Sport
2 juni 2017 | door: Britt van der Slot, Student Communicatie

Sporten voor mensen met een handicap is ontzettend belangrijk

Sporten is voor iedereen belangrijk, dus ook voor mensen met een handicap. Maar een klein percentage van mensen met een handicap doet aan sport. Dit percentage moet en kan omhoog!

"Naast dat sport ontzettend gezond is, is het ook nog eens goed voor je sociale contacten."

Inmiddels is wel bekend dat jongeren met een handicap minder mogelijkheden hebben om te sporten. Zeker niet elke vereniging biedt gehandicapten een mogelijkheid om te sporten, terwijl dit wel heel erg belangrijk is. Soms zijn mensen met een handicap iets meer afhankelijk dan anderen, maar dit betekent niet dat zij niet kunnen sporten. Vaak door een aantal kleine aanpassingen kunnen zij gewoon meedoen aan het spel en genieten van de sport. 
 
Sporten is heel erg gezond. Lichaamsbeweging geeft je energie en verbetert het humeur. Het vermindert stress en laat je het dagelijks leven en jouw problemen even tijdelijk los te laten. Verder houdt lichaamsbeweging het gewicht op pijl, het bestrijdt gezondheidsproblemen en na het sporten slaap je vaak ook nog eens beter. Naast al deze voordelen van het sporten, is het natuurlijk ook nog een heel erg leuk, gezellig en goed voor de teamspirit. Voor mensen met een handicap is dit minstens zo belangrijk.
 
Naast dat sport natuurlijk ontzettend gezond is, is het ook nog eens heel erg goed voor je sociale contacten. Sporters zitten vaak in een bestuur of ze draaien kantinediensten. Zo maken zij deel uit van de samenleving. Verder organiseren teams vaak ook nog eens teamuitjes of teamweekenden. Hierdoor bouw je ook buiten het sporten een band met elkaar op. Omdat mensen met een handicap, vaak al wat minder sociale contacten hebben en wat meer afhankelijk zijn is het juist leuk als zij ook een leuk en gemotiveerd team om zich heen hebben. Zo hebben zij ook hun sociale contacten en sociale leven op de club, waardoor zij lekker vrij kunnen zijn.
 
Ouders kunnen een erg grote en doorslaggevende rol spelen in het enthousiasmeren van hun gehandicapte kind om toch lekker te gaan sporten. Zoals te zien is tijdens de Paralympics kunnen mensen met een handicap ook heel veel en zijn zij ook zeker goed in sporten en in wat zij doen. Het is vooral belangrijk dat zij op een positieve manier gestimuleerd worden om lekker te gaan bewegen. Ook zij moeten hun energie en enthousiasme kwijt kunnen in de sport.
 
Bij sommige clubs is er een speciaal opgericht LG-team, waarbij mensen met een lichamelijke beperking toch de mogelijkheid krijgen om een sport te beoefenen. Een voorbeeld hiervan is het speciaal opgerichte LG Titanen-team bij L.S.C. Alecto. In samenwerking met Rabobank Leiden-Katwijk is dit team opgericht voor hockeyers met een lichamelijke beperking. Door een aantal kleine aanpassingen, zoals een iets kortere wedstrijd, het gebruik van lichtere ballen en een aantal aangepaste regels kunnen mensen met een handicap toch gewoon hockeyen. Dit vind ik een heel goed initiatief en ik vind dat veel meer verenigingen mensen met een handicap een kans moeten geven om te kunnen trainen.
 

Sporten voor mensen met een handicap is dus ontzettend belangrijk, omdat zij vaak sowieso al iets meer moeite hebben om mee te kunnen doen aan de maatschappij. Sporten is gezond, ook voor mensen met een handicap. Verder is het ook erg goed voor je sociale contacten. Ook mensen met een handicap kunnen heel erg goed zijn in hun sport en uiteindelijk meedoen aan de Paralympics. Het is dus heel erg belangrijk dat mensen met een handicap meer mogelijkheden krijgen om te sporten door middel van bijvoorbeeld speciale LG-teams. Sporten is plezier maken, voor iedereen!

Trefwoorden:
SportVoetbal

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Britt van der Slot, Student Communicatie
Sporten voor mensen met een handicap is ontzettend belangrijk - 2 juni 2017Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 24
Houd rekening met Twitter
> Meer