VS
20 februari 2017 | door: Viktor Blum, arts, niet praktiserend

De USA zijn helaas meer geneigd tot handelen dan tot nadenken

De bewoners van de USA vormen een meer dan gemiddeld energiek en aggressief volk. Via hun Wars brengen ze soms welkome bijstand, maar steeds vaker vooral veel ellende.

"In de afgelopen twee eeuwen hebben de USA veel oorlog gevoerd. Waarom doen ze dat? Wie wordt er beter van?"

De voorouders van de meeste van de huidige bewoners van de USA kwamen uit Europa. Degenen die de oversteek waagden waren ondernemend en energiek. Ze kwamen in een geweldig groot gebied, waar ze flink tekeer konden gaan. Ze deden niet anders dan de mensheid in het algemeen, alleen fanatieker. De oorspronkelijke bewoners zaten nogal in de weg toen de Europeanen kwamen, maar die kon je gemakkelijk naar de Eeuwige Jachtvelden helpen. De bisons zaten eigenlijk nauwelijks in de weg, maar je kon er zo heerlijk op schieten: groot en veel. Er was ook een oorlog nodig om onafhankelijk te worden van Engeland. En ja, die Mexicanen. Wat deden ze daar nou eigenlijk? Logisch toch dat Texas, Californië en zo nog een paar gebieden bij het bruisende nieuwe volk gingen horen? Dat was de oorlog met Mexico. Er was natuurlijk ook de burgeroorlog tussen Noord en Zuid.
 
In '14-'18 konden de USA de oorlog in Europa een beslissende wending geven. Inmiddels hadden ze het vliegtuig uitgevonden, dat deed nog niet veel. Met veel soldaten en vooral met een goed georganiseerde productie van kanonnen, tanks en machinegeweren hielpen zij de Fransen en Engelsen om de Duitsers uit de loopgraven te verjagen. Een welkom einde van een zoals meestal zinloze oorlog.  
 
Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog hadden de USA er eigenlijk geen zin meer in. Toen kwamen de Japanners met hun gemene overval op onschuldige oorlogsschepen. Het spel kon opnieuw beginnen. Enorme fabrieken zorgden voor heel veel vliegtuigen, tanks, kanonnen, machinegeweren en wat je nog meer nodig hebt om die gekke Duitsers en Jappen hun hok in te jagen. De atoombom mocht ook nog even meedoen als nieuwe vinding. De economie, die flink in het slop had gezeten, knapte er helemaal van op. In Europa waren ze ook nog eens hartstikke dankbaar voor de hulp. De USA werden een voorbeeld voor de rest van de wereld: hun koelkast, tv, auto, muziek, film, ICT werden voor velen het ideaal.
 
Vanuit een groot gevoel van energie en zelfvertrouwen werden na de Tweede Wereldoorlog een serie Wars ontketend. Korea was nog enigszins succesvol. Vietnam werd een ander verhaal. B52's, napalm en toch ook aardig wat soldaten moesten de communisten duidelijk kunnen maken wie er gelijk had. Het werd een ramp. De verliezen aan mensenlevens waren groot, met name bij de Vietnamezen. Over de schade aan de natuur zullen we niet te veel uitweiden.
 
Een volgende War was On Terrorism, vanwege aanslagen op 9/11. Dat waren Arabieren die de USA wilden pesten. Ze wilden graag snel sterven om dat te bereiken. Dat was volstrekt schokkend. President GW Bush had er geen moeite mee om de media en het volk te overtuigen. Eerst de Afghanen een goed lesje leren. Daarna was Irak aan de beurt om snel gedemocratiseerd te raken. Een aanleiding was zo gevonden. Ook deze War werd geen succes. Hij veroorzaakte rampzalige situaties in Afghanistan, Irak, Syrië, Jemen. Het terrorisme werd er niet minder van. Verreweg de meeste slachtoffers van de terroristen vielen niet in de USA of in andere Westerse landen. De USA zijn geen lid van het Internationaal Strafhof in Den Haag. GW Bush werd nooit voor zijn oorlogsmisdaden veroordeeld. Hij zou in de gevangenis moeten zitten. In zijn eigen land zijn er staten waar hij de elektrische stoel had kunnen krijgen. Bush kan golfen met zijn Texaanse vrienden, die dankzij deze War extra rijk zijn geworden.
 
De War on Drugs begon in de jaren '60. Verbieden van alcohol, een paar decennia eerder, was op een grote ramp uitgelopen. Waarom drugs? Ze werden niet veel gebruikt. Je kon dat heerlijke bier niet weer gaan verbieden en de sigarettenindustrie gaf prima dividend. Die miljoenen doden door kanker, hart- en vaatziekte, verkeersongelukken en levercirrose. Was dat wel echt waar? Allochtone stofjes zoals marihuana, cocaïne, opiaten, die waren pas slecht. Weliswaar was bekend dat je een verslaving aan opiaten tientallen jaren gezond kon volhouden als je maar schone spullen en betrouwbare doseringen gebruikte, maar het bleef verdacht spul.
Er vielen heel veel slachtoffers bij de War on Drugs. Veel gekleurde jonge mannen belandden in de gevangenis. Overal in de wereld gaat bij deze oorlog veel geld naar politie, justitie en gevangenissen. De kunstmatige schaarste helpt de drugshandel enorm. Sinds het begin is het gebruik van hard- en softdrugs niet verminderd, maar juist flink toegenomen. Het aantal drugsdoden is ook flink gestegen, meer door kogels dan door overdoses. Op de Filipijnen, de achtertuin van de USA, zit nu een president die het echt gaat oplossen. Ook met kogels. Je wilt niet weten hoeveel goedkoper en gezonder het zou zijn om drugs net als alcohol legaal te maken.
 
De Wars on Cancer en Alzheimer zijn een speciale categorie. Ook hier blijkt dat je niet meteen succes hebt als je de oorlog verklaart. Ook hier gaat veel geld om en worden aandeelhouders gespekt. Er vallen slachtoffers, maar er is kans op succes.   
 
De USA zijn helaas meer geneigd tot handelen dan tot nadenken. Hun Wars eisen veel slachtoffers, maar de rijken die aan de knoppen zitten worden rijker. De mannen die oorlogen bedenken zijn van oudsher niet de mannen die sneuvelen. Het is wel geruststellend dat ze in de USA nu zo een wijze president hebben.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer