28 maart 2014 | door: Arthur Govers, Piraat

Overtuigende winst lokale partijen ondermijnt staatssoevereiniteit

Terwijl Wilders andermaal de aandacht van de opiniemakers steelt verschuift de macht naar de gemeenteraden. Dat moet ook wel, want zij gaan straks ook over energieproductie.

"Gemeenteraden waar lokale partijen een meerderheid vormen kunnen het Rijk hoofdpijn gaan bezorgen"

Na een week is er nog opvallend weinig geschreven over de echte winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Met nagenoeg twee keer zo veel stemmen als de grootste landelijke partij (CDA) domineren de lokalen de gemeenteraden. Partijen als Wakker Emmen, Onafhankelijk Moerdijk en de Fryske Nasjonale Partij zullen op gemeentelijk niveau de koers gaan bepalen. Tot dusver zijn de lokale partijen vooral in de media gekomen wanneer het ging om belachelijke video’s en/of verkiezingsposters. Het wordt nu tijd om in alle ernst te bekijken wat de zege van de lokale partijen betekent voor de stand van ons land.

 

Winst voor lokale partijen betekent verlies voor de landelijke partijen. De vraag die nu steeds vaker gesteld zal worden is welke zaken er landelijk geregeld moeten worden en welke er ook lokaal kunnen worden afgehandeld. De afgelopen tijd bleek bijvoorbeeld de zorg een lokale aangelegenheid te zijn, terwijl de politie naar een landelijk niveau is getild. Bij veel onderwerpen die de komende jaren de Nederlandse politiek in zullen worden gedragen, zoals vuurwerkbeleid, zal de vraag komen of dit thema niet per gemeente behandeld kan worden. Als dit geen natuurlijke reflex van de Tweede Kamer wordt zal het door de gemeentes zelf worden afgedwongen. Den Haag zal steeds meer moeite krijgen beleid lokaal door te voeren als er in de gemeentes partijen aan de macht zijn die de landelijke politiek de rug toekeren. Vooral gemeentes waar de niet-landelijke partijen een meerderheid vormen (Blaricum, Hillegom, Ameland, e.a.) kunnen het Rijk nog hoofdpijn gaan bezorgen. Koopzondagen op de Veluwe zijn voorlopig ver weg.

 

Energiebeleid wordt in de toekomst een groot hoofdstuk in gemeentes. Vroeg of laat zullen steden en dorpen zelf energie moeten produceren door gebruik te maken van de zon en eventueel de wind. Voor zover energieproductie geen particuliere aangelegenheid wordt zal het de hoofdzorg van gemeentes zijn. Dit maakt gemeentes nog onafhankelijker en dus politiek sterker. De vraag of de gemeente als eerste aanspraak mag maken op de baten van gas onder gemeentegrond gaat ook zeker gesteld worden. Met name als die gemeente wel als eerste de lasten ondervindt.

 

Er is een spanningsveld ontstaan tussen de natiestaat enerzijds en de stad en de regio anderzijds. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen had deze trend niet duidelijker kunnen bevestigen.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer