Economie
5 mei 2017 | door: Ton en Wurtz, Voorzitter Stichting Rokersbelangen

Roken, goed voor de maatschappij

De sociale contacten, de banen voor de medemens en de ontstane gemoedstoestand zouden een reden zijn om spontaan te beginnen met roken.

"Rokers zijn belastingbetalers"

Rokers zijn belastingbetalers. De accijns op de rookwaren gaan naar de belasting. Dit betekent dat als er geen rokers zouden zijn, er veel minder belastinggeld binnen zou komen. Dan zou het belastinggeld bij de niet-rokende burger gehaald worden en dan betalen mensen in principe meer. Voor de economie is het alleen maar goed dat er mensen roken. Dit geld wordt meestal gebruikt voor willekeurige investeringen. Hieronder vallen dus o.a. de zorgsector, het onderwijs en de ouderenzorg. Doordat wij, rokers, onze rookwaren kopen, dragen wij bij aan de vele maatschappelijke kosten van Nederland.
 

Veel rokers geloven dat ze door te roken de stress verminderen. Er is geen probleem als rokers geloven dat roken stress vermindert, want dit is goed voor een roker. Met minder stress kan een persoon meer bereiken, maar bij het ontkennen, of het onderdrukken, zal dit leiden tot juist een grote en langdurige stressreactie.
 

Ook is roken goed voor de sociale contacten onder mensen. Het bekende zinnetje “Heb jij een vuurtje voor mij?” heeft al veel relaties tot stand gebracht. Goede sociale contacten maken de mens gelukkig. Een roker zal spontaner met een andere roker spreken over rookgerei, rookwaren, of de prijzen die weer omhoog zijn gegaan. Zo wordt er sneller een gesprek aangeknoopt. Vriendschappen ontstaan buiten de kroegjes, omdat er iemand is die vuur bij zich heeft. Rokers zijn vaak spontaner tegenover andere rokers en dit is goed voor het geluk van meerdere mensen. 
 

Als iedereen zou stoppen met roken is er een arbeidstak weg. Heel de tabaksindustrie zal verdwenen zijn en dit kost veel geld. Het geld komt niet meer binnen voor accijns, dus moet er gekort worden op andere begrotingen. De fabrieken moeten worden omgebouwd of moeten plat en veel arbeiders raken hun baan kwijt. Er is al veel werkeloosheid en meer kunnen we niet gebruiken in Nederland. 
 

De enige reden dat roken slecht is voor de gezondheid, is als rokers buiten moeten staan en een verkoudheid oplopen vanwege de kou. 

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 24
Houd rekening met Twitter
> Meer