Rechtspraak
1 mei 2017 | door: Ton Wurtz, Voorzitter Stichting Rokersbelangen

We leven in een merkwaardige samenleving

Sigaretten zijn het meest gesmokkelde goederen ter wereld en de EU loopt miljarden euro’s aan belastingen mis.

"Wil de overheid ook in de toekomst gezagvol kunnen opereren, dan is integriteit belangrijk."

Wanneer de consument begint te twijfelen aan de kwaliteit van de rechtsstaat, is er iets mis en dan heeft dat consequenties op ons rechtsgevoel. In ieder geval zal de consument zich kritischer opstellen ten aanzien van de gehanteerde regels. Wil de overheid ook in de toekomst gezagvol kunnen opereren, dan is integriteit belangrijk.

 

Het polariseren van bevolkingsgroepen door middel van verboden werkt niet. Een verbod zal ons niet afschrikken, maar juist aantrekken omdat het verboden voor ons is. In Nederland en Europa is er altijd wel een politicus te vinden die het rookverbod van een legitimerend sausje voorziet met als belangrijkste reden "de welgemeende gezondheid van de burger". Echter, er zijn veel meer zaken die de gezondheid gevaar doen lopen en daar wordt in mijn beleving in verhouding tot het roken te weinig aan gedaan.

 

Illegaal circuit van tabak

Nu weten wij al lang dat het neveneffect van verdere prijsstijgingen van tabak leidt tot een omvangrijk illegaal circuit en dat de hiermee gepaarde kosten draconisch zijn. In 2016 verliep het contract met Philip Morris en de EU. Het Europees Parlement sprak zich tegen een verlenging uit. Op 6 juli 2016  kwam de uiteindelijke beslissing: de Europese Commissie besloot de deal te beëindigen.

 

Eind goed, al goed? Het is maar zeer de vraag. De vier grootste tabaksproducenten ter wereld maken veel geld aan de EU over voor de bestrijding van tabakssmokkel, maar niemand weet waar dat geld precies voor wordt gebruikt. Effectieve en transparante bestedingen van EU-gelden lijken geen prioriteit te hebben, alhoewel de EU met vertrouwelijkheid schermt. Overigens neemt het aantal blootgelegde gevallen van bedrog in de EU volgens een rapport van de Europese Commissie dramatisch toe. Meer dan € 3 miljard werd er in 2015  officieel verduisterd.

 

Stichting Rokersbelangen

Sigaretten zijn de meest gesmokkelde goederen ter wereld en de EU loopt miljarden euro’s aan belastingen mis. Illegale fabrikanten sjoemelen met teer- en nicotinegehaltes. Sigaretten gaan  illegaal de grens over en worden verkocht zonder accijnzen af te dragen. Het gros van die smokkelwaar komt waarschijnlijk van buiten de EU.

 

We kunnen er lang en breed over discussiëren, maar voor een therapie heeft men een duidelijke diagnose nodig. Wanneer nationale en internationale overheden de vooroordelen tegenover tabak afbouwen, zullen er verfrissende, innovatieve en creatieve politieke oplossingen gevonden worden.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 24
Houd rekening met Twitter
> Meer