Sport
16 oktober 2013 | door: Marc Verwilghen, Personal trainer bij IN 2 SPORTS

Word je van fitness écht gezonder?

Is het niet raar dat mensen die meer willen of moeten bewegen een fitnessabonnement nemen? Zeker als je weet dat 80 procent van de nieuw ingeschrevenen er na minder dan 3 maand de brui aan geeft.

"Mijn advies: integreer beweging in je dagelijks leven"

Soms lijkt het wel alsof je zonder zo'n fitnessabonnement niet gezonder, fitter, slanker, actiever of vitaler kan worden, maar wat is fitness nu eigenlijk?

 

Volgens Van Dale is fitness 'het aan zijn gezondheid werken in een fitnesscentrum', en volgens Wikipedia is fitness 'het geheel van sporten en activiteiten die bedreven worden in fitnesscentra'.

 

Zo, dat is al veel duidelijker hé?!? Dankzij dat fitnessabonnement word je dus gezonder, en leef je nog lang en gelukkig. Was het maar waar!

 

We zitten té veel

Ik zeg dit niet voor de eerste en zeker niet voor de laatste keer, maar we zitten té veel. Op het werk, in de auto, in onze luie zetel,... Steeds meer onderzoek wijst op de gezondheidsrisico's van langdurig zitten. Meer dan 11 uur per dag zitten verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden met 40 procent, en wie té veel zit heeft ook een grotere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en bepaalde vormen van kanker.

 

Waarom zou je dan 's avonds nog één tot anderhalf uur op de roeier, de leg of chest press en de fiets gaan zitten? Om je geweten te sussen?

 

Fitness is té vrijblijvend

Ik werk ondertussen al bijna 10 jaar als zelfstandig personal trainer, en ik heb bijna alle fitnesscentra al gezien. Wat me elke keer weer opvalt is dat zo weinig mensen echt aan 't sporten zijn! Oké, alle fietsen, crosstrainer en loopbanden zijn bezet, en er zitten ook een paar mensen op de krachttoestellen. In het hoekje met de losse gewichten zijn de echte krachtpatsers aan het werk, en uit de grote zaal klinkt gekreun en gesteun. Maar ik zie vooral mensen die televisie kijken, de krant of een boek lezen (op de fiets), of gezellig een babbeltje doen. Denk je nu echt dat je op die manier je doelstelling gaat bereiken?

 

Fitness heeft niets dan voordelen

Een low budget-fitnessketen waarvan ik de naam niet zal noemen pakt al sinds eind augustus uit met een uitzonderlijk aanbod:


Je betaalt amper € 15,95 per maand! Dit argument zal sowieso veel mensen over de streep trekken, en als je echt graag sport is € 15,95 ook bijna voor niks. Maar je leest verderop waarom het uiteindelijk toch eerder duur- dan goedkoop is.

 

Je krijgt toegang tot alle vestigingen in België. De meeste mensen vinden nauwelijks tijd om in hun eigen woonplaats te trainen, dus waarom zou iemand uit Sint Niklaas in pakweg Kalmthout of Maasmechelen gaan sporten?

 

Je hebt voor het hele gezin maar één pas nodig. Alleen mogen er op hetzelfde moment geen twee gezinsleden naar binnen. Samen met je vrouw fietsen terwijl je naar 'Thuis' kijkt? Vergeet het!

 

Er zijn virtuele groepslessen. Waar is die vriendelijke lesgever gebleven? Diegene die je motiveert, corrigeert, en als het nodig is de zadelhoogte van je fiets instelt? Het enige voordeel van zo'n virtuele groepsles is dat niets moet, want de kans dat iemand ziet dat jij de kantjes eraf loopt is nagenoeg onbestaande.

 

Sommige clubs zijn 24 uur open. Super, maar wie traint er nu 's nachts?

 

Begeleiding én aandacht

Je zou verwachten dat zo'n fitnesscentrum vakkundig personeel in dienst heeft. Jongens of meisjes die gezondheid uitstralen, en die moeiteloos kunnen antwoorden op al jouw vragen. Mannen of vrouwen die met veel plezier een leuk en gevarieerd trainingsplan opmaken, en je daarna begeleiden wanneer jij het wil.

 

Niets is minder waar. Om geld te besparen is er meestal maar één instructeur aanwezig, en die is dan nog té druk bezig met poetsen en het rondleiden van nieuwe leden. In sommige fitnesscentra kan je wel een standaardprogramma krijgen, maar dat is meestal zo algemeen dat je net zo goed niet kan trainen. En de enige die aandacht krijgen zijn die would be Mister Universe of die Miss weet ik veel.

 

Het resultaat?

Hoewel de meeste mensen vol goede moed beginnen, stopt 80 procent van de nieuw ingeschrevenen na minder dan 3 maand. Ze zien geen resultaat, ze hebben te weinig tijd, ze vinden het niet leuk,...

 

Natuurlijk hebben deze mensen allemaal een jaarabonnement genomen, en daarom is zelfs die € 15,95 per maand niet goedkoop!

 

Gelukkig kan het ook anders!

Volgens bepaalde richtlijnen moet je om gezonder te worden, elke week zo'n 150 minuten 'matig intensief' bewegen. Dat is minder dan een half uur per dag! Wie gaat fitnessen heeft al een half uur nodig om zich om te kleden en z'n bidon op te vullen!

 

Mijn advies: integreer beweging in je dagelijks leven! Ga wandelen met hond. Zet je auto op de allerverste parkeerplaats, of stap een halte te vroeg uit de bus. Neem wat vaker de trap. Fiets op zondagochtend naar de bakker. Ga zwemmen met je kinderen.

 

En als het echt niet lukt om je levensstijl aan te passen neem je toch gewoon een personal trainer?!?

Trefwoorden:
SportGezondheid

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Marc Verwilghen, Personal trainer bij IN 2 SPORTS
Moet je als wielertoerist echt Cancellara na doen? - 20 januari 2014
Wantrouw verkopers van voedingssupplementen - 15 november 2013
Word je van fitness écht gezonder? - 16 oktober 2013
Meeste afvalprogramma's zijn niet informatief genoeg - 8 oktober 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer