Rusland
19 november 2013 | door: Kees Dellebeke, Analist Rijksoverheid BD

Snowden mag niet onthullen dat ook Poetin is afgeluisterd

President Poetin van Rusland werd ook afgeluisterd, maar Snowden mag niets onthullen in ruil voor een veilig verblijf in Moskou. SP-Kamerlid Van Raak moet in Rusland nader onderzoek doen.

"SP-Kamerlid Van Raak moet Edward Snowden niet in Tweede Kamer maar Moskou ondervragen"

Het blijft een raadsel waarom verscheidene politici in Nederland, een land dat al 200 jaar een 'vriend' is van Amerika, de voormalige CIA-medewerker en NSA-systeembeheerder, de Amerikaan Edward Snowden niet als een verrader zien, maar als een klokkenluider. Een van die politici is SP-Kamerlid Ronald van Raak. Hij is een enorme bewonderaar en aanhanger van Edward Snowden.

 

Nederlandse geschiedenis

Allereerst wil Van Raak weten waarom de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten op schoot zitten bij de Amerikanen. Hem valt een belangrijk gebrek aan historisch besef te verwijten. De partij kent de geschiedenis van Nederland en zijn bondgenoten sinds de Tweede Oorlog kennelijk niet. Zijn eigen oppositiepartij komt niet veel slimmer over door te veronderstellen dat er antwoord komt op vragen welke geheime afspraken er zijn gemaakt tussen Nederlandse en Amerikaanse veiligheidsdiensten.

 

Ten tweede wil Van Raak met de voormalig CIA-medewerker Edward Snowden zelf praten. Maar het aller-domste wat hij wil doen, is proberen de Amerikaan naar Nederland te halen. Hij is zo naïef om te veronderstellen dat Nederland eeuwenlange betrekkingen met de VS op het spel zal zetten, door deze gezochte crimineel naar Nederland uit te nodigen en hem nog te beschermen ook.

 

Russisch staatscircus

Het is Van Raaks recht en plicht om als lid van de Tweede Kamer alle mogelijke middelen aan te grijpen om zichzelf te informeren over de onthullingen van Snowden. De Amerikaanse NSA spioneert immers ook in Nederland. De krant lezen is niet voldoende. Maar om te denken dat een hoorzitting met Edward Snowden zal leiden tot meer kennis over praktijken die Uncle Sam in Nederland uitvoert, is een kinderlijke verwachting. Een dergelijke hoorzitting zou meer lijken op een optreden van een Amerikaanse beer uit het Russische staatscircus.

 

Van Raak schiet helemaal door wanneer hij als bewonderaar van de Amerikaan Snowden de Nederlandse regering de verzekering vraagt deze ex-spion niet aan de VS te zullen uitleveren.

Een ding is zeker, Van Raak is net zo op zoek naar geheimen als een geheime dienst zelf. Hij legt zelfs bezoeken af aan de AIVD en Britse inlichtingendiensten. Maar ook Van Raak zal Snowden zelf geen nieuws kunnen ontfutselen; zeker niet tijdens een hoorzitting.

 

Afluisterpraktijken in Rusland

Edward Snowden is al in de vroege zomer van 2013 begonnen met het lekken van gegevens over digitale spionageactiviteiten door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in het project PRISM. Een half jaar geleden wist bijna niemand iets over de duistere praktijken van de Amerikaanse NSA in West-Europa. De voormalige CIA-medewerker en NSA-systeembeheerder deed in Rusland een serieus groot boekwerk open. Edward Snowden heeft al zo veel verteld, maar het valt op dat zijn verhalen alleen gaan over activiteiten van de NSA in bevriende (westerse) landen van de VS en dat niets wijst in de richting van mogelijke afluisterpraktijken van de Amerikanen in Rusland of misschien zelfs China. Dat is raar!

 

Het is een grote verdienste van de Russische autoriteiten om Amerikaanse inbreuken op de privacy van machthebbers in Moskou uit de media te houden. Natuurlijk heeft Poetin aan Edward Snowden de voorwaarden gesteld de voor Rusland gevoelige gegevens niet te openbaren in ruil voor een veilig verblijf in Moskou. Snowden kan en mag Poetin niet blameren door te onthullen dat ook de president van Rusland is afgeluisterd.

 

Deze modus operandus, gebruikt door bijna alle geheime diensten, is in veel geschiedkundige beschouwingen terug te vinden.

 

Juist daarom moet Van Raak als zogenaamd onafhankelijk Nederlands parlementariër in Moskou aanvullend onderzoek doen naar wat Edward Snowden nog niet heeft verteld, in plaats van de Nederlandse bevolking te vermoeien met vragen over de Nederlands-Amerikaanse geschiedenis.

 

Conclusie

De verhalen van Edward Snowden hebben Nederland weer veel geleerd over de duistere digitale activiteiten van de Amerikanen in Europa. Het SP-Kamerlid Ronald van Raak wil ook weten waarom de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten samenwerken met de Amerikanen en welke afspraken er zijn gemaakt tussen Nederlandse en Amerikaanse geheime diensten.

 

Van Raak wil dat de Tweede Kamer in Nederland alle mogelijke middelen voor onderzoek benut en gaat op bezoek bij AIVD en MI5/MI6. Hij kan beter onderzoeken waarom Snowden niets onthult over Amerikaanse 'afluisterpraktijken' in Rusland. Hoe komt het dat de geheime diensten van Rusland (en China) nog geen eigen 'Snowden' kennen, maar evengoed als de Amerikanen in Nederland actief zijn, met hun eigen surveillanceprogramma à la PRISM.

 

Snowden kan niet naar Nederland komen, dus moet Van Raak in Moskou Snowden ondervragen. De kans is echter groot dat hij in de Russische Doema deze kwestie zeker niet kan aankaarten zonder te worden gemolesteerd door een Russische geheime dienst.

 

Zolang houdt de Amerikaan Snowden nog zijn Nederlandse socialistische bewonderaar.

 

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer