Verkiezingen
9 maart 2017 | door: ReindeR Rustema, Oprichter en beheerder van Petities.nl

Formatie is geen probleem, maar moet anders

Laat de voorzitter van de Tweede Kamer weten wie geschikt is als minister zodat de Tweede Kamer een burgerregering kan samenstellen na de verkiezingen.

"De fragmentatie met partijen van vergelijkbare grootte is geen probleem, maar een kans!"

Door de geslaagde emancipatie van de kiezer zal er waarschijnlijk geen grote partij als zogenoemde ‘winnaar’ uit de verkiezingen komen. De taart wordt verdeeld door 7 partijen met ongeveer een dozijn zetels tot het dubbele, plus nog wat kleintjes die groter dan normaal zijn. Het is echt een feest der democratie, alleen het formeren van een coalitie zal anders moeten. In nota bene NRC Handelsblad (7 maart 2017) kijkt Tom-Jan Meeus zelfs naar de Koning voor een oplossing!

 

Gelukkig is de formatie aan weinig geschreven regels gebonden, dus het kan nu eindelijk anders. De belangrijkste vernieuwing moet zijn om burgers hier een grotere rol in te geven. Niet door verkiezingen, want dat vergt grote veranderingen en kan een incapabele bestuurder opleveren. Laat iedereen die een goede kandidaat-minister kent dit schrijven aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Zo kunnen honderden capabele bestuurders voor een ‘burgerregering’ genomineerd worden die niet van een partij, maar van de hele Tweede Kamer zijn. De volledige Tweede Kamer komt dan in de oppositie en zal de komende vier jaar onderling permanent regeerakkoorden moeten sluiten op deelterreinen. Dit brengt het debat terug in de Tweede Kamer met een gezonde dialectiek tussen bestuur en volkswil. De afgelopen regeerperiode gaf al een klein voorproefje van het geweldige potentieel voor stabiel bestuur door het uitruilen van politieke wensen.
 
Door vanuit het hart van de samenleving geschikte kandidaten te selecteren voorkom je ook dat bestuurderspartijen een carrièreperspectief kunnen bieden. In deze ‘particratie’ is de ministerpost vaak de hoogst haalbare ‘beloning’ voor partijloyaliteit. Echt goede ministers moeten namelijk gevraagd en overtuigd worden om de eervolle taak op zich te nemen. Zelf houden ze zich liever verre van partijen met hun dogma’s, ideologie en campagnes, gehinderd door hun vakkennis en begrip van de complexiteit van zaken tegenwoordig. Ieder zijn vak, want het is juist een verrijking voor het publieke debat als volksvertegenwoordigers wel gedroomde wereldbeelden mogen aanprijzen.

Trefwoorden:
Verkiezingen

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer