Holebi
27 december 2013 | door: Stefanie Booms, student sociaal werk

Geweld tegen homo’s is onrechtvaardig en onaanvaardbaar

De laatste jaren kan je er moeilijk nog omheen. Het geweld tegen homoseksuelen is serieus toegenomen. Gewoon hand in hand over straat lopen, wordt onthaald met scheldpartijen en bedreigingen.

"Drie keer zo veel moslimjongeren als Vlaamse jongeren vinden dat geweld tegen homo’s moet kunnen"

Uit onderzoek van de socioloog Mark Elchardus blijkt dat Vlaamse jongeren veel minder tolerant zijn dan ze zelf zouden willen. 32,1 procent van de Vlaamse jongeren vindt kussende mannen storend. Dat vind ik persoonlijk nog altijd veel te veel. Bij de moslimjongeren is dit zelfs nog veel meer, maar liefst 60,1 procent van hen vindt kussende mannen storend. Ik ben van mening dat je nog altijd vrij bent om te doen wat je zelf wilt. Als heteroseksuelen mogen kussen in het openbaar waarom mogen homoseksuelen dat dan ook niet. Voor mij is er geen verschil als er twee mannen staan te kussen of een man en een vrouw.

 

Uit dat onderzoek blijkt ook dat drie keer zo veel moslimjongeren als Vlaamse jongeren vinden dat geweld tegen homo’s moet kunnen. Ik was geschokt toen ik dit las. Geweld kan niet en zeker niet als het zinloos is. Geweld is nooit het ander en moet nooit gezien worden als aanvaardbaar.

 

Als je nu homoseksueel bent of heteroseksueel, dat mag geen verschil maken. Als heteroseksuelen hand in hand over straat mogen lopen, waarom mogen homoseksuelen dat dan niet? Er is niemand die mag zeggen dat je niet hand in hand over straat kan lopen en als je het toch doet moet je niet bang hoeven te zijn voor de reacties van anderen. Ik vind het persoonlijk schandalig dat homoseksuelen bang zijn om te kussen in het openbaar, gewoon omdat ze bang zijn in elkaar geslagen te worden.

 

Ik ben wel blij te zien dat de politiek niet blind weg kijkt. Ze ondernemen stappen om homohaat tegen te gaan. Ze hebben een nationaal actieplan gemaakt tegen homofobie en transfobie. Dat actieplan bevat 101 concrete maatregelen. Deze maatregelen zorgen voor een betere bescherming van de slachtoffers en werkt ook aan de preventie.

 

Ik ben persoonlijk van mening dat geweld tegen homo’s streng bestraft moet worden. Het is nog altijd zinloos geweld. Het is discriminerend en het schaadt het algemeen belang. Het is onaanvaardbaar om iemand gewoon in elkaar te slaan omdat ze anders geaard zijn.

Veel mensen zeggen van zichzelf dat ze tolerant zijn tegenover homo’s, dat ze er geen problemen mee hebben, zolang ze het niet tonen in het openbaar. Dan wordt het opeens wel een probleem. Als een heterokoppel elkaar graag ziet toont dat dit toch ook door in het openbaar te kussen, maar als homokoppels dit doen is het vies. Ik zie anders toch geen verschil. Het gaat in beide gevallen om mensen die elkaar graag zien en dat willen tonen aan de rest van de wereld. Dit is dan toch juist een prachtig ding.

 

Voor mij zijn homoseksuelen gelijk aan heteroseksuelen. Ze hebben evenveel rechten. Ze hebben recht om te trouwen en om kinderen te krijgen, maar dat is niet zo in elk land. Kijk maar hoeveel protest er was toen ze het homohuwelijk in Frankrijk wilden legaliseren. Rusland is op dat vlak nog veel erger. Ze willen zelfs de rechten van homo’s nog verder inperken. Dat is ronduit schandalig en zeer onrechtvaardig. Iedereen moet de kans krijgen om te trouwen en een gezin te starten. Dit verbieden is echt een inbreuk en zeker in strijd met de universele rechten van de mensen.

Geweld tegen homo’s is onrechtvaardig en onaanvaardbaar. Iedereen is gelijk! Het maakt niet uit welke geaardheid je hebt of tot welke religie je hoort. Iedereen moet zijn steentje bijdragen en ervoor zorgen dat dit onrecht de wereld wordt uitgeholpen.

Trefwoorden:
RechtspraakHolebi

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Stefanie Booms, student sociaal werk
Geweld tegen homo’s is onrechtvaardig en onaanvaardbaar - 27 december 2013Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer