Midden-Oosten
16 juni 2017 | door: Henny A.J. Kreeft, Schrijver / columnist / journalist

Europa, ga je handen wassen en kom op voor het Palestijnse volk

We hebben in Europa en de VS bloed aan onze handen omdat we bewust wegkijken van de oorlogsmisdaden die elke dag door het regime in Tel Aviv worden gepleegd.

"De strijd van de Palestijnen is een legitieme strijd tegen de bezetters van hun land"

Normaal zeg je dat onze handen besmeurd zijn met bloed als we mee hebben gedaan met operaties waar burgerdoden zijn gevallen, maar hoe zit het dan in situaties waar we niet hebben meegedaan en bewust de andere kant uitkijken? Mijns inziens zijn onze handen net zo vuil als we wel wat hebben gedaan en er doden zijn gevallen.

 

Ik spreek nu niet over de al veel te lang durende smerige oorlog in Syrië of de oorlog in Yemen of de aanvallen overal ter wereld, neen, ik heb het over Palestina en de oorlog tegen de Palestijnen die al meer dan 50 jaar duurt. Ik spreek over het verzet van de Palestijnen tegen hun bezetters, dat door niemand wordt gesteund. Ik bedoel hier te zeggen dat we in Europa, net zoals in de VS, vuile handen hebben, bloed aan onze handen omdat we bewust wegkijken van de oorlogsmisdaden die elke dag door het regime in Tel Aviv worden gepleegd en door aanhangers en volgers.

 

De nieuwe president van Frankrijk, Emmanuel Macron, heeft laatst maar weer eens duidelijk gemaakt dat Frankrijk Palestina niet zal erkennen. Hij laat de Palestijnen als een baksteen vallen. Hij geeft geen moer over het feit dat 15-, 16- of 17-jarige Palestijnse jongeren in koelen bloede worden neergeschoten en gedood. Neen, de heer Macron staat vierkant achter het beleid van het regime in Tel Aviv, waardoor de handen van de nieuwe Franse president ook met bloed zijn besmeurd. Een belangrijk detail: ik denk niet dat het qua dit punt het uit had gemaakt of men op Marcon of Le Pen had gestemd.

 

Maar het wordt nog erger: Denemarken heeft besloten om vooralsnog alle subsidies aan Palestijnse NGO’s stop te zetten. Dit onder druk van het regime in Tel Aviv, dat heel zielig heeft gedaan tegen de internationale gemeenschap over de BDS campagne die door de Palestijnen al een tijd terug is gestart. Jonge Palestijnen - zelfs deze week een meisje van 14 jaar - mogen doodgeschoten worden voordat er vragen worden gesteld of aanhoudingen worden gedaan - allemaal onder het mom dat ze mogelijk een aanval met een mes uit zouden willen voeren - maar een boycot tegen een verderfelijke bezetting van een volk voor meer dan 50 jaar dat mag dan weer niet. Dan komen er krokodillentranen bij de leiders van het regime in Tel Aviv en moet de wereld weten hoe zielig ze zijn. Dan wordt er weer gewezen op iets vreselijks wat heel lang geleden is gebeurd - en het is zeer zeker vreselijk wat er gebeurd is - en dat ze het recht hebben om dit te voorkomen. Ondertussen niet begrijpend dat ze zelf meer dan 50 jaar het Palestijnse volk bezet houden, een volk dat geen kant uit kan, een volk dat afhankelijk is van de grillen en grollen van de bezetters, van het regime van Tel Aviv.

 

Maar ook de doldrieste nieuwe president van de Verenigde Staten heeft een duit in het zakje gedaan. Hij is tijdens zijn rondreis ook geland bij het regime van Tel Aviv en heeft over zijn goede hart gestreken en heeft dan toch maar een bezoek aan president Abbas afgelegd. Het kon er nog net af. En tijdens het bezoek heeft hij Abbas achtergelaten alsof de laatste wat lekkers heeft gekregen. Abbas was als een kind zo blij, echter de Palestijnse president had van te voren al aangegeven dat hij 6% Palestijns land wil inleveren om te komen tot vrede en een Palestijnse staat. Nu hoeft Abbas maar gewoon even te wachten want de West Bank wordt door illegale kolonisten stap voor stap ingepikt, kwestie van afwachten.

 

De heer Abbas vergeet ook een ding: Donald Trump zal nooit Palestina erkennen als een legale staat voor de Palestijnen, hij zal alles zetten op een staat wat geregeerd wordt door de bezettende macht uit Tel Aviv.

 

Weg eigen staat, weg Palestina, weg volk. Een heel volk zal van de kaart geveegd worden als het aan de mensen als Macron, Le Pen, Trump ligt, maar ook in ons eigen land is het niet veel anders. Duidelijk is het dat de VVD en de christelijke partijen vierkant achter de bezettende macht uit Tel Aviv blijven staan, koste wat kost. Zo in de geest van ‘vrienden’ laat je niet vallen. Palestijnen en Palestijnse activisten denken daar toch anders over: met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

 

In Amsterdam wordt de strijd tussen Palestijnse activisten en supporters van het bezettingsregime van Tel Aviv op de spits gedreven: een Nederlandse man die al jaren op komt voor de rechten van de Palestijnen en regelmatig op de Dam is te vinden, heeft een brief van burgemeester Van der Laan gekregen waarin wordt aangegeven dat hij nogal ‘vervelend’ reageert tijdens zijn demonstraties en daarom moet verdwijnen. Wat de burgemeester niet meldt, dat de activist achterna wordt gezeten, wordt uitgejouwd en geprovoceerd door een Tel-Aviv-supporter. Nu is de Palestijnse activist naar een andere plaats verhuisd en wederom is zijn provocateur aanwezig en gaat verder met zijn vervelende provocaties.

 

Laat het duidelijk zijn voor de Tel-Aviv volgers en het regime in Tel Aviv, dat de strijd van de Palestijnen een legitieme strijd is tegen de bezetters die hun land al jaren bezet houden of in een wurggreep houden.

 

De Europeanen, en zeker ook de Nederlanders, hebben jaren geleden verzet gepleegd tegen de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog; dat werd verzet genoemd. Wat is dan het verschil met het Palestijnse verzet?

 

Jaren geleden hebben de Europeanen een kapitale fout gemaakt om bewust een ander volk toe te laten in een land waar al de Palestijnen woonden. Dit kon alleen maar fout gaan en dat wisten de Britten, die het mandaat hebben overgedragen aan de Europese Gemeenschap, maar ze blijven vuile handen houden over deze misstap.

 

Europa moet haar standpunt over de bezettende macht uit Tel Aviv aanpassen en gaan staan voor de rechten van de Palestijnen; dat is de enige manier om vrede te krijgen in dit dossier dat als een grote molensteen om onze nekken hangt. Europa ga je handen wassen en kom op voor het Palestijnse volk.

 

En voor de onderhandelaars voor een nieuw kabinet in Nederland, trek ook uw conclusies en ga pal achter het verzet en BDS campagne van de Palestijnen staan. Dan laat u pas zien dat u wat geleerd hebt van het verleden.

Trefwoorden:
Midden-Oosten

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer