Verkiezingen
13 december 2016 | door: Henny A.J. Kreeft, schrijver / columnist / journalist

Veel partijen niet goed voor de democratie

Ik ben voor meerdere partijen in de politiek, maar een aantal van zo veel partijen is niet goed voor de democratie.

"Hoe meer partijen meedoen met de landelijke verkiezingen, hoe slechter voor de democratie."

Bij de landelijke verkiezingen in maart 2017 zullen naar alle waarschijnlijkheid een kleine 20 partijen meedoen. Nu ben ik voor meerdere partijen in de politiek, maar is een aantal van zo veel partijen wel goed voor de democratie? Bij de laatste verkiezingen in Marokko deden ook een kleine 25 partijen mee bij de landelijke verkiezingen. Maar bij de uitslag werd bekend gemaakt dat een groot gedeelte de kiesdrempel niet gehaald had.  

 

Nederlandse politiek

In Nederland worden de politieke partijen in de Tweede Kamer meestal verdeeld in links, rechts en het midden. Soms kan men ook nog een verdeling zien in conservatief en progressief en heel soms komt men ook nog de verdeling tegen tussen religieuze en niet-religieuze partijen.

 

Voor alle duidelijkheid wordt hier alleen maar gesproken over links - midden - rechts, alhoewel dat deze indeling ook niet altijd even scherp is. Het kan zo zijn, dat een partij middels de programmapunten waarmee deze partij naar buiten komt, eigenlijk een rechts of extreem-rechtse partij is, maar gezien de andere punten in het linkse speelveld geplaatst zou kunnen worden (lees: PVV).

 

Links

De partijen die meestal onder links worden genoemd zijn: SP, GroenLinks, Partij van de Dieren, PvdA en DENK. Laatst gaf Job Cohen aan dat hij graag zou zien dat SP, GroenLinks en PvdA zouden fuseren; mijns inziens is dat geen goed voorstel, daar er op links nog wat te kiezen moet zijn.

 

Gaat het eigenlijk wel goed op links? Bij de laatst gehouden lijsttrekkersverkiezingen van de PvdA is Diederik Samson door het leden aan de kant gezet en vervangen door Lodewijk Asscher. Die moet zich gaan warmlopen voor de komende verkiezingen, maar ondertussen is Samson al vertrokken; met andere woorden PvdA zwalkt de komende drie maanden zonder een echt ingewerkte fractievoorzitter.

 

Bij GroenLinks is Liesbeth van Tongeren gepasseerd en staat momenteel niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Daarentegen dan weer wel Bram van Ojik.

 

Bij de SP is de sterke hand van de familie Marijnissen al weer te ontdekken, nadat Jan Marijnissen is vertrokken; dochter Lilian staat op plaatst drie. Maar een echte kroonprins is niet te ontdekken, nu Harry van Bommel zijn afscheid heeft aangekondigd.

 

De Partij van de Dieren komt met een lijst waarbij de eerste twee bekenden zijn - althans voor mij - en de rest niet.
 

Van de beweging DENK zijn de eerste vier kandidaten bekend, de rest volgt, stap voor stap, staat te lezen op de site.

 

De vraag die overblijft is wat de partijen Nieuwe Wegen en de Piratenpartij gaan doen. Vooralsnog lijkt de Piratenpartij een linkse uitstraling te hebben en Nieuwe Wegen van Jacques Monasch lijkt meer naar het midden te gaan schuiven.

  

Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond zouden de linkse partijen de volgende zetels behalen: GroenLinks 14, Sp 11, PvdA 10, Partij voor de Dieren 5 en DENK 3. Als deze partijen zouden samenwerken, komt men tot 43 zetels, ruimschoots te weinig om een kabinet te kunnen vormen (daar men meer dan 75 zetels zou moeten hebben voor een meerderheidskabinet).

  

Centrum

Om de scheiding enigszins duidelijk te houden, worden hier de partijen D66, CDA, 50+ en ChristenUnie genoemd. Bij een aantal van deze partijen was er niet veel aan de hand, lees: niets te melden door de media, behalve misschien dan bij 50+, waarbij tijdens de laatste verkiezingsbijeenkomst een aantal boze leden wegliepen. Maurice de Hond heeft aangegeven dat D66 mogelijk 14 zetels zou kunnen halen, CDA 14, 50+ 11 en de ChristenUnie 5 zetels.

 

Rechts

Als er een links politiek speelveld bestaat, is er ook een rechts politiek speelveld. Op het laatste speelveld zijn de volgende partijen te benoemen: VVD, PVV, SGP, VNL en Forum voor Democratie.

 

Deze keer wisten de media weinig te melden over deze partijen, behalve dan natuurlijk de brei aan artikelen over de rechtszaak-Wilders. Naast het feit dat in Buitenhof een gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam aangaf dat ze op de lijst staat bij VNL.

  

Ook hiervoor heeft Maurice de Hond zijn peiling vrijgegeven en wel PVV 36 mogelijke zetels, VVD 23, SGP 3, VNL 1 en Forum voor Democratie nog geen zetels. De nieuwe partij van Jan Roos is in dit geheel niet meegenomen.

 

Zou er over rechts een kabinet kunnen komen? Gezien de peilingen van Maurice de Hond waarschijnlijk niet, ware het niet, dat Henk Krol een verrassende uitspraak deed en dat was dat hij mogelijk met de PVV zou kunnen samenwerken.

 

In dat geval zou er over rechts het volgende kunnen gebeuren: PVV met VVD, SGP, VNL, Forum voor Democratie en 50+; met de peiling van Maurice de Hond zou deze combinatie kunnen rekenen op nu al 74 zetels zonder daarbij de eventuele zetels van Forum voor Democratie meegerekend zijn. Dus bijna op de belangrijke grens van 75 zetels. Dit wordt spannend.

  

Ontevreden kiezers

Maar wordt het zo spannend zoals we denken? Is het allemaal zo goed voor de kiezer?

 

Natuurlijk er zijn nogal wat ontevreden kiezers in Nederland, die vinden dat ze niet gehoord worden. En dat zijn potentiële kiezers voor rechts, maar kunnen deze kiezers wel kiezen met zoveel keuze? Ten slotte kan je maar één hokje rood maken in het verkiezingenhokje.  Het is net als een kind in een speelgoedwinkel met zo veel geld dat hij maar een ding kan kopen, maar de keuze is zo groot.

 

Is het wel verstandig om zoveel partijen toe te laten? Ik ben van mening dat er paal en perk gesteld moet worden aan het aantal partijen die mee gaan doen aan landelijke verkiezingen. Dit ook om scheuringen, nadat men in de Tweede Kamer is gekomen, zo veel mogelijk te voorkomen. Maar om partijen te blokkeren bij verkiezingen, daar ben ik pertinent tegen. Het is meestal zo gebleken dat de kiesdrempel meewerkt om bepaalde partijen buiten te sluiten, of wel de kiezer heeft gekozen.

 

Echter stel dat meerdere partijen de kiesdrempel zullen halen, dan wordt het moeilijker om een kabinet te vormen. Dat was boven al te zien met het voorbeeld over rechts, waarbij 6 partijen nodig zijn om een rechts kabinet te kunnen vormen. Een kabinet met zoveel partijen zal ook niet echt lang stand houden. Dit alles is slecht voor de democratie.

  

Nogmaals ik ben niet tegen beperking van het aantal partijen, maar ik vraag me wel af of de partijen niet meer kunnen samenwerken, misschien fuseren zodat er grotere partijen ontstaan. Daarentegen ben ik absoluut tegen het systeem van de Verenigde Staten waar twee partijen de dienst uitmaken, de Republikeinen en de Democraten, terwijl twee andere partijen niet mee mogen doen, de Green Party en de Libertarians.

  

Verweesde kiezer

Een ander punt is - met al deze partijen - is de moslimstem. Ik vraag me af of er genoeg wordt gedaan voor de moslimstem in Nederland. Ik ben van mening dat de moslims in Nederland verweesd zijn van de politiek, zeker ook ontevreden kiezers, maar dan vaker aan de andere kant van het politieke spectrum.

 

Vele partijen hebben partijleden op de lijst met een allochtone afkomst / moslimafkomst, maar deze partijleden hoor ik niet of nauwelijks als er weer een rechtse / extreemrechtse aanval komt op de Islam, op de moslims of op nieuwkomers. Neen, ze zijn gevangen in de partijdiscipline en denken dan ook alleen maar in de disciplinekaders en kijken de andere kant uit bij een aanval.

 

Neen, de moslimstem is jarenlang gebruikt als opvulling bij de bestaande grote partijen, zonder daarvoor ooit enig profijt van gekregen te hebben. Het is jammer dat onze stem alleen maar werd gebruikt voor het behalen van de kiesdrempel en nadat men in de Tweede Kamer was gekozen, ons meteen weer aan de kant schoof.  

 

Het wordt tijd dat er een partij komt die echt opkomt voor de moslimstem, niet alleen door het te zeggen voor de verkiezingen, maar ook het te doen na de verkiezingen. Er zijn genoeg partijen die meedoen met de verkiezingen, laat het niet voor niets zijn, laat het goed zijn voor de democratie. Ik ben benieuwd wie deze handschoen op zal pakken. Ik reken er op dat DENK zijn uitspraken zal doen met het voorgaande in het achterhoofd, maar wie doet het nog meer?

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer