Zorg en Welzijn
24 mei 2017 | door: Michelle Lots

Kijk verder dan de grenzen van je eigen vereniging of stichting

Verenigingen kampen tegenwoordig met veel problemen. Voor alle verenigingen en stichtingen geldt maar één doel: bij een open vereniging voelt iedereen zich thuis. Is een 'open' vereniging de toekomst?

"Voor elke verenigingen geldt maar één doel: bij een open vereniging voelt iedereen zich thuis."

Wist je dat alle verenigingen en stichtingen samen het grootste, sociale netwerk van ons land zijn? Wij, het kleine Nederland, kent ruim 250.000 verenigingen en stichtingen. Je kunt denken aan voetbal- of korfbalverenigingen, maar ook aan jeugd- en zorgstichtingen.

 

Verenigingen en stichtingen kampen echter met een teruglopend aantal vrijwilligers, financiële bijdrages (van lokale overheden) en leden, een veranderend consumptiegedrag en de wens van de samenleving voor een meer maatschappelijke vereniging. In deze voortdurende, veranderende samenleving merken alle verenigingen en stichtingen dat de vraag van alle betrokkene binnen een vereniging verandert. Een drastische verandering richting een ‘open’ clubgevoel.

 

Moeten alle verenigingen en stichtingen in Nederland hun activiteiten niet aanpassen en veranderen in een ‘open’ vereniging of stichting. Is dé ‘open’ vereniging en stichting de toekomst?

 

Een ‘open’ vereniging heeft in tegenstelling tot de meeste vereningen een open houding. Een ‘open’ club kenmerkt zich als een centrale ontmoetingsplek voor iedereen in de omgeving. Geen kantine voor de eigen leden, maar een buurthuis voor heel de omgeving. Niet alleen de eigen leden, maar ook buurtbewoners, regelmatige bezoekers, vrienden, familieleden en sponsoren zijn altijd welkom.

 

De betrokkene van een ‘open’ club zijn ondernemend. Door tactische samenwerkingen aan te gaan met andere verenigingen en organisaties kan de vereniging of stichting voor meer doelgroepen betekenisvol zijn. De accommodatie kan één avond in de week gelden als buurthuis voor eenzame ouderen in de buurt, maar kan ook één middag per week gelden als ontmoetingsplaats waar kinderen uit de omgeving veilig samen kunnen sporten in de buitenlucht.

Zelf ben ik lid van een korfbalvereniging. Twee keer in de week wordt er een fitnessles gegeven voor mensen uit de omgeving, maar ook voor alle vrienden en familieleden van de eigen leden. Iedereen is welkom. Er is geen onderscheid. Deze open houding is een grote stap in de juiste richting naar een ‘open’ club.

 

Een ‘open’ vereniging vindt het belangrijk om zich in te zetten voor maatschappelijke doelen. Hierbij wordt gedacht aan de volgende activiteiten: een gezonde kantine, een veilige sportomgeving, afvalscheiding, anti-pest- en vrijwilligersprogramma’s. Dit zijn een aantal voorbeelden, maar elk creatief idee kan goed uitpakken. Een ‘open’ club geeft dus niet alleen hun eigen activiteit, dus voetbal op een voetbalvereniging, maar richt zich op verschillende doelgroepen uit de omgeving.

 

Maar waar doet een vereniging of stichting het eigenlijk voor? Al deze investeringen kosten tijd en geld. Door alle samenwerkingen kan de vereniging of stichting meekijken, eigenlijk afkijken, bij andere organisaties en verenigingen. Hierdoor kunnen de verenigingen en stichtingen de sterke punten van elkaar overnemen en vertalen naar hun eigen vereniging of stichting. Het betekent ook meer (naams)bekendheid en een positiever imago in de buurt van de vereniging of stichting. Hoe gaaf is het als de hele zijlijn volstaat met toeschouwers uit de omgeving als het eerste team hun wedstrijd speelt.

 

Daarnaast dragen de activiteiten ook bij aan de groei van het aantal leden, maar is de zichtbaarheid van de club ook een goede reden voor sponsoren om hun sponsorcontracten te verlengen.

 

Voor alle verenigingen en stichtingen geldt maar één doel: bij een open vereniging of stichting voelt iedereen zich thuis. Dé open vereniging is naar mijn zeggen de toekomst.

Laten we er in heel Nederland voor gaan: ‘Voor elke buurt een open vereniging!’

Trefwoorden:
Zorg en Welzijn

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 24
Houd rekening met Twitter
> Meer