Kunst en Cultuur
3 november 2014 | door: Charles van den Broek, schrijver en historicus

YES! Ik ben een racist

Als ik, zoals Boelsma beweert, een racist ben op grond van wie mijn voorouders waren, dan ben ik ook een moordenaar; Ted Bundy, Hans van Z. en Jack the Ripper waren immers ook blank... Kinderlogica!

"Waanbeelden vertroebelen Boelsma cum suis het zicht op een volwassen benadering van... iedereen"

Ik heb sinds mijn vroegste jeugd de overtuiging gehad dat rechtse mensen over het algemeen dom zijn, maar wel vaak gelijk hebben, en linkse mensen intelligent zijn, maar er foute denkbeelden op nahouden. De afgelopen tijd stapelen de bewijzen voor die mening zich op werkelijk verontrustende wijze op. Zo maken voor- en tegenstanders in de Pieten-kwestie elkaar zwart (goedkoop, maar toch leuk) en mocht in een daaraan nauwverwante thematiek activiste Marjan Boelsma in het stuk ''De witte is het probleem'' beweren dat elke blanke schuldig was aan racisme, slavenhandel, uitsluiting en discriminatie in het algemeen, en onbegrip in het bijzonder... of zoiets. De blanke moet boete doen - want schuldig, nietwaar, tot in de twintigste generatie - en mocht zich niet in de discussie mengen, want hij kon het toch niet snappen. De rede, die meer klonk als een donderpreek van een of andere doorgedraaide dominee, kon zoals te verwachten viel, op veel bijval rekenen van politiek-correct Nederland, en evenveel (zoniet meer) boze reacties.

 

Er valt ook nogal wat af te dingen op de wijze waarop Boelsma redeneert. Volgens haar heeft bijvoorbeeld de zwarte ''altijd gelijk'' (blijkbaar op grond van de huidskleur!) en mag de blanke zich niet in de discussie mengen (die dan eigenlijk geen discussie meer is, want er spreekt één partij, en die heeft gelijk... - ben ik de enige die ''1984'' denkt?). Ik ga hier niet alle argumenten (als het dat al zijn) af, dat hebben de verschillende reaguurders op verschillende sites (kijk maar op Republiek Allochtonië, of Joop.nl) al gedaan. Ik wil hier op wat meer algemene zaken wijzen, die in de hitte van het debat vaak over het hoofd worden gezien.

 

Slavenhandelaars

Zo is daar de bewering dat de blanken allemaal slavenhandelaars waren. Ik ben geen expert in het onderwerp slavenhandel, toegegeven, maar ik weet wel dat A) niet alle blanken in slaven handelden, B) al zouden zij dat wel hebben gedaan, dan nog alleen zij die dat deden schuldig zijn, niet hun nageslacht (we sluiten toch ook de (klein)kinderen van moordenaars niet op?), en C) niet alleen blanken, maar ook zwarten (Ashanti, Dinka) en Arabieren deze niet zo frisse nering in stand hielden (zie ook mijn stukje ''Argumenten Zwarte Pietendebat missen elke grond). Zelfs als we het heel ruim nemen, dan had maar een fractie van de toenmalige Nederlandse bevolking, in die tijd zo'n 2 à 3 miljoen, direct of indirect met de slavenhandel te maken (hooguit 10.000 mensen). Als de bewering van Boelsma zou kloppen, dan ben ik ook een moordenaar; Ted Bundy, Hans van Z. en Jack the Ripper waren immers ook blank... 

 

Universeel

Een andere grote misvatting (die jammer genoeg op veel bijval kan rekenen) is dat alleen blanken kunnen discrimineren. Natuurlijk discrimineren sommige (te veel zelfs) blanken andere mensen op grond van hun land van herkomst. Maar blanken onderling discrimineren ook ''soortgenoten''; de grachtengordelbewoners  (D66 stemmende bakfietsers) beschouwen  de Biblebelt als een uithoek, bewoond door geestelijk achtergebleven debielen, gierige Schotten, domme Belgen en de eeuwige rotmof zijn algemeen aanvaarde clichés, en zo racistisch als maar kan. Racisme is, jammer genoeg, een universeel menselijke eigenschap. Japanners kijken neer op Chinezen, lichter gekleurde Indiërs verachten donkerder landgenoten, en in Rwanda slachtten Hutu's bijna een miljoen landgenoten (die in radiopropaganda kakkerlakken werden genoemd)  af omdat zij Tutsi's waren. En zijn we inmiddels de laatste koning van Schotland alweer vergeten, Idi Amin? Je kon de man van veel beschuldigen, maar niet dat hij blank was... Wat het meest ironisch is aan het betoog van Boelsma, is dat zij zich (een roomblanke deerne, om met Reve te spreken, witter dan het papier waar haar rede op afgedrukt stond) als verdedigster van de zwarte meent op te moeten werpen; het toppunt van neo-koloniale bevoogding. Alsof de zwarten zelf niet hoog opgeleid genoeg zijn om voor hun rechten op te komen of hun grieven te uiten!                    

 

Zelfhaat

Wat ook opvalt, is de mate van zelfhaat die veel linkse blanken met zich meetorsen. Bij de reaguursels, die mij soms onwillekeurig laten verlangen naar de tijd van Iwan de Verschrikkelijke, waren er verschillende waarin de verzuchting te lezen was dat  er ''tegenwoordig hier (Europa? n.v.d.a.) zoveel interraciale verhoudingen zijn, dat er over 500 jaar gelukkig geen blanke, blonde, blauwogige mensen meer zullen zijn''. Alsof de blanke de oorsprong van het kwaad is! Dat is gewoon puur, onversneden racisme; vervang ''blank'' door ''jood'', zwarte'' of voor mijn part ''Eskimo'' en je staat binnen drie kwartier voor de rechter, zonder recht op een advocaat. Dezelfde lui die de barricaden opgaan zodra er een of andere torren- of hamstersoort dreigt uit te sterven door menselijk handelen of de import van een sterkere buitenlandse soort, wensen de uitroeiïng van het eigen ras, uit naam van een politiek-correct hersenspinsel. De aanhang van Boelsma bestaat namelijk vooral uit die door haar zo verfoeide boze blanke mannen en vrouwen. Het is een uiting van dezelfde hersenverweking die leidde tot die onzinnige euforie waarmee de verkiezing president Obama werd begroet; tot Messias uitgeroepen enkel en alleen op basis van zijn huidskleur...  Weliswaar hoopvol voor de psychotherapeuten onder ons (nog genoeg werk aan de winkel), maar desalniettemin verontrustend. 

 

Racist

Ik ben overigens best bereid mijzelf als racist te bestempelen. Geen enkel probleem, want dat is gewoon zo. Niet in de zin dat ik neerkijk op andere rassen. Wie dat doet, is gewoon minderwaardig, en daar distantieer ik mij van.  Maar ik vind het leuk dat er verschillen zijn. Dat er leuke, blonde blauwogige meiden over straat lopen (hoe meer hoe liever), dat er Chinezen bestaan, en als je in Afrika komt, daar Masaí-krijgers zijn, kortom dat er verschillende rassen bestaan. Dat maakt het leven letterlijk kleurrijk. Als mij dat in de ogen van doorgedraaide types als Boelsma een fascistische boze blanke man maakt, soit. Tegen dat soort cirkelredeneringen kun je toch niet opboksen. Je zit gevangen in je eigen gelijk of niet, nietwaar? Als er echt een volledige smeltkroes van volken zou ontstaan, waar sommigen blijkbaar nogal op hopen, dan is dat ook ironisch genoeg het einde van de in diezelfde kringen zo vurig aangehangen multiculturaliteit. Vreemd genoeg hebben zij dan weer geen enkel probleem met monoculturele landen, zolang ze maar buiten Europa liggen.

 

Pedant

Er zijn mensen die mij een betweter vinden. Maar ik ben nog niet zo pedant dat ik denk dat een ander, al dan niet zwart, niet voor zichzelf op kan komen. De zwarten die ik ken, dat zijn er best veel, kunnen uitstekend zelf hun boontjes doppen, daar hebben zij blanke bwana Boelsma niet voor nodig.  Zorgwekkender is dat Marjan Boelsma een stuk heeft afgeleverd dat zonder veel aanpassingen zo uit de koker van Goebbels had kunnen komen. Nog beangstigender is, dat blijkbaar bijna niemand dat beseft!       

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer