Debat
7 januari 2015 | door: Gerhardt Heusinkveld

Vandaag heet ik Charlie

Onthoud goed dat alles wat ons ooit verder heeft gebracht als mensheid een kritische blik op de zaken is geweest.

"Staar je niet blind op monolithische meningen of overtuigingen."

Vandaag ontstond een leuke ontmoeting van (oude) bekenden in Alkmaar. We praatten en dronken een whiskey op het nieuwe jaar. Iedereen had zijn eigen mening; over muziek, internet, Facebook, stilte. Iedereen had zijn eigen kerst gevierd. Zijn eigen oud & nieuw bezien. Er werd veel gelachen en iedereen is minimaal 1X te kakken gezet met een goede grap.

 

En terwijl we zaten te lachen vertelde een vriend tussendoor dat er een aanslag was gepleegd. 'Wat erg'. En we gingen door met kletsen.

 

Want door te blijven praten met een ander leer je jezelf kennen. Niet door weetjes te herhalen van Discovery Channel of meningen van anderen klakkeloos te omarmen. Maar door jezelf in te richten. Telkens opnieuw. Eenmaal thuis realiseerde ik me pas hoe vreselijk het is dat ze zijn afgeslacht als een dier, omdat ze een mening hebben gehad en een kritische blik op de wereld met humor probeerden te brengen.
 

Onthoud goed dat alles wat ons ooit verder heeft gebracht als mensheid een kritische blik op de zaken is geweest. Het bevragen van de dingen die ons omringen. In het eerste jaar van mijn studie Filosofie en Ethiek heb ik geweldige filosofen ontdekt. Van Nihilist tot Stoïcijn. Van Dogmaticus tot Vrijbuiter. Maar alle denkers hadden éé overeenkomst: het respect voor de andere denker. Staar je niet blind op monolithische meningen of overtuigingen. En vooral: lach er om. Zelfs de grootste filosofische zuurpruim Friedrisch Nietzsche had humor.

 

Vandaag heet ik Charlie en prijs ik mezelf gelukkig dat ik omringd ben door kritische mensen met een ruime blik op de wereld. Er zijn er nu 12 minder van in de wereld. Laten we ons niet ontmoedigen door deze vreselijke terreurdaad. Laten we ze niet met haat tegemoet treden, want dan groeit diezelfde haat die zij praktiseren. Blijf kritisch luisteren naar Wilders en Le Pen. En laten we datgene voeden waarvan we willen dat het groeit, zoals de veroordeling van deze daad door islamisten en moslims.

 

Vandaag heet ik Charlie.

Trefwoorden:
MediaDebat

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 18
Lift mee op de bekendheid van anderen
> Meer