Midden-Oosten
8 juli 2014 | door: Dave Boots, Hobbycolumnist, lamaverzorger en "farao-fanaat"

De farao's waren zo gek nog niet

Het Egypte van de farao's was bovengemiddeld beschaafd, maar beschaafd of niet, momenteel worden de overblijfselen van diezelfde farao's gejat, gesloopt en bedreigd door oprukkende moderne bebouwing.

"We zouden zuinig moeten zijn op de overblijfselen van de farao's, maar helaas is niets minder waar"

Ronduit verschrikkelijk. Onlangs werd een Egyptische vrouw op het Tahrirplein in Caïro aangerand en gemolesteerd en volgens een recent Brits onderzoek is dat bepaald niet uitzonderlijk. In geen land in de Arabische wereld zijn vrouwen zo slecht af als in Egypte en alsof dat nog niet genoeg is was er vorig jaar een moslimgeestelijke die verkondigde dat dergelijke praktijken “gerechtvaardigd” zijn.

 

Ronduit verschrikkelijk, maar ook nog eens behoorlijk wrang, want aan hetzelfde Tahrirplein waar vorige week dus die vrouw, “besmeurd met bloed”, moest worden ontzet door de politie ligt ook het befaamde Egyptisch Museum. Het museum waar de schatten van Toetanchamon staan uitgestald, een aantal farao's ligt opgebaard en een eindeloze weelde aan oud-Egyptische kunst en cultuur is te vinden.

 

Materiële weelde, maar eigenlijk net zo goed immateriële, want het oude Egypte was beschaafder dan menigeen anno nu denkt. Vrouwen waren er “voor de wet gelijk aan de man” (egyptoloog David P. Silverman, Het Geheime Egypte), men bedreef er “een waardevolle vorm van geneeskunde, lang voordat de Grieken verschenen” (wetenschapsbijlage De Pers, mei 2007) en in de Egyptische mythologie konden ook mensen met een ándere religie of afkomst “gewoon op het hiernamaals rekenen, verzekerd van de goddelijke bescherming” (Erik Hornung, autoriteit op het gebied van oud-Egyptische grafboeken, The Valley of the Kings).

 

Geen exotisch rariteitenkabinet kortom, de beschaving van de farao's, maar een hoogstaande cultuur waar Dominique Vivant Denon, het bekendste wetenschappelijke lid van Napoleons Egyptische expeditie, ooit terecht over opmerkte “de Grieken hebben niets nieuws uitgevonden” (Charles-Roux, Bonaparte Gouverneur d'Égypte). Alle reden, zou je zeggen, om zuinig te zijn op de overblijfselen uit die tijd, maar helaas is niets in deze minder waar.

 

In Gizeh, waar de wereldberoemde piramides staan, werd er direct na de revolutie flink geplunderd en hoewel het er nu rustiger is blijft illegale bebouwing nabij het laatst overgebleven wereldwonder van de oudheid een serieus probleem. In het oude Abydos, pelgrimsoord van de farao's en begraafplaats van de eerste staatshoofden uit de wereldgeschiedenis, kampt men eveneens met plunderingen en landjepik en in Saqqara, waar eindeloos veel monumenten staan, is het nog veel erger. Er wordt geplunderd, de opslagmagazijnen van archeologische teams zijn opengebroken en leeggehaald, er wordt gesloopt, gestolen en illegaal gebouwd. Tal van sites in het midden van Egypte zijn al net zozeer het toneel van plunderingen en massale roof van archeologisch grondgebied en de stad Antinoöpolis, ooit gesticht door de Romeinse keizer Hadrianus, is zelfs al helemaal vernietigd.

 

Ook Thebe tot slot, de glorieuze hoofdstad van farao's als Toetanchamon en Ramses de Grote, is niet gevrijwaard gebleven van diefstal en plunderingen, maar hoe verschrikkelijk dit alles ook is, aandacht is er nauwelijks voor. Het gebeurt, we staan erbij en kijken ernaar. Geen Europese bobo heeft zich er tegenover Egypte over uitgesproken en geen wereldleider tipt het even aan tijdens een zoveelste top of meeting. Het zou de mensheid, en de gevestigde orde in het bijzonder, sieren als ze dat subiet alsnog gingen doen, want de cultuur van de farao's was echt zo gek nog niet. Kijk maar eens naar Isis – voor de oude Egyptenaren moedergodin en beschermvrouwe, maar in het huidige Midden-Oosten als afkorting een clubje dat dood en verderf zaait. Ronduit verschrikkelijk.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer