Gezondheid
29 augustus 2014 | door: Gerhardt Heusinkveld

ALS water op is

Ik ben gisteren genomineerd voor het ALS ijsemmergebeuren. Dankjewel Eller van Buuren. Ik moet dus binnen 24 uur ook een emmer met ijswater over mijn hoofd leeggieten. 

"Al het water dat wordt vergoten met de ijsemmeruitdaging had meerdere levens elders kunnen redden."

Ik heb op Google gezocht naar informatie over het succes van deze actie. In Amerika is inmiddels 41 miljoen dollar opgehaald. In Nederland zijn er inmiddels 14.000 donaties gedaan in de maand augustus en er is al meer dan een half miljoen opgehaald. Dus dat loopt allemaal. Proficiat aan iedereen die zich inzet om geld op te halen hiervoor! 

 

Ik doe niet mee

Ik heb besloten er niet aan mee te doen. Begrijp me goed, ik vind het geweldig dat mensen zich inzetten voor welk goed doel dan ook of andere activiteiten die het leed van de medemens verzacht. De andere kant zijn deze feiten:

 

- Dagelijks sterven 20 tot 30.000 mensen bij gebrek aan zuiver water, elke 20 seconden zit daar een kind bij.

 

- In de minst ontwikkelde landen wordt de kindersterfte voor 30 tot 50% veroorzaakt door een gebrek aan zuiver water.

 

- Wereldwijd zijn 80% van de ziektegevallen te wijten aan het gebrek aan zuiver water en goede sanitaire voorzieningen en hygiëne: jaarlijks gaan hierdoor onder andere 250 tot 300 miljoen arbeidsdagen verloren.

 

- Twee tot drie miljard man- (meestal vrouw-) dagen gaan jaarlijks verloren aan het halen van water. Het productieverlies dat hiermee gepaard gaat wordt geraamd op ongeveer 5 miljard euro.

 

- In landen zoals Bolivia sluiten de scholen in de voormiddag tijdens het droogseizoen omdat de kinderen dan water halen voor het gezin. Vrouwen in West-Afrika kunnen geen eigen activiteiten ontplooien omdat ze dagelijks uren water halen.

 

Verspilling

Ik vind het lastig dat elke liter water die wordt vergoten met de ijsemmeruitdaging, op exact hetzelfde moment dat het wordt vergoten, meerdere levens elders had kunnen redden. Want wat je niet verspild blijft immers over nietwaar. En dat wat over blijft kan beter worden verdeeld. Bekijk de link hieronder eens om te zien welke uitdagingen op het gebied van water ons nu én in de toekomst staan te wachten. En neem dat misschien mee in je besluitvorming om wel of niet mee te doen aan het vergieten van water?

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer