Media
15 december 2016 | door: Saskia de Jong, adviseur/blogger

Weg met nepnieuws; creëer echt nieuws en bied waarde

Er is de afgelopen weken genoeg geanalyseerd over nepnieuws. Nu aan de slag om waardevol nieuws te maken. En het mooie is: jij speelt er de hoofdrol in. Ik geef je 3 eenvoudige tips om te beginnen.

"Ga uit van het goede en maak waardevol nieuws"

Eerder dit jaar maakte ik mij op opiniestukken.nl al eens druk over inhoudsloze bagger die met zinloze links aan elkaar geregen wordt en het net overspoelt. Dat blog gaat over content die sites met aaneenrijg-links moet promoten. Ook een vorm van nepnieuws eigenlijk. Ik deed hierin de oproep de consument te geven wat hij verdient: content waar hij wat aan heeft en hem verder helpt.

 

Nu gaat de aanleiding van het recente nepnieuws natuurlijk over veel belangrijker zaken, maar in essentie heeft het ongeveer hetzelfde uitgangspunt: eigenbelang. En dus geld. Of macht, zo je wilt.

 

Iedereen kan zijn eigen nieuws maken

Ik ben geen wereldverbeteraar, maar draag graag bij aan verbetering van al wat er geschreven wordt, ongeacht of dat online of offline is. In mijn praktijk als media&marketingadviseur heb ik menig klant ervan overtuigd dat ieder zijn eigen nieuws kan maken, waardevol wel te verstaan. Want zo vaak zit ik aan directietafels en hoor ik: ‘nee, wij hebben jammer genoeg geen nieuws’. 

 

Tegelijkertijd raad ik regelmatig klanten af de media te benaderen. Bijvoorbeeld als het nieuwsfeit te dun is of de actie te opgeklopt. En zo nepnieuws zou worden. Om er vervolgens samen een bericht van te maken dat wel nieuwswaarde heeft. Of het idee te laten voor wat het is…

 

Zorg dat je betekenis hebt

Wil je een stem en gezicht in de media opbouwen, zodat je nog aantrekkelijker wordt voor klanten en je bedrijf groeit? Dan moet je werken aan continue zichtbaarheid en zorgen dat je betekenis hebt. Elk bedrijf of organisatie kan haakjes vinden om een plek in de media te veroveren. Over veel meer dan over nieuws van het eigen bedrijf, producten of projecten alleen.

 

Zo begin je:

 

1. Je hebt een betrouwbaar nieuwsmedium nodig

In een gratis krant die je op het station meegrist staat geen nieuws waar jij wat aan hebt. Pak ’s ochtends (’s avonds kan ook) je papieren krant van de mat. Of log in op de krant online. Wil je weten wat er gebeurt in de maatschappij, dan kun je niet zonder een betrouwbaar nieuwsmedium. Tientallen mensen zijn dag en nacht in touw om het nieuws in de krant te duiden, wereldwijd. Neem hun kennis en opinie tot je. En praat erover met anderen, thuis of op je werk.

 

In het verlengde ligt natuurlijk: lees een opinietijdschrift, kijk naar het journaal, een actualiteitenprogramma of nieuwsrapportage, luister naar Radio 1. De publieke omroep heeft keuze te over. Kijk ook eens bij de Correspondent en op opiniestukken.nl.

Zoek uit wat je past en je uitkomt.

 

2. Zoek haakjes

De deskundigheid van reporters, columnisten en analisten is een uitstekende basis voor je eigen issues. Aan de ene kant doe je veel kennis en inzichten op. Aan de andere kant ga je zo een rode draad voor jezelf ontdekken, voor je eigen haakjes.

 

Zelf lees ik de Volkskrant, al zolang ik werk. De tijd ontbreekt me om iedere dag alles tot me te nemen, de krant spellen is er vrijwel nooit bij. Maar met onderwerpen scannen kom je een heel eind, zeker op drukke dagen. En ook al wordt in de krant van vandaag de vis van morgen verpakt, jij kunt de krant gewoon nog een dag (of 2) laten liggen als je nog iets wilt lezen hoor!

 

3. Ga uit van het goede

Hoe afwijkender het nieuws, hoe meer en beter het wordt gelezen. Hoe meer clicks en views. Het nieuws gaat vaak over oorlog en rampspoed, over ellende en leed. Het nieuws puilt uit van negativiteit. Het nepnieuws trouwens ook.

 

Daar moet jouw nieuws dus niet over gaan. Ga uit van het goede, altijd. Kom met positieve berichten boven het maaiveld uit. Dat kan door negatief nieuws als uitgangspunt te nemen voor een positieve insteek. Of door lichtpuntjes in negatief nieuws uit te vergroten en te personaliseren. Kun je echt positief nieuws maken dat eigen en authentiek is, dan zal menig redactie jouw bericht, kopijsuggestie of tip als een verademing zien en er graag iets mee doen. Zo leert de lezer jou kennen én je organisatie.

 

Een begin om jou op weg te helpen

Natuurlijk is er nog veel meer te schrijven over nieuwswaarde creëren. Dit is slechts een begin waarin ik het nieuws over het nepnieuws aangreep om jou met 3 tips op weg te helpen!

Trefwoorden:
Media

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Saskia de Jong, adviseur/blogger
Weg met nepnieuws; creëer echt nieuws en bied waarde - 15 december 2016
Schrijf en deel kennis die klopt en logisch is - 15 februari 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer