Debat
2 januari 2014 | door: Charles van den Broek, Schrijver en historicus

Oudejaarsconferences; stop ermee!

Theo Maassens grappen zijn even voorspelbaar als de uitzenddatum van de Oudejaarsconference. Waarom houden we niet eens mee op met dit soort zendervulling?

"Dat de VARA ooit begonnen is met een programma, wil niet zeggen dat dat maar eeuwig door moet gaan"

1 januari werd ik wakker met een flinke kater; de barstende koppijn, niet het huisdier. Ik neem me met de eindejaarsfeesten altijd voor niet meer te drinken, maar ook niet minder. En is dat een wonder? Op Oudejaarsavond is het namelijk een goede socialistische gewoonte geworden om ons een Oudejaarsconference door de strot te duwen. Iemand heeft het onzalige idee opgevat dat iets wat pas in 1973 is begonnen met Wim Kan, een nationale traditie is gelijk Sinterklaas. Dit jaar viel de bedenkelijke eer te beurt aan Theo Maassen. Need I say more?... Yes, dus.

 

Voorspelbaar  

Theo Maassen is het type cabaretier (u ziet, ik gebruik de term in de meest ruime zin van het woord) dat prima past bij de rode mannenbroedersclub die VARA heet. Wij, d.w.z. het boze Westen en meer bepaald de blanke man, was oorzaak van alles wat niet deugt in dit ondermaanse bestaan. Niks nieuws uit die hoek dus, want dat kregen we al in de jaren '70 van Bram en Freek te horen. Geef Theo een deur, en hij beukt er enthousiast op in, mits hij open is.

 

En dat is het probleem juist. Theo Maassen was even voorspelbaar als de datum van Kerst. En daarbij is hij A, niet creatief, B, niet verrassend, en C, niet leuk. Toch lastig voor iemand die van grappen maken zijn beroep heeft gemaakt. De twee durende litanie sleepte dan ook voort van dieptepunt naar dieptepunt, met observaties en opmerkingen die Freek de Jonge dertig jaar geleden al als oubollig terzijde schoof. Het jankerige toontje waarop wij weer te horen kregen dat we het hier toch zo fantastisch hebben, terwijl anderen het zo slecht hebben, deed me even denken dat JanJaap van der Wal een buikspreekpop bestuurde, maar het was toch echt Maassen zelf.

 

Streetcredibility

Gratuite en domme opmerkingen wisselden elkaar af, zonder ooit ook maar prikkelend te worden. Natuurlijk kwamen zaken als Rutte, Mandela, de Action en de Paus ("dat had een zwarte moeten zijn'') voorbij (een slap aftreksel van de grap van Dolf Jansen dat het een zwarte lesbienne zou moeten worden, maar goed, ik zei al dat het Theo ontbrak aan creativiteit).  Ik ga niet alles herhalen wat hij te melden had, voor wie het zou interesseren, er is een DVD in de handel van de show van Bram en Freek uit 1978. Maar één fragment wil ik er toch uit lichten.

 

En wel het volgende; op een gegeven moment bracht hij ter sprake dat hijzelf meermalen bedreigd zou zijn. Met de dood nog wel. Normaal denk je dan; ''dat krijg je ervan als je mensen laat betalen voor je show'', maar die gedachte kwam niet bij Theo op.

 

Nee, volgens Theo was hij bedreigd door mensen uit Volendam, zelfs door één van de 3 J's. Maar, volgens Theo, kwam dat slechts zijn eigen ''streetcredibility'' ten goede (onze Theo komt blijkbaar uit het ghetto). Streetcredibility en Theo Maassen in één zin horen is op zich al wonderlijk, maar ja, Theo heeft een overtrokken idee van zijn eigen stoerheid. Want volgens Theo moesten de bedreigers zelf vrezen voor hun veiligheid; een doodsbedreiging aan Theo was in feite een soort deathwish. Stoere taal uit de mond van een man die uit angst voor moslims geen grappen over de islam, laat staan hun profeet Mohammed durft te maken (hoewel hij -toegegeven- wel een beetje halfslachtige poging deed, hetgeen hem een flauw lachje van het publiek opleverde; je hoorde het publiek denken ''dat doe je toch niet''). Dat Theo zich beklaagde over zijn bedreiging, was vooral daarom  zo opmerkelijk, omdat hijzelf eerder dit jaar het nodig vond om te zeggen dat hij vóór vrijheid van meningsuiting was, maar tégen beveiliging. Het tekent de man. Maar wat kun je verwachten van iemand die eerst een beker van PSV steelt (met wat voor doel eigenlijk?), om die vervolgens met hangende pootjes terug te brengen. Theo heeft duidelijk geen last van een ruggengraat.      

 

Laat ik voor de duidelijkheid zeggen dat voor mij elke grap over iedereen en elk geloof gemaakt mag worden. Ikzelf moet altijd hard lachen om doven; is niet erg, ze horen het toch niet. Maar als je katholieken, gereformeerden, hindoes, joden en boeddhisten een veeg uit de pan geeft, of in het geval van Theo Maassen een selectie moppen uit de oude doos, dan moet je ook het lef hebben moslims te beledigen. Om dezelfde reden heb ik een afkeer gekregen van South Park; over elk geloof wisten ze meer (of minder) geslaagde grappen te maken, maar met de aflevering die over Mohammed zou gaan, durfden ze opeens niet meer. Dan toon je je wat mij betreft een lafaard.  

 

Goede voornemens

Januari is een nieuw begin, en altijd vervuld van goede voornemens. We stoppen met roken (''echt, na déze''), we beginnen een dieet (om aan het eind van het jaar 40 kilo te zijn aangekomen) of we nemen ons voor nu echt eens deze of gene droom waar te maken. Over het algemeen zinloze, onhaalbare voornemens, die slechts op een teleurstelling kunnen uitlopen. Maar als ik een voorstel mag doen voor een goed voornemen dat wél haalbaar is, zou dat zijn om nu eens te stoppen met die stomvervelende, achterhaalde Oudejaarsconferences. Iets wat in 1973 een goed idee was, hoeft dat veertig jaar later niet noodzakelijkerwijs meer te zijn.   

Trefwoorden:
MediaDebat

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Charles van den Broek, Schrijver en historicus
Ratificatie Oekraïneverdrag is een bewuste provocatie van Rusland - 19 december 2016
De reactie van links op verkiezing Trump legt gevaren voor democratie bloot - 20 november 2016
Sinterklaasfeest moet helemaal verdwijnen - 4 oktober 2016
Donorwet; achterhaalde oplossing bedacht door een achterhaalde partij - 19 september 2016
Nederland ligt onder vuur - 12 mei 2016
Euthanasie; niet omdat het moet, maar omdat het kan - 23 februari 2016
John Lennon is net zo gevaarlijk als IS - 23 november 2015
De Derde Wereldoorlog is allang bezig - 17 november 2015
Welkom aan vluchtelingen is dekmantel voor diepe mysanthropie - 4 november 2015
''Wir schaffen das'' is geen beleid, maar populisme - 27 oktober 2015
Merkel en het gelijk van Nostradamus - 22 oktober 2015
Vrijheid van meningsuiting staat echte inspraak in de weg - 12 oktober 2015
De val van Rome 2.0 komt eraan - 9 oktober 2015
Ambassade-model: dé oplossing voor het vluchtelingenprobleem - 27 september 2015
Het Brussels complot - 15 september 2015
Eigen volk eerst! - 12 september 2015
Antisemitisme is back; with a vengeance - 11 januari 2014
Oudejaarsconferences; stop ermee! - 2 januari 2014
De doodstraf; echt het einde - 3 december 2013
Stop de waardeloze wetenschap - 23 september 2013
Boycot de boycotters - 18 augustus 2013
Atheïsten moeten wat logischer worden - 24 mei 2013
Steun de STER met cultuursubsidie - 14 mei 2013
Een studie rechten maakt nog geen goede pleiter - 30 maart 2013
Wetenschap versus geloof leidt tot kapitaalvernietiging - 18 maart 2013
Columns worden wel gelezen, maar niet altijd goed begrepen - 28 februari 2013
Atheïsten missen fatsoen en innerlijke beschaving - 22 februari 2013
China is niet de nieuwe wereldmacht - 4 december 2012
Emancipatie werkt tegen de vrouw - 18 november 2012
Koop ook eens dingen waar je niets aan hebt - 10 november 2012
Diepgang en denken worden overschat - 26 oktober 2012
Geweld is zinvol - 2 oktober 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer