Geschiedenis
3 oktober 2011 | door: Willem Melching, historicus aan de Universiteit van Amsterdam

Partij voor de Dieren: wolf in schaapskleren

De Partij voor de Dieren bestaat nu vijf jaar. Tijd om deze partij eens in historisch perspectief te plaatsen.

"Wie het lot van de dieren gelijk stelt aan dat van mensen, verandert al snel in een mensenverachter."

In het partijprogramma van de Partij voor de Dieren lees ik het volgende:

 

“De Partij voor de Dieren werkt aan een samenleving waarin een respectvolle en harmonieuze omgang tussen alle levende wezens centraal staat, en voelt zich daarbij geïnspireerd door mensen als Albert Einstein, Mahatma Gandhi en Albert Schweitzer.”

 

Maar wie ontbreekt er natuurlijk in deze rij illustere dierenvrienden? Niemand minder dan Adolf Hitler, Rijkskanselier van Duitsland en oprecht dierenvriend. Leest u het zelf maar na in het dagboek van Joseph Goebbels:

 

29-12-1939, zaterdag

“De Führer is overtuigd vegetariër, en wel uit principe. Tegen zijn argumenten is eigenlijk niets in te brengen. Ze zijn doorslaggevend. Hij heeft overigens niet zo'n hoge pet op van de homo sapiens. De mens moet zich niet zo verheven voelen boven het dier. Daar is geen enkele reden voor. De mens denkt dat alleen hij verstand, ziel en spreekvermogen heeft. Maar heeft het dier die niet ook? Dat wij dat met onze botte zintuigen dat niet doorhebben, is nog geen bewijs dat het dier deze vaardigheden niet zou hebben.”

 

Ritueel slachten

Natuurlijk waren de nazi’s, zoals het oprechte antisemieten betaamt, ook tegen ritueel slachten. Een van de eerste wetten die het regime maakte had betrekking op dierenbescherming, ritueel slachten en natuurlijk de jacht. Het standpunt van de PvdD tegenover ritueel slachten staat ook helder in het partijprogramma:

 

“De Partij voor de Dieren is tegen onverdoofd ritueel slachten. De vrijheid van godsdienst en het kunnen uitoefenen van rituelen houdt op waar lijden van mensen of dieren begint.”

 

Inmiddels heeft de PvdD met dit standpunt de rest van politiek Nederland overrompeld en ook eerzame partijen zover gekregen om met dit standpunt mee te stemmen. Zowel de uitgesproken Islam-freundliche PvdA als de Israël-getrouwe PVV trapten er met open ogen in. Blijkbaar waren de rechten van dieren belangrijker dan die van mensen.

 

Hellend vlak

Dat is meer dan een hellend vlak. Wie het lot van de dieren gelijk stelt aan dat van mensen verandert namelijk al snel van een dierenvriend in een mensenverachter. Veel columnisten verliezen zich in a-historische bespiegelingen over de vermeende bruine wortels van de PVV. Merkwaardigerwijs maakt niemand zich druk over de dierenvrienden. Maar bedenk wel dat juist deze partij uiterst kwalijke historische wortels heeft, hoe kwiek en jeugdig hun leidstertje ook is.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer