Midden-Oosten
14 februari 2017 | door: Henny A.J. Kreeft, Schrijver / columnist / journalist

Je bent dus een terrorist als je de democratie ondersteunt

Partijen die aan de macht komen, maar die niet passen binnen de ‘westerse’ normen en waarden, krijgen geen steun van het Westen en zeker geen financiële steun. Maar ook die uitslag moet gerespecteerd worden.

"Wanneer begrijpt het Westen dat westerse democratie niet hetzelfde is als Arabische democratie?"

Door het huis-en-thuis knip-en-plakwerk van de leider van de partij die bovenaan staat in de peilingen, is weer gebleken dat verkiezingen gepaard gaan met modder gooien naar je tegenstander en dat deze verkiezingen steeds harder worden. Het is nog een aantal weken, dus wat staat er ons nog te wachten?

 

Geert Wilders had een foto zo aangepast, dat het leek of Alexander Pechtold bij een meeting was, waar borden werden getoond van Sharia for the Netherlands. Echter, de originele foto was van een demonstratie tegen Geert Wilders van 16 oktober 2009, juist een demonstratie tegen de PVV-leider.  

 
Los van het feit wat de aanleiding was van de foto (en demonstratie), ben ik behoorlijk gepikeerd over het feit dat er steeds gesproken wordt over ‘Pechtold en Hamas-vriendjes', ‘Hamas-terroristen’ en zo meer. Steeds Hamas in de hoek trappen, zonder enige reden, behalve misschien het verzet tegen de inhumane bezetting van Palestina.
 

In mijn column op MetroNieuws van 7 februari gaf ik al aan dat het een schande is dat men (politici en media) totaal geen gevoel heeft voor het Lijden van de Palestijnen.

 

Verouderde terroristenlijst

De media en velen van de politici acteren nog steeds in hun beperkte stramien van denken dat Hamas op de Europese lijst van terrorisme staat. Dit is echter niet meer het geval. In 2014 heeft het Europese Hof van Justitie Hamas van de lijst gehaald vanwege procedurele bezwaren (namelijk: het aantonen dat Hamas een terroristische organisatie is!).  

 

Een van de partijen die graag zou willen zien dat Hamas nooit van de lijst zou komen, is natuurlijk de PVV. Het gaat zelfs zo ver met deze partij, dat ze heel Palestina graag wil zien verdwijnen. Zo heeft Martin Bosma aangegeven - als reactie op de knip-en-plak foto van zijn baas, en liet de echte foto zien op Twitter, waar ook een Palestijnse vlag te zien zou zijn - dat de vlag van Palestina betekent ‘dat Israël vernietigd moet worden”. Meneer Bosma wil niet aan de betekenis van de vlag, dat dit “een variant is op de vlag die gevoerd werd tijdens de Arabische opstand tegen het Ottomaanse Rijk, die gevoerd werd door de Palestijnse regering in de Gazastrook tussen 1948 en 1959.”

 

Het schijnt dus bij de rechtse politici en de populisten - maar volgens mij is het virus ook al bij linkse partijen geanalyseerd - als een paal boven water te staan, dat je een terrorist bent als je een Hamas-supporter bent. Want Hamas kan niet in Nederland.

 

Aan de andere kant

Maar kan een zionistische leider en verantwoordelijk voor het executeren van Palestijnen dan wel in Nederland? Dat schijnt wel te kunnen, daar zo’n leider met alle respect onthaald moet worden in het huis van de democratie: de Tweede Kamer. Juist daar moet zo’n figuur ontvangen worden, terwijl er in feite een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen hem had moeten worden, wegens oorlogsmisdaden: executies van Palestijnen, oppakken en opsluiten van jongeren zonder enige vorm van proces, landdiefstal, verwijderen van Palestijnen van hun land middels vernietiging van huizen en ethnic cleansing / Holocausts.

 

De Nederlandse normen en waarden waarover de VVD en ook de PVV steeds praten hebben ertoe geleid dat de Tweede Kamer een leider met bloed aan de handen ontvangt, maar partijen die democratisch zijn gekozen door het volk op de terroristische lijst hebben gezet.

 

Juist van Alexander Pechtold had ik wat meer verwacht; een Democraat in hart en nieren, zelfs de naam van de partij riekt naar democratie. Maar de leider van D66 gaat niet in op het feit dat het geen probleem is om bij een demonstratie Palestijnse vlaggen te tonen of een Hamas-vriend te zijn. Tenslotte is de vlag een teken van het verzet tegen de bezetting die nu al 50 jaar duurt en Hamas is eerlijk gekozen. Het zou beter zijn als de heer Pechtold zijn vraagtekens zou zetten bij de legitimiteit van de PA en meer bij haar leider. Een leider die nog nauwelijks steun geniet onder het Palestijnse volk. Tevens verwacht ik van de heer Pechtold dat hij keihard afstand neemt van de leider van de PVV en zijn partij, maar dan meer omdat deze partij steun en support verleend aan zionistische leiders uit Tel Aviv met bloed aan de handen.

 

In dit geval wil ik wijzen op de handelswijze van de leider van DENK, toen die geen hand wilde geven aan die leider uit Tel Aviv; op deze manier heb je een statement afgegeven.  

 
Aangezien ik de democratie steun en dus respect heb voor datgene wat het volk heeft gekozen - hoewel het voor kan komen, dat ik met de uitslag niet eens hoef en kan zijn, zoals in de VS - heb ik dus ook respect voor het volk dat met verkiezingen Hamas, Moslim Broederschap en FIS had gekozen. Maar het schijnt zo te zijn, dat partijen die aan de macht komen, maar die niet passen binnen de ‘westerse’ normen en waarden, geen steun krijgen van het westen en zeker geen financiële steun.

 
Wanneer begrijpt het Westen eens dat de westerse democratie en haar regels niet altijd hetzelfde zullen zijn als de Arabische democratie, maar dat als het volk kiest middels verkiezingen (een item uit de democratie), dat die uitslag gerespecteerd moet worden? Dit houdt dan ook in - zoals in Egypte, maar ook in andere landen - geen steun aan militaire dictatuur, maar steun aan de democratische eisen van het volk.  

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer