Economie
21 augustus 2013 | door: Jeroen Riemeijer, HR Manager

Burgerinitiatieven zetten de banken terecht buiten spel

Zeker, we kunnen de regering bespotten als het gaat over de neerwaartse spiraal waarin wij terecht zijn gekomen. Maar met een focus op negatieve regeringsmaatregelen accepteren wij de oorzaak van het probleem. En dat is een ultieme fout.

"Een burgerinitiatief is zo gek nog niet, een private bank heeft zo zijn voordelen"

Her en der zie je burgerinitiatieven ontstaan. Acties van mensen die hun geld in eigen beheer willen houden en met elkaar een private bank oprichten. Zij zijn het zat dat door de overheid gesteunde banken onverminderd doorgaan met zelfverrijking van hun zuur verdiende en bij elkaar gespaarde geld. En wat doet de rest van Nederland? Helemaal niets. Wij staan het zonder mokken toe dat banken enorme winsten maken, dat er geen steun is voor MKB-initiatieven, dat bankmedewerkers nog steeds enorme salarissen verdienen en dat je welhaast als schandknaap moet dienen wil je nog in aanmerking komen voor een hypotheek. Heel Nederland ligt op zijn rug en crepeert. Nu werkeloos zijn is geen grapje, want werk is er echt niet. En komt er ook niet. Mensen komen net rond van hun salaris en betalen de augustushuur van een voorschot op hun dertiende maand.

 

Arrogantie van de banken

De bankdirecteur? Die lacht nog steeds. Die geeft de regering graag de schuld. ‘Sorry, wij kunnen niet anders, ook wij moeten voorzichtig zijn met uitgaven en kunnen niet zomaar een krediet verlenen als het risico te groot is’. Te groot? Hoezo te groot? De banken zeggen gewoon nee op alle aanvragen en in return krijgt de stumperd die toch nog wat geld op de bank heeft staan 1% rente. Voor de moeite. 1% dus. En dan vergeet ik nog de persoonlijke begeleiding van de bank. Als je een redelijk bedrag achter je naam hebt staan, heb je recht op individuele hulp van een gebrainwashte praatpop die je laat weten dat je beter even niets met je geld kunt doen. ‘Laat maar hier staan, beleggen is niet handig, investeren ook niet. Bij ons is je spaargeld veilig.’

 

Gewichtige maatregelen of een burgerinitiatief

Wat we nodig hebben zijn gedurfde maatregelen. Nu en niet straks, want dan is het te laat. Gerichte maatregelen die ervoor zorgen dat banken van ons geld afblijven en dat zelfverrijking wordt afgezworen. De bezem moet door die grote kantoren heen. Er moet een reëel plafond komen op de banksalarissen. De winst van banken wordt direct in de staatskas gestort en niet meer in eigen beheer gehouden of aan de Europese Centrale Bank overgemaakt. Dat houden we hier. Kan het niet? Zeggen economen dat zulke, door een amateureconoom bedachte maatregelen belachelijk klinken en nooit zullen worden doorgevoerd? Kom maar op! Zeg het maar. Durf die zin maar uit te spreken. Dan halen wij morgen gezamenlijk in één keer al ons geld van ‘de bank’, en nemen het in eigen beheer. Dat burgerinitiatief is zo gek nog niet. Het is tenslotte ONS geld! Dan zullen we nog eens zien wie er piept. Dan zullen we nog eens zien wie er crepeert. En dan zullen we nog eens zien wie er ineens wel de portemonnee kan trekken en zorgt dat we weer gaan werken aan opbouw.

 

Vergeet niet: de banken zijn medeschuldig aan de crisis en steken op geen enkele manier de hand in eigen boezem. Zij reiken ons geenszins de helpende hand. Dat moet nu maar eens zijn afgelopen!

Trefwoorden:
Economie

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer