Midden-Oosten
25 februari 2017 | door: Henny A.J. Kreeft, Schrijver / columnist / journalist

Nederland voert een laf buitenlands beleid

Geen Nederlands buitenlands beleid dat eens vierkant achter het Palestijnse volk gaat staan, niet een minister van dit kabinet die opstaat en zegt dat de bezettende macht uit Tel Aviv te ver gaat.

"Nederlandse buitenlands beleid is laf en eenzijdig gericht op de vrienden uit Tel Aviv"

Nauwelijks hoor je wat over een hondsbrutale onbeschofte executie door een Israëlische soldaat van een gewonde Palestijn die op de grond lag en geen gevaar vormde voor de omgeving. Als je wat meekrijgt in de media is het een herhaling van een klein item van het NOS journaal waar je de executie ziet van de verwonde Palestijn. En dit komt alleen maar omdat de UN en Human Rights Forum aandacht vragen / schenken aan deze executie.  

 

Maar wat me dan nog het meeste irriteert, is dat ik geen bericht heb gezien / gehoord van afkeuring, maar liever nog een supe sterke veroordeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken of premier Rutte, nog geen woord, geen letter. Wanneer wordt de zionistische ambassadeur op het politieke matje geroepen?

 

Het Nederlandse buitenlandse beleid is laf en eenzijdig, daar men in Den Haag wel reageert als president Erdogan probeert een coup af te slaan of als president Putin mensen ‘ondersteunt’ in omliggende landen, maar als Palestijnen op straat geëxecuteerd worden door een zogenaamde bevriende natie, hoor je geen minister, geen premier, geen VVD en geen oppositie.

 
Palestijnen zijn al lang geleden in de steek gelaten door de Nederlandse politiek en dat merk je elke dag weer. Ook de media heeft de handen afgetrokken van het Palestijnse volk, alleen zo nu en dan eens een kort bericht omdat internationale organisaties wel van zich laten spreken.

 

Als je dan eens kijkt wat er de afgelopen week gebeurd is in Palestina, dan is er genoeg nieuws om het Journaal regelmatig mee te kunnen vullen.
Op 22 februari konden we in de internationale media lezen dat de soldaten en illegale kolonisten Palestijns land hadden ingepikt en aan het voorbereiden waren om er complete infrastructuur aan te leggen voor een nieuwe nederzetting; werd een EU-delegatie geweigerd tot Gaza door de bezettingssoldaten; vielen bezettingstroepen gewelddadig een Palestijns huis aan en vernietigden dit; werd de levenslange gevangenisstraf van Barghouti wederom vastgesteld; werd een net vrijgelaten Palestijn onmiddellijk weer gearresteerd; werden 30 families geëvacueerd uit hun eigen huis omdat de bezetters daar een militaire oefening moesten houden; waren er ad random arrestaties in de Westelijke Jordaanoever; werd een Palestijnse jongere opgepakt vanwege zijn postings op Facebook; verboden Palestijnse veiligheidsdiensten een Palestijnse politica om de West Bank te verlaten. En dit was nog maar een dag.

 

Dit soort zaken zijn dagelijkse kost voor de Palestijnen (te volgen via KhamakarPress Nieuws op YouTube) en het kabinet en het parlement laat het allemaal maar lopen: ze dronken een glas, deden een plas en lieten het zoals het was.

 

Geen Nederlands buitenlands beleid dat eens vierkant achter het Palestijnse volk gaat staan, niet een minister van dit kabinet die opstaat en zegt dat de bezettende macht uit Tel Aviv te ver gaat. Zelfs geen minister van Buitenlandse Zaken die de ambassadeur op het matje roept.  

 

Neen, dit Nederlandse buitenlands beleid is laf en eenzijdig gericht op de vrienden uit Tel Aviv, ‘geadviseerd’ door Europa en VS. Er bestaat geen ‘eigen Nederlands buitenlands beleid’; het Nederlandse buitenlandse beleid is aangepast op het beleid dat wordt voorgesteld door Europa en volgt de Amerikaanse vrienden aan de andere kant van de grote plas.

 

Met de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen voor de deur zoeken vooral de rechtse partijen naar een afscheiding van Europa. Ik ben van mening dat we geen afstand moeten nemen van Europa, maar dat we een humaan buitenlands beleid moeten voeren, gebaseerd op Europa en de Universele Rechten van de Mens. En voor mij betekent dat net zoveel rechten voor een ieder, dus ook net zoveel rechten voor de Palestijnen als voor hun bezetters. En dat betekent dus ook, dat onze politici opkomen voor de Palestijnse bevolking, of ze nu leven in de bezette kleine Gazastrook of in de bezette Westelijke Jordaanoever.

 

En ga nu niet zeggen - zoals vele rechtse politici zeggen - laat die Palestijnen vertrekken uit Palestina en gaan wonen in Jordanië of in de Sinaï, want daar gaat het niet om. Palestina is het land van het Palestijnse volk en daar hebben ze en blijven ze recht op houden.

 

Dat de politici na de Tweede Wereldoorlog een kapitale blunder hebben gemaakt door de huidige bezetters toe te staan om in Palestina land te krijgen, heeft er toe geleid dat de Palestijnen dagelijks worden onderworpen aan executies, arrestaties, vernietigen van huizen en het jatten van hun land. Dagelijks is dit aan de hand in Palestina en het Palestina dat we kenden van voor 1967 wordt met de dag kleiner. Wanneer wordt dit gestopt door onze politici in de Tweede Kamer? Wanneer wordt dit laffe buitenlandse beleid omgezet naar een actief beschermend Nederlands buitenlands beleid voor de Palestijnen?

 

Op het moment dat er een partij opstaat, die opkomt voor bescherming van het Palestijnse volk en dat als keihard punt (lees: niet onderhandelbaar) in het programma heeft staan, maar ook bij onderhandelingen over de vorming van een eventueel kabinet, blijft volhouden, kan rekenen op mijn stem bij de verkiezingen.

 
Wie wordt deze partij?

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer