Midden-Oosten
27 juni 2017 | door: Henny A.J. Kreeft, Schrijver / columnist / journalist

Formeren zonder een woord over Palestina

Bij de formatiebesprekingen staat 75% achter de bezetters, dus vanuit een eventueel te vormen kabinet met deze vier partijen hoeven de Palestijnen geen steun te verwachten.

"Het zou goed zijn dat er nieuwe verkiezingen komen, waarbij links wint"

Nadat een vrouwelijke minister van VVD-huize het geprobeerd had, kwam er een PvdA-mastodont, die nu ook het veld mag ruimen, zodat weer een VVD-er met veel ervaring - ook zo’n mastodont - het mag gaan proberen om de ChristenUnie een links uiterlijk te geven. Want daar draait het toch om; de heer Pechtold wil geen schroefje in een rechts motorblok zijn en dus moet er iets van een links schroefje, boutje of moertje er bij gevonden worden. Ik denk dat André van Duin het sneller had gevonden …

 

In de tijd dat de heren bezig waren met elkaar in de ogen te kijken, de wensen op tafel te leggen en een chineesje te pakken om daarna tegen de midstream media te zeggen dat het er allemaal goed uit zag - ondertussen dagen weg krassend op de grote kalender van de Tweede Kamer - is er een poging gedaan om Palestina op de agenda van de besprekingen te krijgen. Hiervoor zijn een aantal fractievoorzitters aangeschreven en met name die ter linkerzijde, daar van de rechterkant niets te verwachten is en zeker niet van extreem rechts, die niet verder komt dan ronduit achter de bezettende macht uit Tel Aviv te gaan staan.

 

Maar bij de besprekingen die nu bezig zijn en gaan komen, staat 75% van de aangeschovenen achter de bezetters, dus vanuit een eventueel te vormen kabinet met deze vier partijen hoeven de Palestijnen geen steun te verwachten.

 

Nederlandse politiek

Van de partijen die aangeschreven zijn, hebben SP en D66 een ‘antwoord’ gegeven, waarbij SP antwoordde: “De SP is zeer begaan met het lot van de Palestijnen en doet daarom in de Kamer allerlei voorstellen om de druk op Israël op te voeren opdat de bezetting wordt beëindigd.”  

 

Van D66 werd het antwoord ontvangen dat het een interessante mail is en dat die doorgestuurd zou worden naar de juiste persoon die dan een antwoord zou gaan geven. Dit laatste moet nog gebeuren. En dat was het dan, niets meer, geen andere partij die het lef heeft om een antwoord te geven.

 

En door deze reacties van de Nederlandse politieke partijen heeft het bezettende regime in Tel Aviv niets te vrezen, daar Nederland niet alleen staat in haar buitenlands beleid richting de Palestijnen. De Nederlandse politici laat een volk creperen, laat de Palestijnen gewoon lijden en gaat ondertussen verder met onderhandelingen met een regime waarvan nu openlijk wordt gezegd dat ze oorlogsmisdaden heeft begaan. Er staan zelfs mensen op - en niet de minste - die het regime toch weer voor het ICC wil gaan brengen, ondanks het feit dat juist de ‘zogenaamde president’ van de Palestijnen overweegt om hiermee te stoppen.

 

Het schijnt bij de onderhandelingen voor een nieuw Nederlands kabinet van belang te zijn om te praten over het einde van het leven, vrijwillig of niet, in een tijd dat Palestijnen geëxecuteerd worden, dat jongeren doodgeschoten worden of gevangen gezet worden zonder enige vorm van aanklacht of rechtszaak.

 

Op het moment dat dit geschreven wordt, komen de berichten los vanuit Gaza, dat de Gaza strip weer eens een keer gebombardeerd is geworden (vroeg in de ochtend van 27 juni) door de vliegtuigen van de bezettende macht. En natuurlijk volgt daarna het bericht “dat men reageerde op een raket vanuit de Gaza strip”, echter wat opvalt, is dat er geen bericht van te voren is geweest van een raketaanval. En bij deze aanval zijn ook vissersboten beschoten; zouden die dan ook raketten aan boord hebben?  

 

De bezettende macht uit Tel Aviv mag alles, kan alles en heeft alles, maar Palestina heeft niets, geen vliegtuigen, geen echt leger dat het grondgebied mag en kan beschermen, het beetje grondgebied dat elke dag weer een stuk kleiner wordt door illegale nederzettingen, illegale nederzettingen units, illegale uitbreidingen van scholen en universiteit in de illegale nederzettingen en ga zo maar door. Waarbij dan dagelijks Palestijnen worden vermoord of opgesloten. Momenteel zitten er zo’n 6500 Palestijnen her en der gevangen, waarvan de meesten geen rechtszaak hebben gehad.    

 

Nederland

En wat doet het demissionaire Nederlandse kabinet of de Tweede Kamer bij de aanval op Gaza? Niets, nada, noppes. Mijn inziens draagt ook Nederland de slippen van de jas van de bezettende macht uit Tel Aviv en de vraag die bij mij blijft knagen is: “Waarom doen ze dat toch?  Waarom volgt Nederland in complete blindheid de bezetters? Wat is er mis gegaan?”

 

En kom niet weer aanzetten met gedeelde schaamte van wat er gebeurd is zoveel jaren geleden; er is een nieuwe tijd aangebroken. De bezetters van Palestina die elke dag gruwelijke oorlogsmisdaden plegen moeten voor het ICC gebracht worden. Waarom doet Nederland dan hier niets hiermee? Nederland die gastheer is voor het Strafhof, moet toch staan voor het oppakken van oorlogsmisdadigers, onze politici moeten hierbij het voortouw nemen. Echter het gebeurt niet; de Nederlandse politici lopen nog liever naar Tel Aviv dan eens een keer naar Gaza te gaan en met Hamas te praten. Het idee om te gaan praten met Palestijnen van de Gazastrook, Oost-Jeruzalem, maar ook van de bezette West Bank komt bij onze politici niet op. Neen, dan ‘liever de lucht in’ met de bezetters uit Tel Aviv.
 

Het klinkt erg negatief, maar met een kabinet waar nu aan gewerkt wordt, hoeven de Palestijnen niet te verwachten dat de Nederlandse politiek achter de Palestijnen zal gaan staan. Het zou goed zijn - en zeker ook voor de Palestijnen - dat er weer nieuwe verkiezingen komen, waarbij links aan tafel komt te zitten.

 

Meneer Pechtold, beste Alexander, aangezien ik nog steeds op uw antwoord zit te wachten, doe ik het maar zo: sta op, als een kerel en ga achter de Palestijnen staan en zorg er voor dat we trots kunnen zijn op onze politici en dat we als Nederland hulp gaan bieden om het lijden van de Palestijnen aan te pakken en hun leven te verbeteren.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer