Verkiezingen
27 februari 2017 | door: Anja de Rooy-Kolkman, Freelance juridisch advisseur

Meer dan ooit wordt via manipulatie gestreden om onze stem

We moeten zelf gaan nadenken over wat we persoonlijk willen met Nederland.

"Alleen de SGP en de PVV worden misschien blijer van de snel-kieswijzer"

De stempas is binnen, maar zijn we al genoeg gemanipuleerd om onze keuze te maken? Welke politicus manipuleert het beste? Welke partij heeft daarvoor de meeste middelen? Welke richting stuurt de kieswijzer? Hoeveel Kamergotchi’s zijn er uit het ei gekropen en wie wordt door wie verzorgd?

 

Volgens twee minderjarige tienerjongens - 17 jaar - in een trein naar Den Haag kunnen we in de toekomst stemmen beter overlaten aan robots. Als iedereen nu gewoon een lijstje persoonlijke wensen en eigenschappen inlevert dan kan de computer wel bepalen wie het wordt. Hebben zij, als aankomende generatie kiezers, dan zelf nog geen idee van politiek?

 

Lachen met Lubach

Ja, natuurlijk hebben ze wel een idee, roepen ze bijna in koor. Ze hebben zelfs een snel-kieswijzer opgesteld, voegen ze lachend toe, geïnspireerd door de pannenkoeken-StemWijzer van Bas Belleman, maar dan serieuzer. De computer moet toch geprogrammeerd worden! “Maak er maar een foto van”, zegt de ene jongen terwijl hij een collegeblok aanreikt. De ander zegt: “Het leukste van politiek is lachen met Lubach op zondag”. Dan is de trein in Den Haag en stappen ze uit. “Echt leuk, echt waar”, voegt hij nog toe.

 

De foto

Dit staat op de foto:

1.     VVD: Verkiezingsbeloften VerDwijnen net als bonnetjes en ministers
2.     PvdA: Partij van de Armoede met links lullen en rechts vullen
3.     PVV: het vrije vaderland voorop
4.     SP: welvaart weggefilterd
5.     CDA: altijd teleurgesteld in alles en iedereen
6.     D66: zo draaien dat een negen een zes wordt
7.     ChristenUnie: de Heer is links
8.     GroenLinks: alles duurder, mensen armer
9.     SGP: voor God en Oranje
10.   Partij voor de Dieren: beesten voorop
11.   50PLUS: zijn hun standpunten vergeten
12.   Ondernemerspartij: werken voor de sterken
13.   VNL Voor Nederland: eerst schieten dan praten
14.   DENK: alleen voor allochtonen
15.   Nieuwe Wegen: alle wegen leiden toch naar Brussel
16.   Forum voor Democratie: meeste stemmen gelden
17.   De BurgerBeweging: meer bewegen, iedereen fit
18.   Vrijzinnige Partij: niet erg vrij, niet erg zinnig
19.   GeenPeil: niet te peilen, maar ondiep
20.   Piratenpartij: kinderspel met lapje voor het oog
21.   Artikel 1: voor zeurpieten
22.   Niet Stemmers: tegen alles
23.   Libertarische Partij: bemoei je met je eigen zaken
24.   Lokaal in de Kamer: veel kabaal
25.   JEZUS LEEFT: hoort in de kerk
26.   StemNL: het Nederlands alternatief voor stem BE
27.   Mens en Spirit /Basisinkomen Partij / V-R (Vrede & Recht): ingestraald door Astro TV
28.   Vrije Democratische Partij: discriminatie is mooi

 

Een kwart babyboomer

Wie zou bovenstaande snel-kieswijzer als leidraad willen gebruiken?  In de NRC van vrijdagavond 24 februari staat op pagina tien dat van de 12,9 miljoen stemgerechtigden nu 24 procent 65 jaar of ouder is. “De vergrijzing is de grootste verschuiving in het electoraat sinds 2012, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De sterke groei van het aantal 65-plussers is het effect van de naoorlogse babyboom, die in 1955 afliep”, zo vervolgt de NRC. Voor zover de dementie nog niet is toegeslagen zullen de babyboomers echt niet op 50Plus gaan stemmen. Deze vergrijsde groep laat zich niet sturen door een kieswijzer, maar laat zich wel manipuleren. Door coryfeeën als Wiegel en door de gevestigde media.

 

Het zijn wel deze babyboomers die zomaar bepalend zouden kunnen zijn voor de uitslag van de verkiezingen. Theoretisch dan, want hoeveel zijn er nog mobiel en/of fit genoeg om zelf te gaan stemmen? Babyboomers lijken van nature wantrouwend tegenover alles en iedereen en stemmen mogelijk liever niet dan dat zij een volmacht afgeven. En zij die wel een volmacht afgeven stemmen wellicht anders dan zij zelf zouden hebben gedaan.

 

Live laugh love

‘Live laugh love’, dat is wat de babyboomers hun hele leven hebben gedaan. En dat is wat de toekomstige generatie kiezers ook wil. En de groep ertussen ook, maar die geneert zich ervoor om dat toe te geven. Wie wil zijn hoofd breken over een bruikbaar leger, goed onderwijs en goede zorg? Niemand. We willen gewoon dat het er is. Evenals een fatsoenlijke regering die netjes de per definitie schaarse middelen zodanig verdeelt dat er sprake is van een persoonlijk maximale behoeftebevrediging.

 

Dat we mogen/moeten meepraten komt door onze democratie. En die democratie omarmen we: jong en oud, rijk en arm, autochtoon of allochtoon. Of toch niet? Misschien hebben de huidige kiesgerechtigden er wel moeite mee dat onze democratie van kleur kan verschieten. Zij lijken wel te vergeten dat het inherent aan democratie is dat de meerderheid bepaalt.

 

Manipulatie van kiezers

De politieke partijen en de media lijken het probleem van de veranderende democratie te willen oplossen door manipulatie van de kiezer. Wiegel schijnt in zijn column in de Telegraaf van zaterdag 25 februari jl. te menen dat Rutte de enige is die de kar kan trekken. Met ‘laugh’ dan, want van live en love lijkt Mark niet zoveel begrepen te hebben. Vaak genoeg de boodschap herhalen en daar podium voor krijgen, en het volk gaat het nog geloven ook. Een beproefde manipulatieve strategie. De VPRO zet met Lubach mogelijk nog gevaarlijkere brainwashing in: zorgen voor een Kamergotchi, die je niet zelf kan kiezen.

 

Natuurlijk kan je de toegewezen persoon dood laten gaan en een ander ei openen en dat zelfs eindeloos herhalen. Maar wie eenmaal aan het verzorgen slaat met eten, liefde en kennis bouwt onbewust een band op. En wat gaat die kiezer dan doen op 15 maart?

 

De snel-kieswijzer

Als de media en de politieke partijen ons manipuleren, hoe moeten we dan in vrijheid kiezen? Misschien moeten we toch zelf gaan nadenken over wat we persoonlijk willen. Niet door een kieswijzer in te vullen met door anderen geformuleerde vragen, maar door eigen waarden en wensen aan te leveren. Maar dan moeten niet die twee jongens uit de trein naar Den Haag het computerprogramma maken, althans niet op basis van hun snel-kieswijzer. Alleen de SGP en de PVV worden misschien blijer van de snel-kieswijzer. Hoe kan onze democratie ons in de toekomst ‘live laugh love’ brengen? Daar gaat het om.

Trefwoorden:
Verkiezingen

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer