Gezondheid
24 januari 2013 | door: Jeroen Riemeijer, HR manager

Japanse minister wenst oudjes de dood toe

De Japanse minister van financiën Aso is klaar met de oudjes. Van hem mogen ze snel dood. Te oud betekent veel te duur in zijn ogen. Ze kosten gewoon te veel aan onderhoud en gezondheidszorg. Daar zit wat in.

"Een grensleeftijd heeft Aso gelukkig niet genoemd"

’t Is wat. Je verwacht het niet van een Japanse minister. Waarschijnlijk heeft hij een klein gaatje in zijn budget te dichten. Het valt ook niet mee als het economisch gezien slecht gaat in je land en er komt dan ook kortgeleden nog een natte golf van verdoemenis over een hele provincie heen. Dan moet er worden hersteld en dat kost menige yen, neem ik aan. Had hij niet op gerekend. Zoeken naar geld leverde niet veel op. Men wordt al behoorlijk uitgeknepen in Japan. Dat is ook te zien. Maar om nou meteen te zeggen dat alle Japanse oudjes maar dood moeten om kosten te besparen, zoals minister Aso van financiën afgelopen week deed, dat gaat wel wat ver. Een grensleeftijd heeft hij gelukkig niet genoemd.

 

Het zou handiger zijn geweest als hij eerst eens had gemeld dat hij voorstander is van het vrij uitdelen van de pil van Drion. Toegankelijk voor iedereen. Wil je dood omdat er niks meer aan is in je Tokiose bovenwoning. Omdat je familie je in de steek heeft gelaten of gewoon omdat je ledematen andere dingen doen dan dat jij ze opdraagt: pilletje. Klaar. Dan hoeft het voor velen niet meer. Zelfs buiten Japan. Ik ben het daar trouwens volledig mee eens.

 

De Wereld Draait Door

Maar nee, hij kiest de weg van de meeste weerstand. ’t Is jammer dat ik geen Japans versta, want ik had de discussies op TV wel willen volgen. Voor- en tegenstanders redetwisten in de Japanse versie van De Wereld Draait Door over de ultieme vraag: hoe bepalen wij dat ze te duur worden, waar ligt de grens en hoe krijgen we ze in vredesnaam dood? Moeilijk.

 

Zetten we alle demente oudjes van boven de 83 op een zondagmiddag tegen de muur, worden ze en masse op een doordeweekse dag van een torenflat gelazerd of mogen ze kiezen uit verzuipen, een prikje of harakiri. 

 

Harakiri is wel mooi. Hoort bij de cultuur en men doet het zelf. Natuurlijk. Hoewel veel oudjes de kracht niet meer zullen hebben om het zwaard naar binnen te zwiepen. Probleem dus.

 

Aso is een interessante discussie gestart. Ben benieuwd waar dit eindigt.

Trefwoorden:
Gezondheid

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer