Privacy
22 juni 2017 | door: C.W. Epema, IT specialist

Kiezen tussen Windows, iOS of Android heeft geen zin

De belangen van de grote drie Amerikaanse informatie-internationals, Google, Microsoft en Apple is nu echt een bedreiging voor onze democratie. Tijd voor het democratische alternatief: open-source.

"Onafhankelijke controle op software kwaliteit maakt computergebruik veiliger voor de consument."

Elke week komt er nieuws over grove privacyschendingen door overheden en hackers, waarbij organisaties, bedrijven en burgers het slachtoffer zijn. Het gaat meestal om lekken die al dan niet bewust in software worden gebouwd. Dit zijn zogenaamde 'zero-days'. Met behulp van deze lekken kunnen overheden, inlichtingendiensten en hackers toegang krijgen tot uw computer, smartphone of tablet.

 

Volgens Edward Snowden, worden deze lekken in 80% van de gevallen voor economische spionage gebruikt en veel minder voor het bestrijden van terrorisme. Met dit laatste argument proberen overheden hun handelen te legitimeren. De bouwers van de besturingssytemen waarin deze lekken zitten, zijn Microsoft, bekend van het besturingssysteem Windows, Google, bekend van Android en Apple, bekend met iOS.

 

Het lastige is dat de fabrikanten de broncode van hun software, zeg maar de bouwstenen van een programma, geen onafhankelijk inzicht in hun broncode verlenen. Wanneer dat wel het geval was, zouden 'de grote drie' waarschijnlijk software moeten bouwen, die alleen het belang van de gebruiker dient en minder het belang van overheden en commercie. Onafhankelijke controle op software kwaliteit maakt computergebruik dus veiliger voor de consument.

 

De belangen van de grote drie Amerikaanse informatie-internationals, Google, Microsoft en Apple is nu echt een bedreiging voor onze democratie. Tijd voor het democratische alternatief: open-source. Denk hierbij aan het besturingssysteem Linux. Dit systeem is al helemaal rond de open-source gedachte opgebouwd. De broncode van het systeem en van de programma's kan gecontroleerd worden door elke wereldburger!

 

Een eerste stap is om ervoor te zorgen, dat burgers zelf hun voorkeur voor een besturingssysteem kunnen bepalen. Europa zou deze stap kunnen faciliteren, door een verbod in te stellen op voorgeinstalleerde besturings systemen op computerapparatuur. Immers, wanneer u nieuwe computerapparatuur aanschaft, wordt u altijd geconfronteerd met een besturingssysteem van een van de grote drie.

 

Steun daarom de petitie "Computers moeten zonder besturingssysteem worden verkocht".

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: C.W. Epema, IT specialist
Kiezen tussen Windows, iOS of Android heeft geen zin - 22 juni 2017Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer