Geschiedenis
17 november 2014 | door: Dave Boots, Lamaverzorger en geïnteresseerd in het oude Egypte

De farao's verdienen meer dan bagatellisatie en marges van vier eeuwen

Maak een foutje over de sixties, WOII, Israël-Palestina of het kabinet-Huppeldepup van na de oorlog en menigeen valt over je heen, maar bega een egyptologische blunder en het blijft stil. Muisstil.

"Niemand taalt naar faraofouten en dat is jammer, want de oude Egyptenaren waren echt zo gek nog niet"

Een beetje marge is leuk, maar je kunt het ook overdrijven. Onlangs berichtte het ANP over een in Egypte ontdekte tempel van farao Thoetmosis III en gemeld werd dat we dan spreken van, ik citeer, “ongeveer 3.000 jaar geleden”(1).

 

Nou weet je het met jaartallen van dergelijk lang geleden nooit tot op het jaar af helemaal zeker, maar de koning in kwestie regeerde rond 1450 v.Chr.(2) en dat is dus 3.464 jaar geleden. Ruim 400 jaar langer geleden dan werd gemeld.

 
Nou kan een foutje best eens gebeuren, dat is het punt niet, maar het ANP blijkt aangaande het oude Egypte bepaald niet uniek en bevindt zich zelfs in goed gezelschap. Zo plaatste de website van het RTL-nieuws bij een bericht over een grote mummievondst in de Vallei der Koningen een foto met als onderschrift “toeristen in de Vallei der Koningen”(3), terwijl heel diezelfde Koningsvallei niet was te zien. Wel afgebeeld daarentegen waren de Kolossen van Memnon, maar die liggen tweeënhalve kilometer verderop...(4)

 
Ook het Amsterdamse Rijksmuseum, toch niet het minste instituut, heeft qua faraonisch Egypte geen foutvrij blazoen en zelfs de Dikke Van Dale blijkt niet immuun voor een egyptologische slip of the tongue. De eerste deed dat met een foto van de mummie van farao Seti I, die oneerbiedig werd betiteld als een anoniem “gemummificeerd lichaam” (inmiddels aangepast)(5), en de tweede meldt over de beroemde Koningslijst van Abydos dat deze uit Egyptes achttiende dynastie stamt(6), terwijl het in werkelijkheid de négentiende moet zijn(7).

 
Dit lijkt zuur gezeur over een paar kleine foutjes, maar als Napoleons Slag bij Waterloo jaren eerder of later zou zijn gedateerd, de Sint-Pieter het foto-onderschrift “Engelenburcht” zou hebben gekregen of gezaghebbende instituties foutjes zouden maken over de geschiedenis van Nederlands-Indië of het Romeinse Rijk zouden er ongetwijfeld opmerkingen volgen over gebrekkig onderwijs, domme jeugd of uitwassen van oppervlakkigheid. Nu het echter de farao's betreft taalt niemand ernaar en dat is jammer, want de oude Egyptenaren waren echt zo gek nog niet.
 

Vrouwen waren er “voor de wet gelijk aan de man”(8), men bedreef er “een waardevolle vorm van geneeskunde, lang voordat de Grieken verschenen”(9), ook mensen met een andere religie of afkomst konden “gewoon op het hiernamaals rekenen, verzekerd van de goddelijke bescherming”(10), slavernij was er "zeer zeldzaam"(11) en aangaande homoseksualiteit is er "geen bewijs dat dergelijke activiteiten wettelijk verboden zijn geweest"(12). Iets waar de huidige wereld nog best iets van kan leren en de farao's verdienen dan ook meer dan bagatellisatie en marges van vier eeuwen.

 ___________________________________________________________________________
(1) = Websites van Trouw, Volkskrant, Nu.nl, Reformatorisch Dagblad en anderen, allen overgenomen van het ANP
(2) = Aidan Dodson, Dyan Hilton, 2004, The Complete Royal Families of Ancient Egypt (Thames & Hudson Ltd.)
(3) = http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/vijftig-mummies-gevonden-bij-luxor
(4) = John Baines, Jaromir Malek, 1995, Atlas van het Oude Egypte (Uitgeversmaatschappij Agon)
(5) = Voor een screenshot van de foto met onderschrift voor en na, zie: http://www.nandadenandoe.nl/afbeeldingen/seti.jpg
(6) = Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, 2005, Band 3, Bladzijde 4406
(7) = Peter A. Clayton, 1995, Kroniek van de Farao's (Uitgeverij J.H. Gottmer)
(8) = David P. Silverman, 1997, Het Geheime Egypte (Uitgeverij Anthos)
(9) = Wetenschapsbijlage Dagblad De Pers, mei 2007
(10) = Erik Hornung, 1990, The Valley of the Kings (Timken Publishers inc.)
(11) = Toby Wilkinson, 2005, Dictionary of Ancient Egypt (Thames & Hudson Ltd.)
(12) = Toby Wilkinson, 2005, Dictionary of Ancient Egypt (Thames & Hudson Ltd.)

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer