Arbeidsmarkt
9 oktober 2014 | door: Lieke Hazebroek, aanstormend talent bij Movisie op jaarcontract en ex-jeugdwerkloze die gebruik maakte van een Startersbeurs

Jeugdwerklozen, Ruttes ondergeschoven kindjes

De regering helpt jongeren die op zoek zijn naar werk van de regen in de drup.

"Neem de barrières voor werkgevers weg om een starter in dienst te nemen"

‘Het stimuleren en benutten van jong talent is cruciaal voor toekomstige economische groei’, las Willem-Alexander de derde dinsdag van september nog voor. Jongeren zijn oververtegenwoordigd in de groep met werklozen en van een goede aanpak hiertegen is geen sprake. Manager bij een callcenter, tijdelijk medewerker op het hoofdkantoor van Sligro, administratie van een verfbedrijf, en zo kan ik nog even door blijven gaan. Inderdaad, mijn oud-studiegenoten zijn niet werkloos. Cijfers zeggen weinig, omdat een baan een baan is. Maar iemand die een heel ander beroep uitoefent uit nood, is zeker ook werkzoekend.
 
Starters op de arbeidsmarkt beginnen met tijdelijke contracten. In onzekere tijden zijn vaste contracten een zeldzaamheid. Om de flexwerker te beschermen, verkort de overheid de duur van de tijdelijke contracten van drie naar twee jaar. De tussenpoos om weer opnieuw bij de organisatie in dienst te komen, wordt verlengd van drie naar zes maanden. Dat heet geen bescherming, dat is het probleem verergeren. Flexwerkers krijgen met deze regeling niet sneller een vast contract. De onzekerheid stijgt omdat een jongere waarschijnlijk na twee jaar alweer op straat komt te staan.
 
Daarnaast verhoogt de overheid in deze tijd van hoge jeugdwerkloosheid ook nog eens de pensioenleeftijd. Dure krachten met vaste contracten blijven ook nog eens langer zitten; laat ze juist plaats maken voor frisse, flexibele en goedkope starters!
 
Om jongeren de arbeidsmarkt op te krijgen, is in het voorjaar van 2013 de Startersbeurs in het leven geroepen in de gemeente Tilburg. Inmiddels zijn meer gemeenten aangesloten, maar lang niet iedere jongere in Nederland kan van deze regeling gebruik maken. Bij een organisatie naar keuze kan de starter zes maanden werkervaring op niveau opdoen tegen een vergoeding van 500 euro per maand.

 

De Startersbeurs is een goed initiatief om pas-afgestudeerden te arbeidsmarkt op te krijgen. Een kanttekening die hierbij geplaatst moet worden, is dat de organisatie tijd moet steken in de starter en hem of haar niet behandelt als een goedkope oplossing om de vuile klusjes op te knappen. Het is bijna onmogelijk om van de beurs rond te komen en voor velen is een bijbaan nodig. En o ja, daarnaast gaat de tijdrovende zoektocht naar een baan ook nog door.
 
Beleidsmakers moeten de jeugdwerkloosheid nu echt aan gaan pakken. Neem de barrières voor werkgevers weg om een starter in dienst te nemen en voer een verhoogde Startersbeurs in heel Nederland in. En laat 65plussers van hun pensioen genieten!

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Lieke Hazebroek, aanstormend talent bij Movisie op jaarcontract en ex-jeugdwerkloze die gebruik maakte van een Startersbeurs
Jeugdwerklozen, Ruttes ondergeschoven kindjes - 9 oktober 2014Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer