Geschiedenis
6 oktober 2013 | door: Kees Dellebeke

Zet Chinezen in als Zwarte Piet

Antillianen willen niet dat witte Nederlanders Zwarte Piet spelen. Maar Zwarte Pieten horen bij Sinterklaas. Hier ligt een kans voor Chinezen.

"Chinese Nederlanders kunnen rol Zwarte Piet best aan "

De zwarte 'kunstenaar' Quinsy Gario - nog geen 30-jaar geleden geboren op de Antillen - wil de intocht van Sinterklaas in Amsterdam tegenhouden en is fel gekant tegen de aanwezigheid van 'racistische Zwarte Pieten'. Hij is een historisch onbenul want hij noemt de aanwezigheid van Zwarte Piet beledigend en discriminerend; "zeker in het jaar van de herdenking van de slavernij."

 

Quinsy denkt dat het Sinterklaasfeest iets is uit de koloniale tijd waar we snel vanaf moeten. Het Sinterklaasfeest is veel ouder en van ver vóór de koloniale tijd! Hiermee vervalt Quinsy's argument dat het Sinterklaasfeest discrimineert.

 

Apartheid

Zwarte Piet is ook geen medelander met een zwarte huidskleur, maar een ZZP'er met een lik zwarte smurrie op z'n toet. Geen makamba pretu, maar een zwart geverfde makamba. Makamba is overigens een racistisch en denigrerend scheldwoord voor blanken.

 

Quinsy zegt tegen de burgemeester van Amsterdam dat hij, Gario, een mentaliteitsverandering wil. Wat Quinsy in werkelijkheid doet; hij importeert de enorme en alom aanwezige raciale tegenstellingen vanuit Curaçao naar Nederland. Antillianen in Willemstad zeggen zelfs op tv: ”De Hollanders hebben de apartheid uitgevonden. En nu wíj dat ook willen, moeten zíj hun bek houden.”

 

Quinsy geen eigenaar van nationale traditie

De gemeente Amsterdam heeft een twintigtal bezwaren binnengekregen tegen de intocht. Sinterklaas zou op 17 november in zijn stoomboot het land binnen komen varen, maar als het aan Quinsy ligt, blijft de goedheiligman dit jaar thuis. Nederlandse witte mensen die dit oud-Hollandse Sinterklaasfeest willen vieren moeten van Quinsy zelfs gestraft worden. Wie discrimineert?

 

Wat een historisch onbenul is die Quinsy. Wat weet hij van de geboorte van Christus? Wat weet hij van het Driekoningenfeest op 6 januari? Op een dag gingen drie koningen cadeaus aan het kindje Jezus gaven. Eén van hen, Caspar, had een zwarte huidskleur en was waarschijnlijk  afkomstig uit Ethiopië.

 

Op de avond van 5 januari zijn veel kinderen in blijde afwachting van de komst van de drie wijzen of de drie koningen; Gaspar, Melchior and Balthasar. Zij brengen cadeautjes mee. Het is een christelijk feest ter ere van de geboorte van Jezus. In alle rooms-katholieke landen in Europa! In Nederland en België is dit feest van cadeautjes krijgen uitgegroeid tot het Sinterklaasfeest. Ja, met ook een zwarte gulle schenker; die noemen ze in Nederland "Piet".

 

Chinezen willen graag nieuwe Zwarte Piet worden

Antillianen willen niet dat makamba´s Zwarte Piet spelen, omdat zij denken dat alle witte kinderen denken dat alle Zwarte Pieten Antillianen zijn? Nederlanders willen bij de intocht van Sinterklaas veel Zwarte Pieten zien, zij horen er bij.

 

Naast het fenomeen van witte en vaak aangeschoten hulpsinterklazen ligt hier nu een arbeidsmarkt open voor ZZP'ers die Zwarte Piet willen worden. Dat lijkt niet meer zo vanzelfsprekend weggelegd te zijn voor zwartgeverfde Nederlandse nazaten van kolonisators.

 

Dus ligt de weg open voor onze alleskunners; de Chinese Nederlanders. Prestatiedrang en zelfredzaamheid zijn belangrijk kenmerken van Chinese migranten in Nederland. Er is geen andere etnische groepering die een zodanig groot aandeel ondernemers kent als de Chinese Nederlanders. Niet alleen bezitten zij eigen restaurants, "Jan Patat" - toch ook Nederlands cultureel erfgoed - is ook in Chinese handen. Dat vinden de Nederlanders prima! Nederlands cultureel erfgoed of niet, Chinezen zouden nooit klagen als knechten van Sinterklaas.

 

Wat moet Amsterdam doen

Amsterdam mag niet luisteren naar de gemeenschapsgeld verslindende bezwaren van pakweg twintig zwartkijkers, die het feest van enkele duizenden kinderen proberen te verzieken.

 

Amsterdam zal de Antilliaanse 'kunstenaar' Quinsy vertellen dat zij niet langer gediend is van deze onzinnige activiteiten. Hij is te jong om veel kennis te hebben van de Nederlandse cultuuruitingen. Bovendien ontbreekt het hem aan historisch besef en teert hij alleen op kennis over de alom aanwezige discriminatie op zijn eigen geboorte-eiland.

 

Amsterdam moet een uitzendbureau voor Chinese Zwarte Pieten beginnen. Chinezen weten wel wat aanpakken is.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer