Economie
21 februari 2013 | door: Jeroen Riemeijer, HR Manager

Ook de SNS-bankemployees hadden moeten bloeden

Dat SNS moest worden gered leidt geen twijfel, maar dat de eerzame burger voor de gevolgen moet opdraaien terwijl bankemployees nog steeds in dure leaseauto’s rondrijden; dat is niet meer te rechtvaardigen.

"Identieke arbeidsvoorwaarden als vóór de crisis, dat kan toch niet waar zijn?"

‘Zij dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was’. Zo was het vaak als er ergens ophef over ontstond. De doofpot doet wonderen.

 

Maar nu niet meer. Een grens is overschreden. Het kan toch niet waar zijn dat een bankinstelling wordt gered met gemeenschapsgeld, vanwege rampzalig management van een stel zakkenvullende proleten en dat vervolgens de burger daar dan maar voor moet bloeden?

 

Het kan toch niet waar zijn dat de overheid aanneemt dat die burgers hun mond wel weer zullen dichthouden; dat de maatregelen zonder meer worden geaccepteerd? Het kan toch niet waar zijn dat de employees in dienst van zo’n van de afgrond geredde bank de hele wereld uitlachen omdat zij hun baan kunnen behouden tegen identieke arbeidsvoorwaarden als vóór de crisis? Zij kunnen nog steeds tweemaal per jaar met de veel te dure leaseauto op vakantie en een lekkere borrel drinken op een terras, want de bonus kwam ook nu niet in gevaar. Opgebouwde rechten. Zoiets.

 

Een bonus en een auto dus die door de burger worden betaald. Laat dat duidelijk zijn. Waarvoor de inwoners van Nederland krom moeten liggen en dat terwijl ze ook al de interest op hun spaartegoeden in rook zien opgaan. Ik weet het: SNS zal zwaar boeten en ooit een giga bedrag moeten terugbetalen tegen een aanzienlijke rente. Ooit, als er weer geld in het banklaatje vloeit.

 

Voor nu zijn bankemployees de best beschermde werknemers van ons land. Daar kan geen ambtenaar of werknemer in de commerciële sector tegenop. De minister had moeten ingrijpen. SNS had alleen mogen worden gered als tegelijkertijd de CAO was aangepast. Zoiets.

 

Werknemers behouden hun baan, maar alle extra’s worden per direct geschrapt. En salarisverhogingen die de lijn van de rente op spaarrekeningen volgen. De auto per omgaande terug naar de dealer. Op het nieuws een beeld van lege garages onder het hoofdkantoor. Hij kan weer worden afgehaald als de lening is terugbetaald. Doe daar eerst je best maar eens voor.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer