Islam
1 februari 2017 | door: Henny A.J. Kreeft, Schrijver / columnist / journalist

Belangrijkste punt van populisten is gebaseerd op leugens en koude lucht

Wilders heeft uit zijn duim gezogen dat de meeste terroristische aanslagen door moslims worden uitgevoerd. De tweede leugen is dat moslims een gevaar zijn voor de maatschappij.

"De vraag is niet wie er gaat winnen, maar wie last krijgt van de uitslag van de komende verkiezingen."

Europa staat op de vooravond van - naar het lijkt - een belangrijke reeks aan verkiezingen. Nederland gaat in maart naar de stembus, de Duitsers in september en ondertussen zijn er ook de presidentsverkiezingen en parlementsverkiezingen in Frankrijk. En in deze landen staan de populistische partijen en leiders er zeer goed voor in de peilingen.

 

In Nederland lijkt de PVV van Geert Wilders in de peilingen de grootste partij van Nederland te worden. Volgens Bild am Sonntag zou - indien er nu verkiezingen in Duitsland gehouden worden - de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland de derde partij worden. En in Frankrijk lijken de presidentsverkiezingen te gaan om “wie kan Marine le Pen afhouden van het presidentschap?” Ondertussen is in Amerika de populistische ondernemer Donald Trump de 45e president geworden.

 

De vraag is niet wie er gaat winnen, maar wie krijgt last van de uitslag van al deze verkiezingen. En dat, staat volgens mij al een hele tijd vast: dat zijn de asielzoekers, en vooral de moslims in onze gemeenschappen. De laatste uren, dagen, weken worden de tekenen sterker en sterker dat rechts-radicalen en populisten zich groeperen en de aanval inzetten tegen de moslimgemeenschappen overal op de wereld.

 

De president van Amerika heeft duidelijk een teken afgegeven door te zeggen dat mensen van zeven landen met een moslimmeerderheid voor 120 dagen niet toegelaten mogen worden. Het is een decreet en nog geen wet, maar daar heeft Donald Trump dan nog 120 dagen voor.

 

Daarna kwam er een aanslag op een moskee in Canada, waarbij minstens zes doden zijn te betreuren. Ondertussen zijn er al meerdere malen een varkenskop voor een moskee gedropt met de tekst “Bon appetit”. In Myanmar worden al jaren moslims vermoord, verkracht en verjaagd.   

 

Oorzaak

Natuurlijk zal de vraag gesteld worden, hoe het komt dat er zoveel aversie is ontstaan tegen de (gemiddelde) moslim in onze maatschappij. Klopt het, dat de Islam gekoppeld kan worden aan de aanslagen van zogenaamde radicale moslimfundamentalisten? Is dit terecht of wordt dit gebruikt door populisten om hun doelen te bereiken?

 

Het eerste wat de populisten ons duidelijk willen maken, is dat - laten we praten over Europa - de meeste aanslagen zijn gepleegd door de moslimterroristen. Echter als we de veiligheidsdiensten moeten geloven, is dat pure nonsens. Zo blijkt uit de resultaten van de periode tussen 2000 en 2013 dat de aanslagen die gepleegd werden door moslimterroristen nog geen 1% is geweest.

 

Echter daar staat wel tegenover dat de slachtoffers voor ruim 40% bestond uit moslims.

 

Dus mijns inziens is datgene wat Wilders c.s. ons proberen wijs te maken, compleet uit de duim is gezogen. Het zou de politici sieren als ze en masse afstand nemen van deze leugens.

 

Kijken we dan verder de wereld in, dan kunnen we de cijfers van The Institute for Economics and Peace (IEP) eens bekijken voor bijvoorbeeld het jaar 2013, gepubliceerd eind 2014. Het aantal doden door terroristische aanslagen was in 2013 opgelopen tot bijna 18.000, terwijl er in 2012 “nog maar” ruim 11.000 doden zijn vastgelegd. Deze toename was vooral te wijten aan de oorlog in Syrië sinds 2011. 80% van de meeste doden vielen in zes landen: Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria, India en Syrië. Tevens werden 66% van de slachtoffers slachtoffer van Daesh, Boko Haram, Taliban en Al-Qaida, echter .. de meeste slachtoffers waren moslims.  

 

Groei van het aantal van moslims

In mijn ogen zijn de populisten een maatschappij van tweespalt aan het kweken, een maatschappij van zij tegen wij, een maatschappij van Europa tegen de moslims, van wij tegen vreemdelingen. En deze populistische politici willen dat u met de komende verkiezingen op de lijsten van de populisten gaan stemmen, om een stop te krijgen op een toestroom van vreemdelingen - en nu met ondernemer Donald Trump aan hun zijde - een stop op de zogenaamde instroom van moslims. Alleen maar omdat de populistische leiders van mening zijn dat moslims Nederland en Europa willen overnemen. Waar haalt Geert Wilders deze wijsheid toch vandaan? Het aantal moslims groeit niet zoals de voorman van de PVV ons wil doen geloven.

 

Het PEW Research Institute heeft onderzoek gedaan naar de groei van het aantal moslims in Nederland en hieruit bleek dat het aantal van 1 miljoen in 2010 (6% van de bevolking) zal groeien naar 1,6 miljoen in 2050 (9,4% van de bevolking. Volgens dit zelfde instituut zal de toename van het aantal moslims aanmerkelijk lager liggen dan de groei van de groep Nederlanders die niet zijn verbonden aan een religie.

 

Ook hier weer een leugen van de populisten om aan te geven dat de moslims een gevaar voor Nederland zouden zijn.

 

Het anti-Islam-punt is het belangrijkste punt in de verkiezingsprogramma’s van de populistische partijen; aangezien dat we hier hebben gezien dat de standpunten van deze partijen zijn gebaseerd op leugens en koude lucht, valt het belangrijkste punt onder deze programma’s weg. Met andere woorden, de programma’s van deze populistische partijen zijn niets meer dan luchtballonnen die nu langzaam aan gaan leeglopen.


Wees dus gewaarschuwd voor de leeglopende ballonnen van populistische partijen, de rest van het partijprogramma kan misschien ook wel eens bestaan uit niets meer dan koude lucht dat op enig moment zal verdwijnen uit de ballon van het partijprogramma.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer