Midden-Oosten
7 augustus 2014 | door: Paul Stroes

Het Westen is medeschuldig aan het toenemende antisemitisme

De westerse aanpak van het conflict tussen Israël en de Palestijnen en de ondersteunde Arabische lente heeft geleid tot een islamitisch inferno. In Europa leidt dat tot een toenemend antisemitisme.

"De handelswijze van het Westen heeft geleid tot religieuze dictaturen en een islamitisch inferno."

Sinds het recent opgelaaide conflict in Gaza zijn de antisemitische uitingen in aantal en grofheid sterk toegenomen. 

 

Directe aanleiding van het opgelaaide conflict is de ontvoering en moord op drie Joodse jongens, de zoekactie die hierop volgde, het oppakken van veel Hamasleden en de raketaanvallen van Hamas. Israël heeft de plicht om haar burgers te beschermen en is een offensief begonnen tegen Hamas met als belangrijkste doel de terreuraanvallen te stoppen en hun enorme tunnelstelsel te ontmantelen.

 

De indirecte aanleiding

Het mag geen verrassing zijn dat in 2014 een nieuwe oorlog tussen Hamas en Israël zou uitbreken.  De internationale gemeenschap, onder aanvoering van de VS en ondersteund door de VN en de EU, heeft de Palestijnen en Israël het afgelopen jaar het mes op de keel gezet. Er moest toegewerkt worden naar een allesomvattend akkoord in het voorjaar van 2014. Door hardop de deadline te noemen, is er een enorme druk ontstaan op de onderhandelingsteams en zijn er verwachtingen gecreëerd bij de burgerbevolking.

 

Dat is een enorm risicovolle aanpak, omdat het niet slagen van de onderhandelingen tot een enorme teleurstelling en hieruit voortvloeiend ook tot enorme woede zou leiden. De ontvoering van de drie Joodse jongens, het in brandsteken van een Palestijnse jongen als vergelding en de oorlog die is uitgebroken, is slechts de katalysator geweest van deze teleurstelling, de smeulende woede en uitzichtloosheid van het zich al 66 jaar voortslepende conflict. 

 

Ondoordacht handelen van het Westen

In Irak hebben de VS en haar bondgenoten, onder valse voorwendselen (Irak zou chemische wapens bezitten, welke nooit zijn gevonden) aangevallen zonder na te denken over het post-Saddam tijdperk. Irak is achtergelaten met een ongekende sektarische strijd tot gevolg en honderdduizenden doden. Afghanistan is er niet veel beter aan toe.

 

In 2010 brak de Arabisch lente uit. Ooit hoopvol begonnen in Tunesië, maar verworden tot een ongekende ramp in veel landen in het Midden-Oosten. In Egypte heeft de VS de Moslimbroederschap ondersteund wat buitengewoon slecht heeft uitgepakt, in Syrië heeft de VS het Vrije Syrische leger gesteund en daarmee de Doos van Pandora geopend. Hetzelfde geldt voor wat de VS heeft achtergelaten in Libië na de dood van Khadaffi. Er heerst complete chaos in deze landen, allerlei religieuze fanatici zien hun kans schoon dood en verderf te zaaien, waarbij ISIS op dit moment het meest “in het oog springt”.

 

De Arabische “lente”, van harte ondersteund door het Westen, heeft geleid tot een verschuiving van politieke dictaturen naar religieuze dictaturen en de weg vrijgemaakt voor een religieus islamitisch inferno. Deze ellende straalt ook af op Israël, omdat groepen zoals ISIS en andere radicalen de bevrijding van Palestina tot een van hun doelen hebben gesteld. Ook Christenen zijn niet langer zeker van hun leven. 

 

De jaren dertig van de vorige eeuw herleven 

Ondertussen ervaren we ook in Europa de gevolgen van de hel in het Midden-Oosten. Veel Arabieren en moslims zien de VS en Israël als oorzaak van deze ellende. De onderhuidse spanning die al een tijd aanwezig is vindt een uitweg over de rug van het conflict in Gaza. Joden in Europa worden op veel plekken bedreigd, de verschrikkelijke jaren dertig van de vorige eeuw herleven. Er vinden openlijk pro-ISIS demonstraties plaats, waarbij hakenkruizen weer in het straatbeeld verschijnen. Het aantal antisemitische uitingen op sociale media is geëxplodeerd en ongekend grof van inhoud. In andere Europese landen worden door Arabieren c.q. moslims synagogen bestormd. In Den Haag vinden demonstraties plaats waarbij "Dood aan alle Joden" wordt geroepen. Het is maar een summiere opsomming van wat er de afgelopen weken allemaal is gebeurd.

 

Veel moslims vinden dat de vrije Westerse wereld hoogmoedig haar waarden en normen heeft willen opleggen aan andere volken, zonder te begrijpen dat dit niet zomaar kan, omdat deze samenlevingen anders in elkaar zitten, waarvan de cultuur en wijze van denken totaal verschillen van die in het Westen.  

 

Deze handelswijze heeft een Doos van Pandora geopend, er heerst een enorm religieus islamitisch inferno in de regio en politieke dictaturen worden vervangen door religieuze dictaturen. Het antisemitische "beest” is hiermee losgelaten. Een beest dat moeilijk opnieuw geketend kan worden.

 

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer