Economie
25 juni 2013 | door: Gerhardt Heusinkveld, componist en uitvoerend musicus

Nederland verkrampt meer en meer

De eigen verantwoordelijkheid begint in Nederland te verdwijnen. Samsom moet wat doen aan de regels die ons beperken als het gaat om genieten, dan kunnen wij meer uitgegeven. 

"Er staat nog net niet ergens op een bordje: u mag hier ademhalen."

Beste Heer Samsom,

 

U wilt dat we meer geld uitgeven. Te gek! Dat lijkt mij ook wel wat. Ik stel dan voor dat de regering dit land weer iets relaxter maakt om in te leven zodat het leuker is ons hard verdiende geld in dit land uit te geven. Minder boetes, minder geneuzel in de marge van regels over wat wel en niet mag met betrekking tot bijvoorbeeld parkeren, sluitingstijden, roken. 

 

Das ist verboten

In de hoofdstad van Europa is het makkelijker parkeren dan in de meeste grote steden van Nederland. Daar heb je gelijk een parkeerwachter in je nek zitten die een boete uitdeelt. Lekker bier drinken ‘s avonds op slecht verlichte stadspleinen of op het gras in een park zitten is er ook niet meer bij. Om 01.00 ‘s nachts nog buiten zitten en iets eten, aangeschoten discussiëren of dobbelen kan je wel vergeten. In Nederland komt er weer een diender vertellen dat er een verbod is op openbare kansspelen. Je mag niet op het gras staan of zitten.

  

Gezelligheid in het openbaar

Het gebeurt overal: gezelligheid in de openbaarheid. In Berlijn, in Hamburg, Lissabon, in Brussel. Europa zeg maar. Maar in Nederland niet. Daar staat nog net niet ergens op een bordje: u mag hier ademhalen.

 

Pak voor de grap eens de auto en rijd door Duitsland. Doe een Autohof aan. Je kan er koud bier kopen in een benzinstation-servicewinkel of neem een braadworst in een wegrestaurant  met een koud biertje erbij. En dat alles onder je eigen verantwoordelijkheid: heerlijk! Je voelt je gelijk meer volwassen. Nederland begint een verkrampte indruk te krijgen op mij. Laat onze regering eens collectief op vakantiestage gaan in landen om ons heen. Zodat ze zien hoe gezellig het is om ‘s avonds laat nog buiten te zitten met een koud glas wijn op een terras. In plaats van hoe je hier in Nederland om 00.00 naar binnen wordt gemaand door een angstig om zich heen kijkende ober die bang is voor een boete.

  

Die verkramping zorgt juist voor het feit dat we minder uitgeven. We zitten nu gezellig thuis, één van de laatste plekken waar de absurde regels van onze – overigens zelf verkozen – regering geen effect hebben.

 

Beste heer Samsom. Beste regering, doe er iets mee. Dit land wordt verstikt in regelgeving. We willen ademen. En leven.

  

Dat doen we nu bijna alleen nog thuis in de woonkamer. Waar geen geld wordt uitgegeven. I

  

Ik heb u hoog zitten. Wees geen Nederlander maar een Europeaan.

Trefwoorden:
EconomiePolitiek

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Gerhardt Heusinkveld, componist en uitvoerend musicus
Culturele verschraling begint tol te eisen - 1 november 2016
De wereld staat niet in brand - 14 november 2015
Het is tijd voor een socialistische regering - 27 mei 2015
Vandaag heet ik Charlie - 7 januari 2015
ALS water op is - 29 augustus 2014
Nederland verkrampt meer en meer - 25 juni 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer