisjes moet stoppen. We  kunnen niet accepteren ‘dat het nou eenmaal zo is’. Arjan Erkel, mede-oprichter van Free a Girl, was zelf 607 dagen gegijzeld, waarvan de meeste dagen in een hok van 1,5 bij 2 meter. Hij zei: “Als je gevangen zit, hoop je dat iemand je komt bevrijden.”

 

Als volwassen vrouw doe ik mijn best om deze meisjes te helpen bevrijden. Als ik later terugkijk op mijn leven, wil ik een impactvolle bijdrage hebben geleverd aan onze wereld. En ik wil het nú ook doen. Hoe klein ook. Laten we samen onze verantwoordelijkheid nemen, en niet als struisvogels wegduiken, met de kop in het zand. Nee, we zijn het die meisjes verschuldigd om hen te redden uit die hel. Samen maken we van die slavenmeisjes Powervrouwen! Help ze in beeld te komen!

 

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Léontine van Geffen-Lamers, Fotograaf
Maak van slavenmeisjes PowerVrouwen - 6 december 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer