Midden-Oosten
27 oktober 2012 | door: Dave Boots, Hobbycolumnist en lamaverzorger

Foei Jeugdjournaal, foei

Het Jeugdjournaal bericht over Syrië en helaas is dat hard nodig, maar van objectiviteit is daarbij weinig sprake. Assad wordt terecht veroordeeld, maar de risico's van het alternatief verzwegen.

"Het Jeugdjournaal zou er goed aan doen wat minder simplistisch en eenzijdig te berichten"

Met mijn vierentwintig jaar behoor ik al ruim een decennium niet meer tot hun doelgroep, maar tijdens wat gezap afgelopen woensdagavond kwam ik toch weer even langs het Jeugdjournaal. Aan de orde was op dat moment een item over de strijd in Syrië en president Assad werd daarin omschreven als “een dictator, een leider die zich niets aantrekt van wat het volk wil en die mensen onderdrukt”.

 

Ook de opstandelingen (“zij vinden hem [Assad] gemeen en zijn het zat dat hij hen slecht behandelt”) werden kort genoemd, maar daarna was het weer Assad waar bij werd stilgestaan en werd benadrukt dat hij “de rebellen keihard aan[pakt], en niet alleen hen. Hij gooit bommen op huizen en schiet op vrouwen en kinderen”.

 

Egypte en Libië

In principe klopt dat allemaal en wordt er geen woord gelogen door het Jeugdjournaal, maar erg objectief is het niet. Assad is de schurk en de rebellen zijn zielig en ja, daar valt genoeg voor te zeggen, maar hadden we vorig jaar, toen men in Egypte de straat opging tegen Mubarak, niet eenzelfde kijk op de zaken? Ook toen was de president de schurk en waren de opstandelingen zielig en ook toen zat daar zeker een kern van waarheid in, maar kijk nu eens. De Moslimbroederschap levert president en parlement en gezelliger is het er niet bepaald op geworden. Afgelopen weekend nog werd er door president Morsi gebeden voor het vernietigen van de joden en voor de Koptisch-christelijke minderheid in het land, waar nota bene ooit onze beschaving is ontsproten, zijn barre tijden aangebroken.

 

Ook in Libië (waar schurk Ghadaffi een jaar geleden werd “gestraft” door een groepje onderdrukte rebellen) is het er sinds de revolutie niet bijster veel beter op geworden allemaal en hoe vreselijk, ja weerzinwekkend, het ook is dat Assad zijn volk uitmoordt; de, al dan niet radicale, islam die sindsdien met de dag aan invloed wint is een alternatief waar niemand vrolijk van gaat worden.

 

Malala

De recente aanslag op Malala in Pakistan bewijst wel dat dat zeker ook voor kinderen geldt en het Jeugdjournaal zou er dan ook goed aan doen wat minder simplistisch en eenzijdig te berichten. De waarheid immers wordt, zeker in oorlogstijd, al genoeg vernederd en toegetakeld en het gaat hier om het informeren van kinderen, een doelgroep die nog gevoeliger is voor indoctrinatie dan volwassenen.

Trefwoorden:
Midden-OostenMedia

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer