Midden-Oosten
8 augustus 2014 | door: Charles van den Broek, schrijver en historicus

De Eerste Wereldoorlog is helemaal niet over

Als we niet een legermacht opbouwen, moeten we ook niet klagen als anderen wel het recht in eigen hand nemen. Net als op het schoolplein, wint in de echte wereld de sterkste, niet de beste spreker.

"Misplaatst idealisme en een te grote mond zonder stok achter de deur brengen ons naar WO III"

De afgelopen dagen bleek weer eens door wat voor amateurs het westen, en met name Europa, wordt geleid. Terwijl men met uitgestreken gezicht het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog herdacht, bracht men intussen door misplaatst (en hypocriet) idealisme en een volstrekt verkeerd ingeschatte eigen machtspositie de wereld op de rand van een derde wereldbrand.

 

Europa, dat geen gelegenheid onbenut laat dat dat politiek-economische project het werelddeel 70 jaar vrede heeft gebracht (grappig dat de EU vrede bracht vóór ze bestond, maar dit terzijde), heeft zich door de gevaarlijke inmenging en beïnvloeding van het uiteenvallen van Oekraïne op de rand van en nieuwe oorlog gebracht. Het idiote optreden van intellectuele lichtgewichten als Hans van Baalen en Guy Verhofstadt op het Maidanplein in Kiev was de aanzet, de daaropvolgende escalatie zorgde voor de spreekwoordelijke druppel; het uit de lucht schieten van vlucht MH17. 

 

Poetin

Gedreven door het morele gelijk van het slachtoffer werden op hoge toon verschillende eisen gesteld aan Rusland, meer bepaald aan Vladimir Poetin, hoewel in het geheel niet duidelijk is wat er nu precies gebeurd is en of Poetin daar wel voor verantwoordelijk is. Het hele conflict is immers pas uit de hand gelopen na de inmenging door de EU, die een op zijn minst verdacht clubje ging steunen dat in Kiev een democratisch-!- gekozen president afzette. 

 

Dat Poetin zijn volksgenoten wil steunen en beschermen, is eerder te prijzen dan af te keuren. Dat doet men in andere conflicten immers ook, kijk maar naar het begrip waar de Palestijnen en hun sympathisanten op kunnen rekenen.  

 

De vermeende weigering van Poetin, een op hol geslagen paard is immers lastig te stoppen, leidde in Brussel en Den Haag niet tot een moment van bezinning, maar tot het instellen van allerlei sancties. Rutte was immers opeens de leider van het vrije Westen, of zoiets. Er mochten een stuk of dertig Russen niet meer naar Europa reizen... ja, daar schrok Poetin echt heel erg van hoor.

 

Als de winter komt

Het is buitengewoon dom om een machtiger tegenstander tegen de haren te strijken, want dat loopt verkeerd af. Zo ook in dit geval: waar de EU met een slap reisverbod kwam, wist het Kremlin een paar dingen die wel pijn doen - voor een jaar lang worden landbouwproducten geboycot. De rekening, 15 miljard, komt uiteraard bij de EU-burger terecht in de vorm van belastingverhogingen en bezuinigingen.

 

En straks, als de winter komt, kan Poetin ons letterlijk in de kou zetten. Kijken of we dan ook zo warm worden van de mooie woorden van Timmermans. Dat komt natuurlijk vooral doordat wij, Europeanen, al decennia lang geen cent meer uitgeven aan onze defensie. Het budget voor het leger is tegenwoordig nog maar 0,63% van het BNP, terwijl dat tijdens de jaren van het gebroken geweertje nog op 1,5% lag! Erg onhandig als je ruzie zoekt met een atoommacht.    

  

Eerste Wereldoorlog

Tijdens de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog van de afgelopen tijd, kon men zien waar ondoordacht, overhaast en amateuristisch handelen toe kan leiden. En mocht iemand denken dat we er ook maar iets van geleerd hebben, dan vergist die zich. In de nasleep van WO I werden de kiemen gelegd voor toekomstige conflicten. Grenzen werrden getrokken door gebieden die enerzijds volken deelden, en anderzijds volken samenbracht die niet samen wilden. Tsjechoslowakije is daar een voorbeeld van, een dat een vreedzame oplossing vond.

 

Maar landen als Syrie en Irak, die als enig doel hadden de Britse olietoevoer buiten Frans gebied om te leiden, vullen dagelijks het journaal met het sektarisch geweld dat het gevolg is van de beslissingen die toen zijn genomen.

 

Zelfs het Joods-Palestijns conflict is grotendeels op die tijd terug te voeren, toen men het in Londen wijs achtte om toenmalig Palestina aan twee partijen te beloven.

  

Opvallend is daarbij dat er duidelijk met twee maten wordt gemeten. Terwijl het optreden van de seperatisten in Oekraine nog steeds redelijk terughoudend is, gezien het feit het hier een burgeroorlog betreft, waarin de wederzijdse haat altijd nog heviger oplaait, is de reactie van de EU bijna hysterisch te noemen. Sanctie hier, reisverbod daar, om nog maar te zwijgen van de eisen aan Rusland dat ze hun legerdivisies moeten terugtrekken.

 

Anderzijds is er in Syrie en Irak een ware genocide tegen de overgebleven christenen en andere religieuze minderheden zoals de Yazedis gaande - minstens 30.000 doden - en daar zwijgt de EU oorverdovend over. Moslims mogen dus blijkbaar wel ethnisch zuiveren. WO I is helemaal nog niet voorbij, hij wordt nog dagelijks uitgevochten.

 

Neo-liberale handelsgeest

Dat de EU zich in een ideologische strijd mengt is een ietwat ironisch, aangezien we hier geen enkel ideaal meer hebben. Behalve dan een neo-liberale handelsgeest, maar dat is niet meer dan een uiting van onze bekrompen kruideniersmentaliteit, geen bevlogen ideologie.

 

Dat ligt in de Oekraine anders. Daar leven mensen nog met hun geloof, hun volksverbanden en hun nationalisme. Dat mag de bureaucraten in Brussel een doorn in het oog zijn, maar toch is het zo. En ze zijn bereid om dat alles te verdedigen, coute que coute. Tot het bittere eind. Terecht. Blood is thicker than water.

 

Het is altijd toe te juichen om een misstand aan te kaarten.  Maar voor je daar aan begint, moet je wel de benodigde militaire 'backing' hebben. Want net als op het schoolplein, wint in de echte wereld de sterkste, niet degene die het mooiste spreekt. Daarom is het te hopen dat we nu eindelijk eens politici krijgen die inzien dat we, om onze positie enigszins geloofwaardig te houden, gaan investeren in de heropbouw van het leger. Ik ben alleen bang dat dat pas gaat gebeuren na de herdenkingen van de volgende oorlog.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer