8 oktober 2013 | door: Marc Verwilghen, Personal trainer bij IN 2 SPORTS

Meeste afvalprogramma's zijn niet informatief genoeg

Van naar The Biggest Loser te kijken word je echt niet slanker, gezonder, actiever of vitaler.

"De gemiddelde kijker slikt alles wat ze hem of haar voorschotelen"

Zet je tv aan en je ziet programma's als The Biggest Loser, Let's get Fit, Obese,... Maar leren zo'n programma's ons ook iets, of is het gewoon leuk om te kijken naar mensen die verkeerd bezig zijn?

 

Natuurlijk heb je wel eens naar zo'n programma gekeken, en heel misschien dacht je tijdens het kijken 'ja, dat ga ik ook doen'. Maar heb je het echt gedaan, of is het bij goede voornemens gebleven? Want hoewel je niet zo zwaar wil worden als die kerel op tv, neem je nog tijdens de uitzending een biertje terwijl je een zak chips leegeet. Ja toch?

 

De invloed van de media

Soms zijn zo'n programma's inhoudelijk heel goed, en hebben ze ook de intentie om voor een blijvende gedragsverandering te zorgen. Maar meestal zijn het gewoon slechte remakes van buitenlandse programma's, en worden ze meermaals schaamteloos onderbroken door reclameblokken. En dat terwijl de programmamakers weten dat de gemiddelde kijker alles slikt wat ze hem of haar voorschotelen. Dus ook minder juiste informatie over pakweg gezonde voeding of buikspieroefeningen. Volgens mij is het net makkelijk om juiste informatie te verspreiden, maar daar verdient zo'n commerciële zender waarschijnlijk veel minder aan.

 

Kandidaten en trainers

Uit eigen ervaring weet ik dat het productiehuis waarmee de programmamakers samenwerken voorafgaand aan de opnames verschillende gezondheidsprofessionals aan een cameratest onderwerpt. Kiezen ze daarna de best opgeleide trainer of voedingsdeskundige, of selecteren ze de fotogeniekste?
 
En vraag jij je soms niet af waar ze die kandidaten vandaan halen? Want hoewel sommige programmamakers kiezen voor deelnemers uit verschillende bevolkingslagen (waarmee kijkers zich makkelijk kunnen identificeren), zie je toch meestal de 'zware' gevallen. Mensen met een ongewone baan, extreem zware mensen, mensen met psychische problemen,...

 

Voor de programmamakers is het niet belangrijk of deze mensen gezonder of slanker worden, zolang er maar veel mensen kijken.

 

Levenslange gedragsverandering

Soms duren zo'n programma's iets langer, maar meestal zijn we na twaalf afleveringen klaar. Is dat lang genoeg om voor een blijvende gedragsverandering te zorgen? Of vervallen de kandidaten al snel weer in hun oude én ongezonde gewoonten?

 

In feite zou je één jaar later een vervolg moeten kunnen bekijken, waarin men laat zien hoe het de kandidaten vergaan is en of ze het resultaat van hun inspanningen hebben kunnen vasthouden. Zo'n vervolg zou echter weinig hoopgevend zijn, want de meeste programma's zijn simpelweg té kort om voor die blijvende gedragsverandering te zorgen.

 

Je blijft op je honger zitten

Misschien is het anders voor mij, omdat ik personal trainer ben. Maar ik vind de meeste programma's eerder teleurstellend en lang niet informatief genoeg.

 

Zowel qua voeding als qua beweging zijn de menu's en trainingsplannen té algemeen. En omdat we nu eenmaal uniek zijn werkt zo'n algemeen voedings- of trainingsplan lang niet voor iedereen.
 
Dus wat als jij het voedings- en/of trainingsplan van één van de kandidaten overneemt? Heel misschien werkt het, maar de kans dat het niet werkt is veel groter. En wat doe je dan? Juist, vervallen in je oude gewoonten!

 

Andermans bord leegeten

Dus waarom kijken we zo graag naar The Biggest Loser, Let's get Fit of Obese? Omdat we zelf gezonder, slanker en fitter willen worden? Of omdat het extreme gedrag van de kandidaten bevestigt dat we het zelf best goed doen?

 

Laat ons eerlijk zijn: diep vanbinnen zijn we allemaal voyeurs. We kijken graag naar mensen, en we kijken even graag naar mensen die een hele dag op de bank hangen, liters suikerrijke frisdrank drinken of massa's fastfood naar binnen werken.

 

En ja, in andermans bord kijken geeft ons een goed gevoel, want de kandidaten aan zo'n programma's doen het meestal veel slechter dan wijzelf. Anders waren ze toch niet zover gekomen hé?

 

Mijn mening

Je raadt het al: mensen moeten dringend meer gaan bewegen en gezonder gaan eten, en ze moeten dat doen voor hun dokter zegt dat het vijf voor twaalf is. We hebben allemaal maar één gezondheid, en van naar The Biggest Loser te kijken word je echt niet slanker, gezonder, actiever of vitaler hoor!

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer