Economie
10 november 2012 | door: Charles van den Broek, schrijver en historicus

Koop ook eens dingen waar je niets aan hebt

Linkse onheilsprofeten willen twee onverenigbare zaken realiseren; minder consumptie en meer hulp aan behoeftigen, of deze zich nu binnen of buiten onze grenzen bevinden.

"Doemdenkers die willen consuminderen zijn een gevaar voor de wereldvrede."

Nu de dagen steeds korter worden, en het gebladerte valt alsof het een ondoordacht kabinetsplan is, komen ze weer in zicht; de eindejaarsfeesten. En daarmee de aantrekkelijk uitgestalde koopwaar die moet dienen als cadeau of feestmaal. Verwachte verkoopcijfers doen menig marketeer en grootgrutter al bij voorbaar watertanden, en ze doen er dan ook alles aan om zo veel mogelijk om te zetten; al eind juni kun je bij menig supermarkt de eerste pepernoten en chocoladeletters signaleren.

 

Met dezelfde zekerheid van de komst van Sint Nicolaas en de Kerstman verschijnen die andere december-fenomenen; de veganistische onheilsprofeten die, gehuld in biologisch gekweekte spinazie en geitenwollensokken etend (of was het omgekeerd?), luidkeels door het vrolijk gekwinkeleer van kinderkoren hún evangelie verkondigen. En dat is geen Blijde Boodschap, zeer beslist niet. Want er gaat van alles verkeerd; de winkels staan niet feng shui, de mens is te hebzuchtig, auto's zouden eigenlijk een windmolen als motor moeten hebben en we luisteren uiteraard niet genoeg naar Moeder Natuur. In hun leven hebben ze alles afgewezen wat uit Rome kwam (Paus, kerk, schoonheid), behalve een achterhaald rapport uit de jaren '70). Om een kort verhaal lang te maken; Kerstmis draait in hun ogen niet meer om ''Vrede op aarde'', maar om ''vreten op aarde''. We moeten niet consumeren, maar ''consuminderen''....(zucht). Er zijn zelfs mensen die de stelling hoofdknikkend, niet gehinderd door enige vorm van inzicht, beamen.

 

Tegeltjeswijsheden

Nou heb je tegeltjeswijsheden in alle soorten en maten, Youp van 't Hek heeft er een carrière op gebouwd, maar deze is een van de hardnekkigste, en een van de meest aanvechtbare, mits je de moeite neemt er even over na te denken (ik weet, het is soms te veel gevraagd). Want laten we nu eens, om onze met de wereld en de ecologie begane groene (en eventueel linkse) macrobiotische medemens een plezier te doen, kijken hoe een en ander uitpakt als ze hun zin zouden krijgen.

 

Stel; we kopen minder. Het gevolg zal zijn dat de winkel waar iemand werkt, laten we hem meneer Polderman noemen, gedwongen is personeel af te laten vloeien, als ze al niet geheel over de kop gaan, waardoor alle werknemers op straat staan. In een toch al belabberde economische situatie geen vrolijk vooruitzicht en de sfeer onder de kerstboom zal er niet op vooruit gaan. Waar krijg je nog werk als alles en iedereen bezuinigt en de hand op de knip houdt, hetzij uit noodzaak, hetzij uit gierigheid. De kinderen kunnen nog hun cadeautjes uitpakken, die waren toch al gekocht, maar het kerstmaal zal wat minder moeten kosten; madame Perrault zal misschien haar boerderijtje kwijtraken omdat we minder Franse kaasjes kunnen kopen. In plaats van vuurwerk krijgen de Poldermans nachtmerries betreffende gedwongen woningverkoop en dalende huizenprijzen, en de maagzweer zal nu niet het gevolg zijn van de in motorolie gebakken oliebollen, maar van de financiële zorgen. Maar zelfs met het uitgeklede WW-stelsel kan men in Nederland nog even vooruit voordat meneer Polderman zelf in een stal ligt. In de rest van de wereld zijn de gevolgen directer en nijpender. En daardoor bedreigender.

 

Export naar het Westen

Want door de afgenomen vraag moeten ook fabrieken en mijnen in Afrika en het Verre Oosten de poorten sluiten, en daar hebben ze echt nog nooit van een sociaal vangnet gehoord. Hele economieën zullen instorten, want ze zijn gebaseerd op de export naar het Westen. Verreweg het grootste gedeelte van wat landen als China en Vietnam produceren is bedoeld voor Europees en Amerikaans gebruik, simpelweg omdat er geen binnenlandse markt is. Grote delen van deze landen ervaren nog steeds de gevolgen van tientallen jaren communistisch wanbeheer en een mislukte bevolkingspolitiek. Nog steeds is de economische groei beperkt tot de stedelijke gebieden. Het platteland krimpt, de opbrengsten van gewassen dalen.

 

Daarbij, al zou er wel een binnenlandse vraag zijn, dan produceren ze gewoon te veel. Werkloze ouders kunnen hun kinderen niet voeden, en hebben de keus tussen de hongerdood of migratie. Volksverhuizingen komen op gang, en wie wel eens opgelet heeft bij de geschiedenisles weet wat dat voor nare bijeffecten kan hebben. Er is nu al een enorme druk op onze Europese buitengrenzen, maar dan zal de hel pas echt losbarsten. En op wereldschaal zal een voedselcrisis in Afrika nog niet eens zo veel impact hebben, maar een kernmacht als China kan als oplossing kiezen voor sociaal imperialisme (veroveringsoorlog in lekentermen). Zelfs nu het nog relatief goed gaat op economisch vlak, worden de budgetten van ontwikkelingshulp en defensie beknot. Dus waar willen onze ecologisch verantwoorde vrienden de hulp, die zeker nodig zal zijn als we zouden consuminderen, van betalen als we zelf niet meer aan werk kunnen komen? Hier komen we bij het dilemma van de linkse profeten.

 

You can't have your cake and eat it

Want men wil twee onverenigbare zaken realiseren; minder consumptie en meer hulp aan behoeftigen, of deze zich nu binnen of buiten onze grenzen bevinden. Laat ik er nu eens een tegeltje tegenaan gooien; you can't have your cake and eat it. Je kiest ervoor om minder te consumeren en neemt de gevolgen voor lief. Men vond in die kringen toch altijd al dat de aarde overbevolkt was, en dit zou een rigoreuze oplossing kunnen vormen.

 

Laat het Malthusiaans principe zijn werk doen, maar begin dan ook niet te piepen als je de beelden, die het gevolg zijn van je eigen idealisme, op TV ziet.

 

Of doe je christelijke plicht, ga naar de winkel en koop alles wat los en vast zit. Doe eens gek, koop ook dingen waar je niks aan hebt. Gewoon, omdat het leuk is. Luister niet naar die doemdenkers die van alles alleen een zwarte kant zien. Dat soort mensen heb je altijd gehad, vroeger noemde je ze dominee. Het is het type dat zelf nergens de lol van inziet, en het daarom ook voor de anderen wil vergallen. Met dezelfde verbeten, verzuurde koppen waarmee ze vroeger hel en verdoemenis van de kansel preekten, terroriseren ze nu (bij gebrek aan een ander platform) de versierde winkelstraten met hun kortzichtige kretologie. Negeer ze, loop waardig langs hen en sluit uw oren voor hun zwartgalligheid en hun doemscenario's. Het is straks Kerst, een Blijde Boodschap. Er is een kindeke geboren, niet verhongerd omdat een geitenwollensok geen voedsel wou verbouwen uit recpect vooer Moeder Aarde. Laat meneer Polderman zijn werk houden, zet zijn kinderen niet in de kou. En met hem en de zijnen al die duizenden in fabrieken, mijnen en ateliers over de wereld. Niks geen geconsuminder (alleen die term moest eigenlijk al strafbaar zijn), maar consuMEER, MEER, MEER. Want minder is niet meer, het is gewoon minder. Heus. En met vreten op aarde komt die vrede op aarde vanzelf!

 

Alvast een zalig Kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!

Trefwoorden:
Economie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Charles van den Broek, schrijver en historicus
Ratificatie Oekraïneverdrag is een bewuste provocatie van Rusland - 19 december 2016
De reactie van links op verkiezing Trump legt gevaren voor democratie bloot - 20 november 2016
Sinterklaasfeest moet helemaal verdwijnen - 4 oktober 2016
Donorwet; achterhaalde oplossing bedacht door een achterhaalde partij - 19 september 2016
Nederland ligt onder vuur - 12 mei 2016
Euthanasie; niet omdat het moet, maar omdat het kan - 23 februari 2016
John Lennon is net zo gevaarlijk als IS - 23 november 2015
De Derde Wereldoorlog is allang bezig - 17 november 2015
Welkom aan vluchtelingen is dekmantel voor diepe mysanthropie - 4 november 2015
''Wir schaffen das'' is geen beleid, maar populisme - 27 oktober 2015
Merkel en het gelijk van Nostradamus - 22 oktober 2015
Vrijheid van meningsuiting staat echte inspraak in de weg - 12 oktober 2015
De val van Rome 2.0 komt eraan - 9 oktober 2015
Ambassade-model: dé oplossing voor het vluchtelingenprobleem - 27 september 2015
Het Brussels complot - 15 september 2015
Eigen volk eerst! - 12 september 2015
Antisemitisme is back; with a vengeance - 11 januari 2014
Oudejaarsconferences; stop ermee! - 2 januari 2014
De doodstraf; echt het einde - 3 december 2013
Stop de waardeloze wetenschap - 23 september 2013
Boycot de boycotters - 18 augustus 2013
Atheïsten moeten wat logischer worden - 24 mei 2013
Steun de STER met cultuursubsidie - 14 mei 2013
Een studie rechten maakt nog geen goede pleiter - 30 maart 2013
Wetenschap versus geloof leidt tot kapitaalvernietiging - 18 maart 2013
Columns worden wel gelezen, maar niet altijd goed begrepen - 28 februari 2013
Atheïsten missen fatsoen en innerlijke beschaving - 22 februari 2013
China is niet de nieuwe wereldmacht - 4 december 2012
Emancipatie werkt tegen de vrouw - 18 november 2012
Koop ook eens dingen waar je niets aan hebt - 10 november 2012
Diepgang en denken worden overschat - 26 oktober 2012
Geweld is zinvol - 2 oktober 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer