Economie
23 april 2013 | door: Jeroen Riemeijer, HR Consultant

Nederland heeft een zakenkabinet nodig

Waarom laten wij ons nog steeds representeren door incapabele en visieloze vertegenwoordigers? De oplossing is helder: breid het kiesstelsel uit met een extra optie, waardoor mensen met kennis en ervaring aan het roer kunnen komen te staan.

"Partijpolitiek gezeur heeft ons alleen maar ellende gebracht"

Als Lodewijk Asscher bij De Wereld Draait Door zijn standaard verhaal afdraait, weet ik het zeker: ons systeem werkt niet meer. Hij praat over het sociaal akkoord als zijn ultieme oplossing voor al onze problemen en dat terwijl er 1000 werkelozen per dag bijkomen. We moeten alleen nog even wat meer gaan lachen en vrolijk zijn. Werkloos zijn is inderdaad heel vervelend, begrijpt ook Asscher, maar er komen echt betere tijden. Er is zelfs al een datum genoemd.

 

Onze Lodewijk is een lieve jongen, maar voor een rol als rots in de branding lijkt ook hij ongeschikt. Het is toch onbegrijpelijk dat niemand hier tegen in opstand komt?

 

Een sociaal akkoord is er nu, maar lost niets op en kan waarschijnlijk over een paar maanden alweer de prullenbak in. Net als alle andere initiatieven van deze ministerploeg. Dan weer wordt de 3% heilig verklaard, dan weer kunnen we het loslaten, is de reden goed uit te leggen aan de EU en zijn verdere bezuinigingen niet meer nodig. En nogmaals: we horen het aan en doen niets. Niemand.

 

Stuur ze naar huis

Weg die boel. Stuur ze nu naar huis, voordat ze nog meer schade aanrichten. Sodemieter op met al die onzinverhalen.

Natuurlijk moeten wij niet sleutelen aan de grondbeginselen van de democratie, maar aan de andere kant is het zo dat het huidige stelsel bewezen heeft niet te functioneren. Daarom is er maar één oplossing mogelijk. We gaan weer naar de stembus, maar dit keer komt er een extra vakje op het stembiljet: ‘Bent u voor of tegen een zakenkabinet?’

 

Want laten we wel wezen: dat partijpolitieke gezeur heeft ons alleen maar ellende gebracht. Partijen die iets van elkaar willen, toch weer niet willen samenwerken, het eigen belang boven het landsbelang plaatsen en ga zo maar door. Men praat dagenlang over een manier waarop een voorstel door de Eerste Kamer kan worden geloodst en dat terwijl we juist om maatregelen zitten te springen. Passende maatregelen wel te verstaan.

 

Zakenkabinet

Een groep capabele ministers; dat hebben we nodig. En die zijn er. Leiders die bedrijven uit de modder hebben getrokken en beter hebben gemaakt. Een zakenkabinet dus met mensen als Alexander Rinnooy Kan, Hans Wijers, Jeroen van der Veer, Margot Scheltema, Neelie Kroes etc etc. Managers die weten wat het is om problemen op te lossen, die praten vanuit ervaring. Die de gevolgen van een beslissing kunnen overzien en niet na een paar maanden moeten zeggen: ‘Oh sorry, dat waren we even vergeten’.

 

Tegelijk met zo’n zakenkabinet pakken we ook wat andere misstanden aan. Ambtenaren worden onmiddellijk ‘normale’ werknemers en verliezen daarmee al hun onterechte zekerheden. Scheelt een boel geld. We zorgen er ook voor dat het systeem van Buurtzorg door alle zorginstellingen wordt gekopieerd. Oftewel, geen ballast meer van een managementtoplaag die alle beschikbare gelden aan zichzelf besteedt. Een kleine leiding en voor de rest gewoon aan de slag. Fantatisch!

 

Investeer

De eerste maatregel van het zakenkabinet: investeer. Creëer banen. Start een nieuw Deltaproject. Dan kunnen de bouwvakkers weer aan de slag en verzuipen onze kinderen straks niet allemaal. Zorg ervoor dat er een subsidie komt voor alle FTE’s die we terughalen uit de lagelonenlanden. Dan krijgen ook onze werkloze MBO-ers weer een kans. Ram de deuren in van bedrijven die nu geen jongelui willen aannemen, vanwege de onzekere tijden. Onzin! Een continue instroom is noodzakelijk om te kunnen overleven.

 

Veranderen dus, het is er echt tijd voor.

 

Het kan niet meer zo zijn dat bestuurders zich verrijken met ons geld, dat de bankinstellingen die door ons zijn gered en waar u en ik ons nu helemaal wezenloos voor betalen, gewoon lekker doorgaan alsof er niets is veranderd. Gewoon nog steeds de bonus, nog steeds de lease auto, nog steeds de enorme toplaag. Dat kan niet meer.

 

We kunnen het ook zo laten. Zeker. Maar laten we dan ook stoppen met klagen en accepteren dat er straks een miljoen werklozen zijn.

Trefwoorden:
EconomiePolitiek

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer