Godsdienst
13 maart 2017 | door: Henny A.J. Kreeft, Schrijver / columnist / journalist

Laat ook eens een moslim zijn verhaal doen

Laat ook eens een moslim zijn verhaal doen, elke keer als Buma, Van der Staaij, Rutte of Wilders met gestrekt been de aanval inzetten.

"Ik mag alles zeggen en jij krijgt geen kans"

In Nederland is  - volgens velen - een verharding in de politiek en in de maatschappij te ontdekken. Maar wat opvallend - zeker nu in tijd van de verkiezingen - en irritant is, dat men alles mag zeggen, maar degenen die aangevallen worden, zeker niet de mogelijkheid krijgen om zich te verdedigen.

 

De aanvallen op de (radicale) islam nemen alleen maar toe en elke keer is er geen moslim die in die debatten een eerlijke kans krijgt om zich te verdedigen. En dat is nu juist hoe het gaat in dit debatten-land: “Ik mag alle zeggen en jij krijgt geen kans”.

 

En dan zijn de debatten zo makkelijk en zo voorspelbaar: de Islam - en iedereen heeft het over de radicale Islam - is een gevaar voor de christelijk-joodse cultuur en moet geweerd worden. In dat geval zijn de aanvallen zo makkelijk maar tevens zo laag bij de grond.

 

Gasten

Maar in alle debatten en verkiezing speeches wordt voor het gemak maar voorbij gegaan aan het punt dat al jaren, eeuwen zelfs, moslims in ons land wonen en die zich aangepast hebben aan de Nederlandse cultuur. Dus om te spreken over een christelijk-joodse cultuur is pure bull-shit. De Nederlandse cultuur bestaat uit veel meer componenten en daar mag en moet ook over gesproken worden. In tijden van de grote Nederlandse zeelieden werden al Arabische en Islamitische landen aangedaan en werden delen van de cultuur overgenomen en werden moslims meegenomen. Tevens kwamen er moslims naar het kleine land aan de Noordzee om daar een tijd te gaan wonen.

 

Maar daarna kwamen er ook moslims van de Indonesische eilanden naar ons land om hier te komen wonen, later Turken, Marokkanen en ander gastarbeiders die Nederland nodig had, omdat we onze handen niet vuil wilden maken. Dat was een van de redenen dat er mensen naar ons land werden gehaald, en de andere reden was dat ze zo goedkoop waren.

 

Hadden we die mensen reeds in hun eigen land uitgebuit, het uitbuiten ging door nadat de gastarbeiders naar ons land kwamen.

 

Gevoel

Maar het gevoel veranderde richting de gastarbeiders, want Nederland had gedacht dat ze terug gingen, maar dat gebeurde niet. Op die manier verspreidde de Islam - volgens bepaalde Nederlanders - zich over ons land en zou dus nu een gevaar vormen voor de Nederlandse cultuur, terwijl het in de jaren hiervoor nooit een gevaar is geweest.


Hoe kan het zo zijn dat het gevoel voor ‘onze gastarbeiders’ is veranderd en dat Nederland nu de Islam als gevaar ziet? Waarin zit hem nu het gevaar? In de Islam? In de moslims? Of in de gedachten van Nederland jegens de Islam? Of zit er meer achter?

 

Mijn gevoel zegt dat er meer achter zit, want het kan de Islam niet zijn. Zoals ik laatst hoorde, is maar 6% van de inwoners van Nederland moslim. Dit aantal kan dus nooit een bedreiging zijn voor Nederland. Maar waar ligt het dan wel aan? Dat er jongens (soms ook meisjes) zijn die betrokken bij bepaalde misdadige handelingen in Nederland? Hoe zit het dan met misdadigers / terroristen met een andere of zelfs een christelijke-joodse cultuur? Zijn die dan ook geen gevaar en worden die op dezelfde manier behandeld? Ik heb niet het gevoel dat alle misdadigers / terroristen op dezelfde manier worden behandeld.

 

Debat

Maar nu terug naar de verkiezingsdebatten. Niet een keer heb ik gezien dat er bij de aanvallen op de (radicale) Islam, moslims de mogelijkheid hebben gekregen om zichzelf, maar vooral de Islam te verdedigen of minimaal uit te leggen of toe te lichten. Nee, want het is makkelijker te debatteren als je alles mag zeggen, zonder dat er iemand is om zich te verdedigen. Het is gewoon de manier om bepaalde mensen tegen andere mensen op te zetten. Dat heeft geen debat, dat heet - volgens mij - gewoon haatzaaien.   

 

Geen enkele moslim is aan de debattafel uitgenodigd die kan ingaan op de woorden van met name de rechtse politieke partijen, hoewel de geluiden momenteel ook bij linkse partijen te horen zijn.  

 

Zijn er leiders bij de politieke partijen die weten waar ze over praten, die ooit met moslims hebben gesproken of de Qur’an hebben gelezen? Hebben partijleiders wel eens een moskee bezocht om te spreken met een imam of andere Islamitische leiders in onze maatschappij? Ik heb niet het gevoel dat het ooit is gebeurd. Als het al eens is gebeurd, dan is het alleen maar gebeurd om zieltjes te winnen, niet om te praten over de Islam en moslims in Nederland.  

 

En dan elke weer dat gezeur over de radicale Islam. Al eerder heb ik gesproken over het feit dat de radicale Islam niet bestaat, er is maar een Islam en dat is de Islam die beschreven is in de Qur’an. Natuurlijk zijn er mensen met een moslimachtergrond die op het verkeerde pad zijn geraakt, zelfs terrorist zijn geworden, maar dat is niet gebeurd uit naam van de Islam. De Islam predikt geen geweld; de Islam predikt geloof, hoop, liefde en broederschap.

 

Mijn advies - en zeker te laat voor deze verkiezingen - aan de partijleiders en met name ook aan de debatleiders is,  nodig ook eens een moslim of meerderen uit. Laat ook eens een moslim zijn verhaal doen, elke keer als Buma, Van der Staaij, Rutte of Wilders met gestrekt been de aanval inzetten.


Een moslim is ook een mens die hier in Nederland een plaats heeft verworven en wil ook meepraten, zeker als het debat steeds de kant uitgaat van aanvallen op zijn geloof door mensen die bepaalde zaken uit hun rechtse populistische duim hebben gezogen.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer