Veiligheid
27 juli 2014 | door: Arthur Govers, Piraat

Nederland is weerloos tegen Russische 'Fase 2'

Russisch cyberleger heeft Nederlandse systemen al jaren in een houdgreep. Grote banken hebben zich al ingedekt tegen claims na miljardenverliezen. Het wordt tijd het beestje bij het naampje te noemen.

"Rusland kan het openbare leven in Nederland binnen een uur platleggen "

In één klap speelt Nederland een hoofdrol in het conflict tussen Rusland en het Westen. Rusland is verantwoordelijk voor bijna 200 Nederlandse burgerdoden en zal daarvoor moeten boeten. Militairen staan paraat om de rampplek van MH17 te beschermen tegen gewapende groeperingen in de directe invloedsfeer van Moskou. Nederland zou echter een stuk terughoudender moeten zijn ten opzichte van Rusland. Dit land is namelijk al jaren in staat door digitale belegering het openbare leven in ons land plat te leggen. De eerste charges zijn misschien al uitgevoerd.

 

Pobelka (Побелка) is de naam van de servercomputer die in de loop van 2012 in verschillende fases doelgericht Nederland is binnengedrongen. 250.000 computers zijn gehackt en zonder medeweten van de eigenaars als zombiecomputers ingezet in DdoS-aanvallen. Inloggegevens zijn buitgemaakt in de top van het bankwezen, de journalistiek, de zorg, het bedrijfsleven en de advocatuur. Ook interne netwerken zijn gehackt, waardoor gas-, water- en elektravoorzieningen niet veilig kunnen worden geacht. Volgens Ricky Gevers (Digital Investigation) kan op die manier het openbare leven in Nederland binnen een uur worden platgelegd.

 

De verschillende hackcampagnes van 2012, zoals het Dorrifelvirus en de Telegraafhack, bleken pas aan het eind van dat jaar centraal aangestuurd te zijn geweest: vanuit Russische topleveldomeinen. Deze ontdekking veroorzaakte weinig opschudding. Citadel-malware, het wapen van Pobelka, wordt vaak gebruikt om bankrekeningen te plunderen. Gezien de omvang van het botnet kunnen honderdduizenden klanten van ING, ABN-Amro en de ASN-bank zonder krediet komen te zitten. Niet lang geleden hebben de grote banken 'Uniforme veiligheidsregels' opgesteld. Indien u aan één van de voorwaarden niet voldoet kunt u uw geld niet meer terugeisen wanneer het verdwijnt. Er staat onder andere dat u op uw apparaten beveiligingscodes moet hebben en dat u geen illegale software mag installeren.

 

Rusland heeft een verleden in geslaagde digitale oorlogvoering. In 2007 hebben hackers de media en de financiële sector van Estland tien dagen zwaar onder vuur genomen nadat het land een standbeeld van een Sovjetstrijder had verplaatst. Toen Rusland in 2008 Georgië binnenviel heeft het eerst de militaire communicatiesystemen uitgeschakeld. Enkele weken geleden is het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken door Poetin's leger van nerds gehackt. Het ligt voor de hand om de grootste bancaire 'storing' ooit, die alle systemen van de Rabobank een dag lang heeft platgelegd, ook aan deze tak van het Russische militaire apparaat toe te schrijven. Dit gebeurde namelijk op de dag dat Rutte aankondigde marechaussees naar Oekraïne te sturen.

 

Nederland is een eenvoudig doelwit voor staten die digitale oorlogvoering hoog in de agenda hebben staan. Nederlanders gooien alles graag in de cloud en linken achteloos belangrijke systemen aan elkaar. Blauwe stickers vertellen ons dat pinnen veiliger is dus dan nemen we dat klakkeloos aan. Nederland neemt zijn traditionele positie op het wereldtoneel in: militair laagland waar de inwoners netjes hun eigen graven alvast gegraven hebben.

 

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer