Media
14 april 2017 | door: Ruud van Gessel, live stream strategist

Periscope is een gamechanger

Geen politiek oordeel in dit opniestuk over de gebeurtenissen een paar weken geleden in Rotterdam. Wel de doorbraak van Periscope als alternatieve nieuwsprovider buiten de reguliere media om.

"Turkse rellen in Rotterdam zijn voorbode van wat traditionele media te wachten staat."

Het livestreamen met mobiele telefoons leidde bij rellen vooraf aan de inauguratie van Trump in Amerika ook al tot opmerkelijke beelden. Voorstanders en tegenstanders zaten er met hun telefoon bovenop. Per stream keken meer dan 250.000 mensen live mee. Een deel daarvan leverde instant commentaar door tekst-reacties te sturen. Terug naar Rotterdam: Maikel Coomans was live, Rick van Dorp was live en… de Turkse televisie was live met een mobiele high-end camera. Vreemd overigens, want waarom hadden zij wel een topkwaliteit live-verbinding? Op welke server of provider liep die stream dan wel op Nederlands grondgebied?

 

De NOS was aanvankelijk opvallend afwezig, het late wel erg gemoedelijk extra journaal ten spijt. Gelijk de Bijlmerramp die ook in het weekend plaatsvond duurde het weer even voor de Publieke Nieuwsvoorziener voltallig aanwezig was. Zaterdagavond, dan gebeurt er toch niets? Trouwens, wat is er nou belangrijker voor de Publieke Omroep? Het nieuws of de finale van Wie is de Mol?

Het was niet best 

De Turkse staatsomroep had in ieder geval voor zichzelf gekozen met een topverbinding, suggestief uit de hand gedraaid in lange tracks langs de agenten, de paarden en blaffende honden. Crosstalks met het thuisland zonder delay. De verbinding met Hilversum had als vanouds weer meer weg van de verbinding ‘Houston met de maan’ uit de vorige eeuw. Nee, dat was niet best allemaal…

 

Periscope, Facebook Live en professionele aanbieders als Ustream en Livestream, het zijn gamechangers in de nieuwsvoorziening. Gelukkig viel het achteraf qua geweld allemaal nog mee. Dat zal in de toekomst anders kunnen uitpakken. Voor- en tegenstanders gaan hier ook live-streamen, daar hebben zij een zwakke schakel als een NOS niet voor nodig. Het oordeel is dan aan de kijkers, een gevaarlijke ontwikkeling?    

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Ruud van Gessel, live stream strategist
Periscope is een gamechanger - 14 april 2017Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer