Onderwijs
13 oktober 2014 | door: Charles van den Broek, schrijver en historicus

Nobelprijs Malala is een grove schande

Door de prijs aan 'n hindoe en 'n moslim toe te kennen, lijkt het Nobel-comité vooral zichzelf te prijzen; kijk ons eens politiek-correct zijn! Verdienen WIJ niet eigenlijk de Nobelprijs voor de vrede?

"De Nobelprijs voor Malala is een onnodige provocatie en brengt aanslagen dichterbij."

De toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan Malala en Kailash Satyarthi is een grote misstap van het toekenningscomité. Met deze handelwijze brengt men de vrede niet dichterbij, eerder verder weg. Door de prijs aan een stel onruststokers te geven, die alleen uit zijn op eigen roem en erkenning, worden immers grote groepen welwillende mensen in het diepst van hun ziel gekrenkt. Waar is dat voor nodig?

 

Kailash Satyarthi

Met zijn acties brengt Kailash Satyarthi de kans op een hogere welvaart voor hele volksstammen in India in gevaar. Door de kinderen, die nu nog een bijdrage aan het gezinsinkomen leveren, hun werk te ontnemen, zal het inkomen dalen. De armoede neemt daardoor toe; naar school gaan is immers geen betaalde bezigheid. Sterker nog, het kost geld. En waar moeten die gezinnen dat van betalen? Nergens van, en dus gaan de kinderen niet naar school. Waardoor ze alleen maar later gaan werken, en dan nog minder verdienen. Het enige dat men bereikt, is dat de barmhartige Indiase werkgevers meer moeten betalen aan oudere (dus langzamere) arbeiders, waardoor hun producten duurder worden, hetgeen de afzetmogelijkheden zal hinderen. De hele Indiase economie komt hierdoor in de gevarenzone.

 

Malala

Nog erger is het feit dat men het blijkbaar nodig vond om Malala te eren met de jaarlijkse prijs.

Want met het toekennen van de vredesprijs aan een kleine aandachtstrekster, jaagt men de gehele welwillende moslimwereld tegen ons in het harnas. Malala, die zich zoals bekend inzet voor het onderwijs aan meisjes, keert zich met haar acties tegen een cultuur die eeuwenlang goed liep, tot het Westen zich ermee gingen bemoeien. Voor die tijd wisten meisjes zich te gedragen zoals het een meisje betaamt. Malala is zelf het bewijs van de verwilderde moraal die wij daar hebben gebracht, en zo losgeslagen dat haar vader haar zelfs niet meer in bedwang heeft. Honderden jaren heerste er vrede in de door moslims beheerde gebieden, en dat werd - uiteraard - mede bereikt door meisjes geen onderwijs te geven. Zoals we weten, hebben wij in het westen al TWEE wereldoorlogen gehad sinds we vrouwen naar school lieten gaan en het stemrecht gaven. Wie tussen deze feiten geen oorzakelijk verband ziet, moet zijn schoolgeld terughalen. De islamitische wereld is deze vorm van barbarij bespaard gebleven, waarschijnlijk mede door het verbod op onderwijs aan meisjes. Met welk recht denkt het Westen, met Malala als boegbeeld, deze cultuur om te moeten vormen? Zelfs de meeste vrouwen in Pakistan, Afghanistan, Saudi-Arabië, Jemen en ga zo maar door, zien in dat het naar school sturen van meisjes alleen maar ellende op kan leveren.

 

Tot nog toe kon de Taliban met goedbedoelde, gerichte bomaanslagen dit euvel voorkomen, maar nu moeten zij natuurlijk ook tot hardere acties overgaan. Daar dwingen wij ze toe. Dat zou nog wel eens gevaarlijk kunnen worden; wie weet zien zij zich zelfs gedwongen om ons in ons eigen land aan te vallen. Aanslagen (ook in het Westen) zijn door deze onnodige en onuitgelokte provocatie dan ook niet uit te sluiten. En waarvoor? Zelfs als de meisjes zouden kunnen lezen, dan zijn er geen boeken om te lezen; in de hele islamitische wereld verschenen er de afgelopen tien jaar minder boeken dan in Griekenland in 2014!

 

Politiek correct

Nee. het lijkt erop dat het Nobelprijscomité er (om puur propagandistische redenen) alleen maar op uit was om te laten zien hoe politiek correct ze wel niet zijn; kijk ons eens, we geven de prijs aan een hindoe EN een moslima (en dan ook nog uit de elkaar vijandige buurlanden India en Pakistan), zijn WIJ nou niet geweldig? Een misplaatst charmeoffensief om het imago wat op te poetsen. Nou was dat wellicht ook wel nodig na de belachelijke Nobelprijzen voor Obama en de EU, prijzen die nergens door werden gerechtvaardigd. Maar om nu dan zo door te slaan en hele volksstammen tegen de schenen te trappen, is weer het andere uiterste. Deze toekenning is een schop tegen elke islamitisch scheenbeen, een dolk in het hart van ieder oprecht moslimhart, een belediging van iedere welwillende koran-lezer. Met deze prijs is de vrede in de wereld in elk geval niet gediend. Op deze manier brengen we onze goede betrekkingen met de islamitische wereld op ernstige wijze in gevaar. Het toekennen aan Malala van een prijs die bedoeld is om de vrede te bevorderen, zal op deze wijze een oorlog alleen maar dichterbij brengen. 

 

Misschien kan het comité de volgende keer beter de Nobelprijs voor de vrede aan zichzelf toekennen. Dat is wat ze nu immers ook proberen te doen!

 

 

N.B.; voor de duidelijkheid; dit stukje is sarcastisch en ironisch, om niet te zeggen satirisch bedoeld. Voor je het weet zijn er lui die het serieus nemen...

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer