Media
3 februari 2017 | door: Max Bartels, Auteur van het boek 'Bij jezelf op de koffie'

Democratie functioneert alleen in een open sfeer

In een verslechterend politiek klimaat waar polarisatie, leugens en gedraai terrein winnen, is het de vraag of en hoe we de democratie weer los kunnen trekken. Snelle oplossingen bestaan niet, maar er is wel een uitweg....

"Het volk krijgt de politici die het verdient en de politici krijgen het volk dat ze verdienen.."

Het gaat de laatste maanden al nergens anders meer over, maar sinds Donald Trump zijn intrek in het Witte Huis heeft genomen en zijn decreten is gaan tekenen is het hek helemaal van de dam. Nu blijkt dat de president van het machtigste land van de wereld en tevens al sinds heugenis vriend van Europa en de vrije wereld zijn eigen waarheden verzint en vervolgens legitimeert door simpelweg te zeggen dat het waar is. Hij heeft goed gekeken naar zijn ‘vriend’ Poetin die bij gedocumenteerde beschuldigingen simpelweg zegt dat het niet waar is.

 

In Nederland heeft Donald ook een vriend: Geert Wilders. Prachtig vindt Geert het wat Trump doet en zegt. Met de inauguratie van Trump is er een enorme slinger gegeven aan het vliegwiel dat de democratie van de rede, de nuance en het respect de deur uitslingert.

 

Het lijkt een tendens in de westerse democratieën dat het populisme steeds meer terrein wint. Als je meer dan 2 zinnen nodig hebt om je zaak uit te leggen dan ben je al gezien. Politici in Nederland gaan nauwelijks nog in op elkaars argumenten en het politieke debat wordt gereduceerd tot het debiteren van oneliners. Sterker nog: het wordt steeds onveiliger om je eigen politieke mening te ventileren. Beelden van agressieve betogingen tegen geplande asielzoekerscentra waarbij voorstanders toegewenst wordt dat hun dochters verkracht worden door vluchtelingen staan nog op het netvlies. Dan hebben we het langzamerhand over intimidatie.

 

Het moet eerst erger worden voordat het beter wordt. Democratie functioneert alleen in een open sfeer waarin verbinding, betrokkenheid en respect voor elkaar en elkaars mening regeren.  Democratie gaat niet samen met halve en hele onwaarheden, verdachtmakingen en intimidatie. De verkiezingen in Amerika laten zien dat een steeds verder escalerend politiek klimaat tussen de Republikeinen en Democraten leidt tot een tweedeling van het land waarbij het ene deel het andere deel haat en vice versa. Ook in Nederland lijken we ons inmiddels op dit pad te begeven, weliswaar nog aan het begin, maar toch.

 

De vraag is hoe om te gaan met het verslechterende politieke klimaat? Aan de ene kant zie je dat bijna elke Nederlander tegenwoordig een mening heeft en die graag ventileert, al is het maar dat alle politici zakkenvullers zijn, aan de andere kant zie je dat er nog maar heel weinig Nederlanders zijn die zich daadwerkelijk willen verdiepen in de materie en zo een gefundeerde mening ventileren. Dan wordt het al gauw elkaar napraten en dan is er behoefte aan versimpelde stellingnames en die worden tegenwoordig gretig geleverd door onze politici.

 

In navolging van Geert Wilders en uit angst stemmen kwijt te raken aan dezelfde man presenteren nu ook veel andere politici zich steeds ongenuanceerder en grofgebekter aan het volk. Dat is het failliet van de democratie in wording.

 

In een klimaat van soms hele en halve leugens, gedraai en gesjoemel waardoor er in elke kabinetsperiode wel weer een bewindsman het veld moet ruimen gedijt een demagoog als Wilders heel goed. De morele verontwaardiging die de andere politici over hem heen storten komt bij een deel van het volk niet geloofwaardig over juist vanwege de niet altijd vlekkeloze staat van dienst van die politici zelf.

 

We leren onze kinderen van kleins af aan om niet te liegen, netjes dank je wel te zeggen en altijd beleefd te zijn naar anderen. Maar eerlijk zijn en blijven is in de praktijk vaak moeilijker dan het lijkt. Het betekent dat je het moet durven toegeven als je iets fout gedaan hebt, dat je je kwetsbaar moet durven opstellen én dat je je doelen soms niet kunt bereiken als je eerlijk en waarachtig blijft.

 

Maar het volk krijgt de politici die het verdient en de politici krijgen het volk dat ze verdienen. 

 

Voor de huidige situatie is geen snelle oplossing  beschikbaar, maar er is wel een uitweg op termijn: Wij, het volk, de mensen hebben behoefte aan politici die eerlijk en vanuit zuivere motieven de beste keuzes maken in deze gecompliceerde wereld. Politici die durven te vertellen hoe de vork in de steel zit, die aangeven als ze fouten maken en daar hun welgemeende excuses voor aanbieden. Politici die daarmee een voorbeeld zijn voor ons. Politici die durven verantwoording te nemen en ons zo ook leren verantwoording te nemen, zodat we samen kunnen werken aan de belangen van onze wereld op de lange termijn in plaats van dat we alleen denken aan €100,- meer per maand in ons loonzakje.

 

Politici die spreken en handelen vanuit het morele recht dat eerlijkheid en zuiverheid hen geeft zullen het volk inspireren en verheffen boven de klei. Als dat niet gebeurt en democratie niet meer is dan de macht van de meeste stemmen tellen, dan heeft democratie geen zin en leidt het alleen tot onze eigen ondergang op termijn. Met eigen belang en eigen volk eerst win je misschien wel de verkiezingen zoals Trump, maar verlies je de toekomst.

 

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Max Bartels, Auteur van het boek 'Bij jezelf op de koffie'
Democratie functioneert alleen in een open sfeer - 3 februari 2017Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer