Politiek
23 januari 2017 | door: Mart van den Busken, schrijver/filmmaker

Deze toespraak missen we in Nederland nog

Een wijs politicus die het volk weet te raken - stel je voor dat het alsnog gebeurt.

"Stòp met het zoeken van schuldigen"

Stel je voor dat het alsnog gebeurt. Dat er een wijs politicus opstaat. Terwijl we niet eens in de gaten hebben dat de nieuwe oorlog, op het cyber-slagveld, al aan de gang is, gebeurt er in Nederland nog een wonder. Stel.  

 

Er staat een wijs politicus op, iemand met een hart, met charisma. Iemand die ook het spreken beheerst, met trefzekere woorden, die je direct verbinden met een gevoel. Met accenten en pauzes waar je stil van wordt. Obama, maar dan met de volle kracht van het Nederlands. En de Talkshow gunt hem 5 minuten zendtijd.

 

We hadden het bijna, met Terlouw, maar ik denk aan een ander soort spreken. Hierbij een voorstel, in onze prachtige spreektaal; maar zoals we die bijna niet kennen.

 

Geschreven vanuit nieuwsgierigheid - zou dit kunnen ? En geschreven vanuit een besef van noodzaak, van 'mijn god, als iemand dit toch eens deed!'. Het is de tekst en de toon, ver van het bekende gemekker. Zou het kunnen, in onze cultuur?

 

Toespraak

Daar zit hij in beeld, rustig, ruim presentatieshot. P. spreekt recht in de lens.

 

Landgenoten, ik moet u iets zeggen. En iets vragen.

Het is de schuld van de immigranten.

Het is de schuld van onze regering waar ik deel van was.

Het is de schuld van de graaiers bij de banken. Het is de schuld van Brussel. Van de nieuwsmedia, van de linkse elite, die de weg kwijt is.

 

Ik vraag u: stòp met het zoeken van schuldigen. U schiet er geen steek mee op.

Het geschreeuw en getwitter brengt ons nergens. U helpt uzelf niet, het helpt niemand.

Het verwoest alleen maar wat er is opgebouwd.

 

Kijk om u heen, we leven in een land van welvaart en rust. Geen onzin: er ìs geen complot tegen u.

 

Ja, de tijden zijn veranderd, de wereld lijkt angstaanjagend, maar er groeit een nieuwe generatie op. Voor die mensen is er iets te veranderen. 

 

Op een aantal punten ging het niet goed, dus er is iets te doen.

 

Ik zie een land voor me dat de middelen van nu goed gebruikt. Een land waarin jongeren genieten van nieuwe mogelijkheden, een nieuw soort werk. Een andere communicatie, waarin we niet elkaar verrot schelden, maar iets opbouwen.

Er is iets te doen. Wat fout ging moet anders. In buurtvoorzieningen, in de cultuur en in de zorg zijn slordige fouten ontstaan, dat weten we nu. Die vragen om een snelle verandering. Er is dus werk aan de winkel. Als we niet samenwerken komt daar niets van.

 

Ik vraag u dus, stop met schelden en stoken, begin met aan te pakken, samen. We hebben u nodig. Als het narigheid is bij u in de buurt, kunt u beter met initiatieven komen, een leuk plan, in contact met elkaar. Dàt alleen al... zal uw gevoel veranderen. 

 

De dreiging van aanslagen, de migratie, de economie, zulke zaken worden door Nederland deskundig aangepakt, door goede mensen; alleen.. die hoor je niet schreeuwen. Wat er werkelijk gebeurt, wat er werkelijk wordt gedaan, hoort u nauwelijks. Zeker niet in de Nieuwsshows waarin zo veel mogelijk sensatie wordt gezocht. Alsof dat genieten is.

Met als gevolg: een angstig land. 

 

Ik zie een ander land voor me.  Geheel haalbaar, met de mogelijkheden van nú. Een land waarin het enthousiasme terugkeert. Waar goede initiatieven worden opgepakt - en doorgezet. Waar wetten, als ze niet goed werken, snel worden aangepast. Een land waar mensen de samenwerking zoeken. Omdat dat leuk is - en omdat het werkt.

 

Draait alles om geld? Ik denk dat we met ons stevige Bruto Nationaal Product het belangrijkste zijn vergeten: het Bruto Nationaal Plezier. Als we daar eens aan gingen werken: een samenleving die prettig draait. En Nederland heeft de beste kansen.

 

We doen het samen. Het kan niet anders. Dat weet u ook. Ik zie het voor me - en ik vraag u mee te helpen. Ik wil dat U meedoet.

(P. blijft ons rustig aankijken en wordt, voor één keer - dat is het wonder - niet na 1 seconde al weggeschakeld. P. = WIE?)

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Mart van den Busken, schrijver/filmmaker
Deze toespraak missen we in Nederland nog - 23 januari 2017Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer