Natuur en Milieu
28 juli 2014 | door: Herman Gallé

Stop de ballonnenterreur bij herdenkingen

Iedereen zou moeten weten wat voor ellende ballonnen in de natuur aanrichten. Her- of gedenk wie, waar en hoe je wilt. Maar breng geen leed toe aan onschuldige wezens. 

"Wat mij geen goed gevoel geeft is de gekte van het oplaten van duizenden ballonnen"

De ramp met de MH17 maakt een enorme hoeveelheid ostentatief rouwbeklag los.

Condoleanceregisters zijn niet aan te slepen. Er wordt driftig met bloemen en knuffels gegooid. En last but not least regent het stille tochten.

Prima, laat iedereen maar op zijn/haar eigen wijze de sluizen van het gemoed open zetten.

Ik doe er niet aan mee. Ik verwerk mijn verbijstering over dit ongeluk en mijn medeleven met de nabestaanden zonder daar demonstratief vorm aan te geven.

Wel begin ik zo langzamerhand een soort emotioneel exhibitionisme te signaleren, maar misschien ben ik te cynisch. Ook het vrijwel negeren van het feit dat er bij het ongeluk twee honden – Costa, een Duitse herder en Quinta, een Friese Stabij – alsmede 4 duiven en vijf andere vogels zijn omgekomen geeft me een onaangenaam gevoel.  

 

De stille tochten, al dan niet met dresscode, volgen elkaar in hoog tempo op. Het zou deelnemers een ‘goed gevoel’ geven en de nabestaanden een hart onder de riem steken. Kán………….

Wat mij in ieder geval geen goed gevoel geeft is de gekte van het oplaten van duizenden ballonnen. Iedereen die zijn eigen naam kan schrijven weet – of zou móeten weten – wat voor ellende ballonnen in de natuur aanrichten. Veel vogels, zeezoogdieren en schildpadden zien de kleurrijke stukjes ballon aan voor voedsel. Door het eten van de stukken kan de toegang tot de maag geblokkeerd raken met als gevolg dat de dieren verhongeren. Ook worden er geregeld dieren op het strand gevonden die geheel verstikt zitten in de touwtjes die nog aan de ballon zit. Met een afschuwelijke dood tot gevolg!

 

Organisatoren zijn veelal ongevoelig voor de – bijna - smeekbeden om in ieder geval het ballonnengebeuren achterwege te laten. Slechts een enkeling geeft toe, zoals in Drachten.

 

Voor de rest is boosheid, hoon en ridiculisering het loon van hem of haar die het waagt aandacht voor en mededogen met de potentiële slachtoffers te vragen. Particulieren en in der haast opgerichte organisaties buitelen over elkaar heen om hun herdenkingsactiviteiten te promoten. Soms vraag je je af om wat of wie het nou eigenlijk gaat!

 

De zin van zo’n stille tocht ontgaat mij wanneer men daarbij de toevlucht neemt tot dit zinloze, doelloze en redeloze gefrutsel met ballonnen. Her- of gedenk wie, waar en hoe je wilt. Maar daarmee leed toebrengen aan onschuldige wezens berooft zo’n actie van elke geloofwaardigheid. Het is de nagedachtenis van de slachtoffers uit de MH17 onwaardig.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 20
Maak een metafoor compleet
> Meer