Midden-Oosten
23 mei 2017 | door: Henny A.J. Kreeft, Schrijver / columnist / journalist

Abbas verraadt de Palestijnen

Terwijl er zo veel nieuws te melden is, is Palestina compleet van de radar geraakt bij de Nederlandse media. Als er al wat gemeld wordt, dan is het niet correct of niet helemaal correct.

"Abbas geeft goedkeuring aan illegale nederzettingen en verraadt het Palestijnse volk"

De laatste dagen zijn er nogal wat artikelen over Palestina in de internationale media gepubliceerd; natuurlijk ging het vaak over de executies door de soldaten van het regime in Tel Aviv van Palestijnse jongeren. Het lijkt er op dat het regime een regel heeft dat eerst geschoten moet worden op jongeren, zodat er later minder weerstand zal ontstaan.

 

Het belangrijkste nieuws van Palestina is dat er momenteel meer dan 1500 hongerstakers in de gevangenissen zijn. De Nederlandse media hebben dit compleet gemist, niet een boodschap op de tv of in de geschreven media. De hongerstaking is begonnen met een aantal van 1300 Palestijnse gevangenen en is een paar dagen geleden uitgebreid met nog eens ruim 200 gevangenen.

 

Ondertussen wordt er met de Palestijnse gevangenen gesold en worden ze soms vervoerd naar ziekenhuizen waar het medisch pesten gaat beginnen. Palestijnen die al meer dan 35 dagen niet gegeten en gedronken hebben, daar moet voorzichtig mee omgegaan worden, maar het regime uit Tel Aviv denkt daar compleet anders over.

 

Maar het ergste is: waar blijft de internationale gemeenschap die opkomt voor deze gigantische hoeveelheid Palestijnse hongerstakers? Niet een letter, niet een woord, niet een zin waarin staat te lezen dat men bezorgd is voor de gezondheid van de gevangenen en dat er onmiddellijk een einde moet komen aan deze ellende.

 

En wat doet Mahmoud Abbas, president van de Palestijnen en leider van de Palestijnse Autoriteit? De heer Abbas heeft zaterdag 20 mei in de wandelgangen van het World Economic Forum in Jordanië een gesprek met oud minister van het regime in Tel Aviv, Tzipi  Livni, gehad en heeft daar een voorstel gedaan richting het regime in Tel Aviv.
 

Abbas wil de vredesbesprekingen met het regime in Tel Aviv weer openen en komt hiervoor met een voorstel om 6.5 procent van Palestijns grondgebied aan Tel Aviv over te dragen. Met deze zeer opvallende opmerking (ook weer niet gezien in de Nederlandse media) van de Palestijnse president - in naam - geeft hij twee dingen aan, namelijk dat hij zijn goedkeuring geeft aan de illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied en ten tweede dat hij het Palestijnse volk verraden heeft. Het Palestijnse volk zit niet te wachten op opgeven van Palestijns grondgebied; ze zijn juist op zoek naar het vasthouden van het grondgebied en de illegale nederzettingen en juist haar bewoners, het land uit te gooien. Hoe kan president Abbas, juist de president van het Palestijnse volk, met dit voorstel komen richting het regime in Tel Aviv?

 

Mijns inziens wordt deze president gestuurd door een vreemde mogendheid en is hij niet de juiste persoon op deze plaats. Het wordt hoog tijd dat de heer Abbas maar eens zijn plaats ter beschikking stelt voordat hij bedolven zal worden onder de zolen van schoenen van de Palestijn in de straat.

 

In Nieuwsuur van enkele dagen geleden was er dan een enkel kort berichtje over Palestina, nou ja, over Palestina … Verslaggever Monique van Hoogstraten had een item over het bezoek van de Amerikaanse president, Donald Trump, aan het regime in Tel Aviv. In dit korte item werd zijdelings gesproken over het bezoek van de heer Trump aan Palestina, waarin de verslaggever wist te melden dat ze niets gehoord had van enige opmerkingen of enig nieuws van Mahmoud Abbas over het bezoek.

 

Hierbij laat mevrouw Van Hoogstraten duidelijk merken dat ze niet geïnteresseerd is in Palestijns nieuws, Palestina en de Palestijnen. Juist Mahmoud Abbas heeft dagen eerder aangegeven wat hij voorstelde om het zogenaamde vredesproces weer te openen. Het kan toch niet waar dat een verslaggever in de regio zo’n belangrijk nieuws mist. Of het is desinteresse of het is een leugen wat de verslaggever voor de Nederlandse tv heeft gemeld.

 

Ten slotte de speech van de Amerikaanse president om Hamas tegelijkertijd te noemen met Hezbollah, Al Qaida en IS. De president heeft niet in de gaten dat Hamas geen terroristische organisatie is - de organisatie is zelfs van de internationale terroristische lijst gehaald - maar een organisatie die vecht tegen de bezetter van het eigen land.

 

Het is wederom opvallend dat Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog vochten tegen de Duitse bezetters verzetshelden werden genoemd en als Hamas hetzelfde doet tegen de bezettende macht uit Tel Aviv dan wordt de organisatie een terroristische organisatie genoemd.

Volgens mij is de redenering van mensen die dit zo in de media brengen, zo krom als een hoepel. Je kan niet het ene zeggen en meteen het andere ook, of de strijders tegen de bezetters zijn allemaal verzetsstrijders of ze zijn allemaal terroristen.

 

Volgens mij is het heel simpel, de organisatie Hamas is een normale organisatie van verzetsstrijders die vechten tegen de bezetters van het Palestijnse land. Waarom wordt dat internationaal niet zo gezien? Gewoon, omdat men dan een standpunt moet innemen tegen de bezettende macht en internationaal gezien - en zeker ook in de Nederlandse politiek en media - zal men het regime in Tel Aviv niet laten vallen. Kwestie van zwakte, pure blindheid en doofheid als het gaat om de status van Palestina en de Palestijnen.


Maar we zullen doorvechten, zij aan zij, voor de Palestijnen en voor een rechtmatige Palestijnse staat.

Trefwoorden:
Midden-Oosten

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer