Europa
28 maart 2013 | door: Boudewijn Pothoven, Blogger

Jeroen Dijsselbloem valt niets te verwijten

Het siert Jeroen Dijsselbloem dat hij zijn beslissing heeft gebaseerd op een logische redenering en dat hij bereid is deze onder grote druk te verdedigen.

"De markten zijn al weer op niveau, maar wij hebben het er nog over wat er had kúnnen gebeuren"

Geachte heer Dijsselbloem,

 

Het hele verhaal rond Cyprus is behoorlijk ingewikkeld. Ik pretendeer dan ook geen seconde inhoudelijk te kunnen oordelen over het reddingsplan dat uiteindelijk uit de koker is gerold. In het algemeen vind ik dat mensen die (te) grote risico’s nemen, niet moeten klagen als die risico’s verkeerd uitpakken, maar gewoon de pijn moeten incasseren. Ze zouden immers ook de winst hebben gepakt als het goed was gegaan.

 

Vanuit die gedachte vind ik het niet zo raar dat nu de spaarders, en niet de belastingbetalers, op Cyprus moeten meebetalen aan het redden van de bank. Maar goed, who am I to judge. Bovendien kreeg uw interview met de Financial Times uiteindelijk meer aandacht dan het reddingsplan zelf. En over dat mediaoptreden durf ik dan wél weer een uitgesproken mening te profileren: ik vind dat u niets te verwijten valt.

 

Sterker, ik vind dat u heel helder heeft gecommuniceerd door in duidelijke bewoordingen uit de doeken te doen welke gedachtegang u heeft gevolgd om tot de uiteindelijke beslissing te komen. Wie het daarmee oneens is, moet het interview met de FT nog maar eens goed lezen. Het is simpelweg niet waar dat u daarin Cyprus een blauwdruk genoemd zou hebben. Zoals u diezelfde avond ook duidelijk uitlegde in uw ijzersterke optreden bij Pauw en Witteman.

 

Toen was het kwaad echter al geschied. De immer zenuwachtige financiële markten daalden alsof u het communisme had ingevoerd. En dat pikten de media dan weer groots op. Alsof we de afgelopen jaren helemaal niets hebben geleerd over het kortetermijndenken van die markten! Want terwijl die markten al láng weer terug zijn op hun oude niveau, hebben wij het nog steeds over hoe erg u die arme beursmannetjes heeft laten schrikken.

 

Nou meneer Dijsselbloem, mij hoort u niet klagen. Ik heb geen flauw idee of uw oplossing de juiste zal blijken, maar ik weet wel dat u hem heeft gebaseerd op een logische redenering en dat u bereid bent deze onder grote druk te verdedigen. En dat siert u. Hulde.

 

Groeten,

Boudewijn.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Boudewijn Pothoven, Blogger
Jeroen Dijsselbloem valt niets te verwijten - 28 maart 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer