Media
5 juni 2011 | door: Linda Graanoogst, ghostwriter/journalist/copywriter, uit Almere

Wees eens positief over Almere, journalisten en (andere) Amsterdammers

Aan de negatieve beeldvorming over Almere komt maar geen einde. Nu weer heet mijn stad in De Groene (1 juni) een geografische blunder. Toch is het heel eenvoudig om positief te zijn over Almere.

"Als ik het gepapegaai uit de grachtengordel mag geloven, is ons polderdorpje niet meer te redden"

Volgens de journaliste van De Groene Amsterdammer die Almere zo wegzet, Evelien Hoekstra, zouden de plannen van wethouder Adri Duivesteijn om onze stad te veranderen van een slaapstad tot een Los Angeles in de polder absurd zijn, ‘losgezongen van de realiteit’.

 

Zo gaat dat nu al jaren. Almere? Is dat niet een groot bedrijventerrein? Almere? Dat is toch die grote bouwput, waar slechts ex-Amsterdammers in goedkope Vinexwijken langs elkaar heen leven? Opiniebladen en kwaliteitskranten berichten niet of nauwelijks positief over mijn stad. Zo vreemd is het niet dat Amsterdammers uit de grachtengordel en veel andere Nederlanders alleen dat vreselijke Almere-imago kennen.

 

Zoek voor de gein eens online, en je ziet: Almere is synoniem aan de lelijkste stad van Nederland, een PVV-bolwerk, waar criminelen achter anonieme deuren hun gang kunnen gaan. Almere als afvoerputje! Journalisten van kwaliteitskranten schrijven blijkbaar liever niet over de positieve ontwikkelingen in Almere. En als ik het gepapegaai van de borrelpraatjes uit de grachtengordel mag geloven, is ons polderdorpje niet meer te redden. Almere? Het is nooit wat geweest en het zal nooit wat zijn.

 

Almere is groen 

Maar wist u dat Almere een van de meest groene steden is van Nederland? En dat Almeerders er blijkbaar elk jaar veel belastinggeld voor over hebben, om in juist die stad te blijven wonen waar rijkelijk groen en weelderige waterpartijen in de wijk nog heel normaal zijn? Niet alleen aan de grenzen van de stad, zoals de Oostvaardersplassen, waar het wild in de woestenij staat te grazen, maar ook tussen drie wijken in, zoals het kilometerslange Beatrixpark. En waar vindt u tegenwoordig nog een weiland met grazende koeien in een stadscentrum? Juist, in Almere Stad, op steenworp afstand van het WTCAA, het zakelijk en internationaal kloppende hart. En tel voor de grap eens alle stadsweiden, volkstuintjes en zelfs bijenweiden die Almere rijk is…

 

Wandelaars die aan de Almeerdaagse meededen afgelopen zomer en nog nooit in Almere waren geweest, keken verbaasd op; de overweldigende hoeveelheid natuur, alle onbetreden (wandel)paden, al dat water en – schrik niet – die o zo vriendelijke mensen, die hen spontaan de weg wezen als ze de weg kwijt waren. Maar dit alles is natuurlijk te saai om over te schrijven in een kwaliteitskrant of -site. Laat staan om door te vertellen op een verjaardagsfeestje of borrel.

 

Natuurlijk is het leuker om aan de negatieve beeldvorming over Almere mee te doen. En op zoek te gaan naar mensen die dit beeld, zoals geschetst in De Groene, van harte willen bevestigen. En daarbij gemakshalve stedelijke zieners zoals Adri Duivesteijn als malloot weg willen zetten. En daarbij ook aan te nemen dat alle Almeerders PVV-stemmers zijn, die in een stad wonen die hard op weg is om 200.000 inwoners te huisvesten. In NRCNext stond al eerder dat de doorsnee PVV-er rond de dertig jaar, blond en blank is, en (hoog) opgeleid. Mag ik dan de vergelijking doortrekken, en aannemen dat Almere dus blank, blond en rond de dertig is?

 

Almere is best multicultureel

Nou, nee. Almere is best multicultureel. Van alle 188.077 inwoners die Almere op 1 januari 2010 rijk was, kwamen er inderdaad 56.984 uit de regio Amsterdam; waaronder ook Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel vallen. En 17,5 procent, dus 32.895 inwoners zijn geboren in Almere. En ja, bijna 20 procent komt uit ‘het buitenland’. Ieks! Omgerekend waren er dat 36.630 inwoners.

 

Ook deze grote groep Almeerders die uit het buitenland afkomstig is, blijkt niet onder een noemer te vangen: er zijn meer dan 166 verschillende etniciteiten te tellen volgens de Sociale Atlas van Almere 2010.  

 

En zijn Almeerders wel opgeleid? Ten opzichte van het landelijke gemiddelde in 2008 scheelde het hoger opleidingsniveau maar 5 procent. Van alle Almeerders bleek maar liefst 21,6 procent een hbo- of universitaire opleiding te hebben genoten. Bovendien, als u dat wat zegt, Almeerders lezen graag: meer dan 55.000 geregistreerde leden telde de openbare bibliotheek over 2009. Zij waren goed voor 1,5 miljoen uitleningen in dat jaar. Daarnaast  blijft mijn stad zich ontwikkelen: de gemeente juicht de komst van Windesheim en de CAH als hogescholen in de stad natuurlijk toe, want zonder lesaanbod geen studenten, die de stad zo nodig heeft. En ja, Almere is nog een jonge stad, met relatief veel jonge mensen nog.

 

Almere is een New Town

Maar ik snap best dat het zo veel gemakkelijker is om van de grote gemene deler uit te gaan en om daarover te berichten vanuit journalistiek oogpunt. Weliswaar kwamen de meeste inwoners uit Amsterdam, zeker de allereerste bewoners uit Haven die zich zo’n dertig jaar geleden daar vestigden, maar dat aantal loopt achteruit: immers, nog elk jaar komen er duizenden inwoners per jaar bij, en veelal niet-Amsterdammers. De laatste jaren neemt de bevolkingsgroei relatief wel wat af, dat zeg ik er eerlijk bij, maar nergens staan zoveel ‘ooievaarsborden’ met “Hoi, een jongen/meisje!” in de voortuin als in mijn Almere. Lang leve de New Town.

 

Daarbij komt dat de gemeente Almere ook inzet om meer inwoners uit het Gooi te trekken met een gevarieerder (lees: duurder) woningaanbod. Regelrecht van de ‘Gooische matras’ waren er op 1 januari 2010 overigens een kleine 14.000 bewoners die Almere verkozen boven bijvoorbeeld Laren of Naarden. Omdat het lekker dichtbij Amsterdam is en Almere veel huis biedt voor minder centen. Zoals Almere Hout, ‘t Gooi in het klein dus.

 

Almere als stad van de dialoog 

Het past natuurlijk in de trend om vooral alle negatieve ontwikkelingen te belichten. Sla de eerste de beste krant maar open, zet de radio of tv aan, en het is kommer en kwel. Een wietplantage, een Almeerder die betrokken is bij een overval, een geval van oplichting. Tja, dat hoort bij een grote stad, want dat is Almere inmiddels. En veel ongefundeerd herhalen: wat er al gezegd is door Pietje, dat kan Keesje nog eens bevestigen. Dus ja, waarom iets positiefs schrijven over een stad, die op weg is om de vijfde stad van Nederland te worden?

 

Ik geef u het antwoord nu: omdat het bijvoorbeeld leuker is om te schrijven dat Almere juist een echte evenementenstad is. Waar bewoners en het bedrijfsleven enorm veel samen organiseren voor niet-Nederlanders en nieuw-Nederlanders en Nederlanders. Neem bijvoorbeeld de Almeriade, die graag jong en oud, allochtoon en autochtoon in ludieke wedstrijden met elkaar liet spelen? Of het Lumièreparkfestival, het Evenaarfestival, Jazz Below the Sea, Festival LaMère, allemaal evenementen die bewoners maar al te graag bezoeken, vanwege de muziek, de gezelligheid.

 

Of, beste journalisten, schrijf eens over De Dag van de Dialoog, die zowel door het bedrijfsleven, welzijnswerk en vele andere maatschappelijke partijen gedragen wordt om nader tot elkaar te komen, met elkaar in gesprek te komen. Bewoners ongeacht leeftijd, achtergrond, cultuur, schuiven op 9 november 2011 weer aan tafel om een nieuw thema te bespreken met elkaar, in dialoog. Om van elkaars verschillen te leren waardoor wellicht nieuwe vriendschappen of samenwerkingsverbanden ontstaan. En journalisten, ontdek het geheim van Almere, want niet alle Almeerders zijn PVV-stemmers. Deze toon is positiever en zou elke kwaliteitskrant sieren.

 

Almeerders pionieren

Alleen daarom al is het beter om tegen de (negatieve) stroom in te zwemmen. Door bijvoorbeeld te belichten dat er in Almere op cultureel gebied heel wat te pionieren is. Zo konden Almeerders met interesse voor kunst via een openhuisroute in de ateliers met de kunstenaren zelf kennismaken en hun werk bewonderen. Lekker op de fiets.  

 

En wat te denken van de debatavonden in ‘de nieuwe bibliotheek’, waarbij Almeerders uit alle lagen van de bevolking komen praten over het stadshart. Zo betrokken zijn ze met hun stad, onze stad. Diezelfde nieuwe bieb trok overigens tijdens de opening zoveel bezoekers, dat er dranghekken neergezet moesten worden en zelfs mensen de toegang ontzegd moest worden, omdat er al teveel bezoekers waren, zo’n tienduizend. Niet vreemd dat de nieuwe bibliotheek in korte tijd drie prijzen won, waaronder de titel ‘beste bibliotheek van Nederland’, een met internationale allure en een architectonisch hoogstandje.

 

Almere is bovendien geen ‘dood dorp’, beste Amsterdamse medeborrelaars. Via Twitter spreken bewoners met elkaar af op de #vrimibo, de vrijdagmiddagborrel in #036. Almere is modern, ja, en wij Almeerders treffen elkaar ‘in real life’. Hier ligt de status quo nog niet vast. Hier valt nog te pionieren, gezien de vele Almeerse initiatieven. Het kan in Almere, ja. En inderdaad, er zijn zeker creatievelingen met hart voor Almere, ook al bericht De Groene hier niet over. Ze bestaan!

 

Verdiept u zich eens in het mooie Almere 

Almere blijkt dus niet alleen multicultureel, maar ook nog eens te stikken van kunst- en cultuurminnend publiek. De vele culturele broedplaatsen en diverse opbloeiende initiatieven zoals het New Town Festival, waarbij bewoners zonder gemeentelijke inmenging, zelf het wonen en leven in de nieuwe stad willen vieren, geven daar blijk van.

 

Dus, beste journalist, en fijn grachtengordeldier, schrijf of praat ook eens over de positieve ontwikkelingen in Almere. Want het is zoveel fijner om de nuance aan te brengen in het verhaal. Verdiept u zich eens in het mooie gezicht van Almere. Ik daag u daarom uit om vooral eens op zoek te gaan naar deze nuance. Ontdek het geheim van Almere. Ontdek de rijkdom van mijn stad. De multiculturele, cultuurminnende en open stad. Die groene, weelderige, New Town in Flevoland: Almere.

Trefwoorden:
Media

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Linda Graanoogst, ghostwriter/journalist/copywriter, uit Almere
Wees eens positief over Almere, journalisten en (andere) Amsterdammers - 5 juni 2011Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer