Geschiedenis
2 oktober 2012 | door: Charles van den Broek, schrijver en historicus

Geweld is zinvol

Europese politici moeten weer leren dat je, net als Alexander de Grote, een knoop doorhakt, en geen discussie ermee aangaat!

"Het ontkennen van onze gewelddadige kant is tegennatuurlijk en gevaarlijk"

Toen Odysseus na twintig jaar op Ithaca terugkeerde, trof hij zijn huis aan in een staat van beleg. Indringers deden zich te goed aan zijn voorraden, gaven zijn geld uit en belaagden zijn vrouw. Zijn reactie was niet een uitnodiging voor een kringgesprek. De slachting die hij aanrichtte zou tegenwoordig als zinloos geweld worden betiteld. Maar het luchtte wél op!              

Ongeveer sinds het midden van de jaren tachtig kennen we het begrip ''zinloos geweld''. Telkens wanneer er iets voorvalt, zoals onlangs Project X Haren, verdringen gezagsdragers zich voor de toegestroomde TV-ploegen om te melden dat ze ''het niet begrijpen'' en ''er geen woorden voor hebben''.

 

Daarmee leggen ze (onbedoeld) de twee belangrijkste problemen van het hedendaags Europa bloot; onmacht en onbegrip. Men snapt tegenwoordig niet meer dat geweld inherent is aan mens-zijn. Waarom zijn anders de best bezochte films blockbusters waarin de held zo veel mogelijk dood en verderf zaait.

 

Losgeslagen hippies

Schuldgevoel over twee wereldoorlogen, en -na de wederopbouw-  de flower power-idealen van losgeslagen hippies hebben echter in Europa geweld in het verdomhoekje geplaatst. Pedagogen verbieden jongens (tegen hun natuur in) met soldaatjes en cowboys te spelen, of wilde spelletjes op het schoolplein te doen. In plaats daarvan moeten ze met Barbies en keukensetjes spelen. Geen wonder dat onze ''nationale trots'' Karremans als een riet stond te beven naast Mladic.

 

Onder invloed van (inmiddels gelukkig) achterhaalde jarenzestigidealen, feminiseerde echter wel de maatschappij, en ontstond een stroperig overlegmodel, waarin iedereen mee wil, en mág praten, zodoende elk idee of besluitvorming verstikkend.

 

Natte droom van D66

Ook de politici die leiding zouden moeten geven zijn daar slachtoffer van. Gevolg is de natte droom van elke D66-er; een besluiteloze, praatzieke poldercultuur, zich voortslepend van overleg naar vergadering, die niet in staat is zichzelf te beschermen of te innoveren. Een Utrechtse woningcorporatie deed er tien(!) jaar over om te beslissen welke kleur verf op hun gerenoveerde huizen moest komen. Tien jaar was ook de tijd die Alexander de Grote nodig had om een wereldrijk te veroveren. Maar hij wist dan ook dat je knopen door moest hakken, niet ermee in discussie gaan!

 

Niet dat ik wil oproepen tot een orgastische geweldsuitbarsting, maar er zit wel degelijk een goede, zinvolle kant aan geweld. Zaken als de radio, pacemakers, vliegtuigen, computers, mobiele telefoons en zelfs de anti-aanbakpan werden oorspronkelijk voor militaire doeleinden ontwikkeld, en zorgden voor economische groei, en dus banen. 

 

Toch zijn er nog altijd (voornamelijk linkse) idealisten, die geloven in de goedheid der mens. Meestal nog opgegroeid in de flower power-tijd leven ze in hun eigen droomwereld, en scharen ze zich achter opper-hippie John Lennon, met Imagine als hun lijflied. Ze vergeten daarbij voor het gemak dat deze zelfbenoemde goeroe van de vrede in zijn vrije tijd een vrouwenmepper was, die zijn eerste vrouw regelmatig het ziekenhuis insloeg. Zou de tekst van Give Peace a Chance een verzuchting van mevrouw Lennon zijn geweeest na het zoveelste bezoek aan de EHBO? Imagine indeed...!  

 

Voer de dienstplicht weer in

Het probleem is nu dat deze mensen op dit moment de macht (als je dat zo kunt noemen) hebben. Zij besturen ons, en weten eigenlijk niet hoe dat te doen. Omdat ze zijn opgevoed in een overlegcultuur, denken ze dat ieder probleem met praten is op te lossen. En dat is niet zo, soms moet er gewoon primitief op los worden gemept. Door het afschaffen van de dienstplicht loopt juist die groep opgefokte jonge mannen op straat rond, die anders hun agressie in stormbaan of buitenlandse missie kwijtkon. Niet Facebook is de schuld van rellen, hormonen zijn dat.

 

Het ontkennen van de gewelddadige kant in ons is tegennatuurlijk, gevaarlijk zelfs. Gefnuikt geweld zoekt altijd een uitweg. Gevolg; hooligans, Haren of erger. Daarom zou men beter het geweld kanaliseren. Dat kan met name door de dienstplicht weer in te voeren en onze defensie-uitgaven (nationaal en internationaal) op te schroeven; daarmee zal men én werkloosheid verminderen én economische groei (door innovaties) stimuleren. Bovendien bevorderen we onze veiligheid. Want Europa zou eigenlijk in staat moeten zijn de eigen verdediging voor zijn rekening te kunnen nemen. Maar als er stront aan de knikker is (in ex-Joegoslavië bijvoorbeeld), moeten we als een klein kind naar grote broer Amerika rennen om de kastanjes voor ons uit het vuur te halen. Het is maar de vraag hoelang grote broer dat nog wil doen. Wat zou Europa moeten beginnen als Amerika zich (om wat voor reden ook) terugtrekt?

 

Continent van parfums en handtasjes

De Europese politiek zet echter liever in op de dienstensector. Maar diensten worden verleend door slaven, niet door meesters. Deze defaitistische houding is typerend voor de huidige Europese tijdgeest. Het lijkt of Europa al bij voorbaat de strijd opgeeft. En dus produceren wij parfums en handtasjes. Daar win je geen oorlog mee, hooguit een catfight. Het is tekenend voor de teloorgang van de Europese machten, eeuwenlang wereldheersers die de loop der geschiedenis bepaalden. Nog nooit heeft een raadsvergadering, hoe afschrikwekkend ook, een aanslag voorkomen; een kogel in het hoofd van de terrorist in spé was altijd veel doeltreffender.    

Het is dan ook schrijnend, maar niet verrassend te zien dat Europa, met 500 miljoen inwoners, minder invloed heeft op de wereldpolitiek dan Israel met amper vijf-en-een-half miljoen inwoners. Maar zij tonen dan ook de wil om te doden voor hun politieke doeleinden, Europa niet!

 

Europa moet onder het mes

Europa anno 2012 lijkt op het huis dat Odysseus bij thuiskomst aantrof; belegerd, geplunderd, weerloos. Als Europa in de toekomst nog een rol van betekenis wil blijven spelen, dan moet het de bereidwilligheid om geweld te gebruiken, de wil tot doden, hervinden. Anders is het werelddeel verloren. Dan worden we een openluchtmuseum, een Madurodam met figuranten. Kan Europa nog op tijd het roer omgooien? Of is ons continent echt die oude dame, ooit Miss World, maar nu een oud, wandelend lijk, babbelend over het verleden, zonder toekomst. Als je het beschamende optreden van Europarlementsvoorzitter Martin Schulz ziet (dat op griezelige wijze de herinnering aan Karremans-Mladic opriep), zou je dat bijna gaan geloven. Ik denk, HOOP dat Europa nog naar de plastisch chirurg kan, dat ze zich opnieuw toonbaar kan maken voor het publiek dat verwachtingsvol op haar optreden wacht, sterk en veerkrachtig als altijd. Maar dan moet er wel wat aan onze mentaliteit veranderen, en snel! 

 

Elk weldenkend mens zou die dociele, pacifistische houding eindelijk eens moeten loslaten, en het geweld (passief en actief) omarmen, koesteren en cultiveren. En vervolgens inzetten als de kracht ten goede die het uiteindelijk altijd geweest is. Daden in plaats van slap gepraat. Anders zijn al diegenen die in het verleden zijn gevallen voor de vrijheid van dit continent vergeefs gestorven. DAT zou pas zinloos geweld zijn!  

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Charles van den Broek, schrijver en historicus
Ratificatie Oekraïneverdrag is een bewuste provocatie van Rusland - 19 december 2016
De reactie van links op verkiezing Trump legt gevaren voor democratie bloot - 20 november 2016
Sinterklaasfeest moet helemaal verdwijnen - 4 oktober 2016
Donorwet; achterhaalde oplossing bedacht door een achterhaalde partij - 19 september 2016
Nederland ligt onder vuur - 12 mei 2016
Euthanasie; niet omdat het moet, maar omdat het kan - 23 februari 2016
John Lennon is net zo gevaarlijk als IS - 23 november 2015
De Derde Wereldoorlog is allang bezig - 17 november 2015
Welkom aan vluchtelingen is dekmantel voor diepe mysanthropie - 4 november 2015
''Wir schaffen das'' is geen beleid, maar populisme - 27 oktober 2015
Merkel en het gelijk van Nostradamus - 22 oktober 2015
Vrijheid van meningsuiting staat echte inspraak in de weg - 12 oktober 2015
De val van Rome 2.0 komt eraan - 9 oktober 2015
Ambassade-model: dé oplossing voor het vluchtelingenprobleem - 27 september 2015
Het Brussels complot - 15 september 2015
Eigen volk eerst! - 12 september 2015
Antisemitisme is back; with a vengeance - 11 januari 2014
Oudejaarsconferences; stop ermee! - 2 januari 2014
De doodstraf; echt het einde - 3 december 2013
Stop de waardeloze wetenschap - 23 september 2013
Boycot de boycotters - 18 augustus 2013
Atheïsten moeten wat logischer worden - 24 mei 2013
Steun de STER met cultuursubsidie - 14 mei 2013
Een studie rechten maakt nog geen goede pleiter - 30 maart 2013
Wetenschap versus geloof leidt tot kapitaalvernietiging - 18 maart 2013
Columns worden wel gelezen, maar niet altijd goed begrepen - 28 februari 2013
Atheïsten missen fatsoen en innerlijke beschaving - 22 februari 2013
China is niet de nieuwe wereldmacht - 4 december 2012
Emancipatie werkt tegen de vrouw - 18 november 2012
Koop ook eens dingen waar je niets aan hebt - 10 november 2012
Diepgang en denken worden overschat - 26 oktober 2012
Geweld is zinvol - 2 oktober 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer